Filme Filme europene

Un film frumos despre o căsnicie cu probleme: Arrhythmia (2017)

Aritmiya (2017)
Regia: Boris Hlebnikov
Distribuție: Aleksandr Yatsenko, Irina Gorbacheva, Nikolay Shrayber

Frumosul film ‘Arrhythmia’, realizat în 2017 de Boris Hlebnikov, mi-a amintit de un filon al cinematografiei ruse (sovietice de fapt) pe care îl cam uitasem care îmi plăcuse foarte mult la sfârșitul anilor ’70 și începutul anilor ’80. Este vorba despre filmele care aduceau pe ecran poveștile simple și emoționante din viața oamenilor obișnuiți, locuitorii de rând ai imperiului sovietic din acea vreme. Filmele acestea spuneau povesti omenești și emoționante și prezentau fără înflorituri propagandistice realitatea ultimelor decenii ale comunismului în țara care îl impusese lumii și în special estului Europei. Desigur, existau limite, cam niciodată nu apăreau critici directe la adresa regimului comunist dar chiar și abordările apolitice reprezentau o luare de poziție în acei ani. ‘Arrhytimia’ reușește în mod similar să aducă pe ecran un eșantion de realitate din Rusia de astăzi cu oamenii, conflictele și problemele sale. Calitatea intepretarii și producției cinematografice nu este mai prejos decât filmele cele mai bune pe care mi le amintesc de acum 40 de ani.

Oleg și Katia sunt o pereche de tineri dintr-un oraș de provincie al Rusiei de astăzi care trăiesc o căsnicie incomodă. La origine poate este diferența de educație și poziție socială dintre cei doi, care lucrează ambii în echipele de urgență ale sistemului sanitar. Katia este medic chirurg. Oleg este doar paramedic, lucrează pe ambulanțe, acordă primul ajutor, salvează vieți. Filmul îl urmărește mai ales pe el și scenele de intervenție ale echipei sale m-au captivat, deși nu sunt un mare amator al filmelor sau serialelor cu teme medicale. Oleg este unul dintre acei paramedici pe care oricine și-i dorește în momentele grele când cheamă ‘Salvarea’ – dedicat, competent, omenos, curajos, își asumă răspunderea faptelor sale și refuză compromisurile și complicațiile birocratice. Această implicare totală în profesiune însă are un impact negativ asupra restului personalității sale și a vieții private – Oleg bea excesiv și nu are timp, putere și poate nici inteligența emoțională pentru a-și exprima sentimentele fata de Katia și a nu lăsa ca munca de pe ambulanță și din spitale să le acapareze viețile. Căsnicia lor este în pericol să se destrame. Katia dovedește multă dragoste și înțelegere, dar pentru cât timp?

Filmul ar fi putut să alunece cu ușurință în melodramă facilă sau tehno-dramă medicală, dar nu o face, căci scenariul este scris cu inteligență și sensibilitate (poate cu excepția finalului, care pe mine m-a dezamăgit). Interpretările actoricești ale celor doi protagoniști principali sunt de excepție: Alexandr Yatsenko și Irina Gorbaceva realizează doua roluri frumoase, autentice și profunde psihologic. Greu să nu rezonezi, ba chiar să te îndrăgostești de ei văzând acest film. Dar și celelalte personaje sunt remarcabile, de la colegul de ambulanță al lui Oleg și de la seful trimis de la Moscova să pună în aplicare noile norme de lucru ale ministerului, până la micile roluri ale oamenilor întâlniți în cadrul diverselor intervenții de urgență – urmărindu-le avem impresia că facem cunostință cu un întreg sector al societății rusești contemporane și mai ales cu oamenii sai. ‘Arrhythmia’ este în același timp o frumoasă poveste de dragoste care are loc în contextul unei căsătorii cu probleme, și o excelentă poartă deschisă spre universul uman al Rusiei de azi. Recomandat.

Nota: 8/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, Goldstarsteve.blogspot.com)

Articole similare

Un splendid concert de gospel: Amazing Grace (2018)

Dan Romascanu

Prin blogosfera literara (2 – 8 ianuarie 2012)

Dan Romascanu

Prin blogosfera literara (14 iulie – 3 august 2014)

Dan Romascanu

1 comment

Radu Marza 24 noiembrie 2020 at 13:26

Cred că am văzut acest film la un TIFF, este într-adevăr foarte bun.

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult