Filme Filme europene

Un dublu omagiu: Maestro (2014)

Maestro (2014)
Regia: Léa Fazer
Distribuția: Pio Marmaï, Michael Lonsdale, Déborah François, Alice Belaïdi

‘Maestro’, filmul realizat în 2014 de regizoarea elvețiană Lea Frazer, are o poveste semnificativă și o istorie a sa proprie. Scenariul inițial a fost scris de actorul și regizorul Jocelyn Quivrin ca un omagiu pentru Eric Rohmer, regizor din Noul Val francez, în al cărui ultim film realizat în 2007 la vârsta de 87 de ani jucase și el. Destinul a hotărât însă ca Jocelyn Quivrin să moara într-un accident rutier la doi ani după realizarea acestui film. Lea Frazer a preluat și rescris scenariul filmului, care, atunci când a fost realizat în 2014, a devenit un omagiu al celor doi oameni de cinema, din generații diferite și destul de îndepărtate, ale căror vieți și cariere se intersectaseră.

Spectatorii neavizați, și mărturisesc că făceam parte dintre ei, află aceste detalii doar în finalul filmului, la începutul rulării creditelor. Până atunci au ocazia să asiste un film despre realizarea unui film, despre actori și regizori, și despre întâlnirile și conflictele dintre generații, un film care include și o poveste de dragoste, și care se străduiește să spună câteva lucruri interesante într-o abordare lejeră și empatică. Eroii sunt Henri, un actor fară prea mult succes dar cu destul de multa îndrăzneală care aspiră să devina vedetă a la Hollywood, și Cedric Rovere, regizor veteran, monstru sacru apreciat de critică dar nu și de public sau de finanțatori, așa cum au fost mai toți regizorii Noului Val care au ajuns la vârsta senectuții.

Henri este distribuit să joace în filmul lui Cedric și printr-un concurs de împrejurări primește chiar un rol destul de semnificativ. Filmările producției ‘low-cost’ nu sunt chiar ceea ce se aștepta, dar pe platou întâlnește o starletă de care se îndrăgostește instantaneu, fară a ști însă cum să surmonteze decalajele de cultură dintre el, admiratorul lui Bruce Willis, și ea, actriță în piesele lui Cehov. Cedric va interveni discret, așa încât pentru tânărul actor lecția va fi dubla – artistică și de viață.

Lea Fazer reușește să creeze un film plăcut, care combină comedia romantică cu ‘filmul în film’. Există în ‘Maestro’ și câteva ironii directe la adresa producțiilor americane, dar și a cinematografiei sterile ‘de artă’ europene care nu are șanse să capteze interesul publicului. Interpretările lui Michael Lonsdale și Pio Marmai sunt remarcabile. Ei aparțin, la fel ca personajele pe care le interpretează, unor generații foarte diferite. Fiecare separat și în stilul său este un actor remarcabil, iar în scenele în care apar împreună reușesc să se completeze și să se amplifice reciproc. Calitatea filmului este dată și de stilul lejer, care îl amintește pe cel al filmelor lui Eric Rohmer, regizor care chiar și în comedii a luat dragostea foarte în serios, dar niciodată în tragic. Un omagiu și un divertisment de calitate.

Nota: 7/10

(Sursă fotografii: IMDb.com)

Articole similare

Ivanovo detstvo (1962)

Jovi Ene

Cel mai frumos titlu de film: Mourir d’aimer… (1971)

Dan Romascanu

Viața pe fugă: Arvottomat (1982)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult