Filme Filme americane Recomandat

The Last Witch Hunter (2015)

The-Last-Witch-Hunter-PosterThe Last Witch Hunter (2015)

Regia: Breck Eisner
Distribuția: Vin Diesel, Rose Leslie, Elijah Wood

An de an, fascinati de lumea magica a vrajitoarelor si atrasi de posibilitatile de expresie nemarginite de tipare in crearea universurilor imaginare, regizori si scenaristi isi dau mana si ne propun experiente magice.

Asezonate cu umor sau cu incrancenare, cochetand cu credibilitatea sau experimentand fantezia pura, povestile despre vrajitoare bune sau rele si imixtiunea lor in banalitatile vietii umane ne provoaca si ne cheama in cinematografe.

Anul acesta, „The Last Witch Hunter” vine cu surprize inca de pe afis, unde se reunesc, surprinzator, protagonisti din „Hobbit”, „Games of Thrones” si „Fast and Furious” – Elijah Wood, Rose Leslie si Vin Diesel, plusand cu fascinantul Michael Caine. Scenariul, inspirat parca din benzi desenate, debuteaza spectaculos, intrigant, dezvolta, explica si motiveaza actiunile, insa, brusc, isi pierde „inspiratia” si vigoarea, esuand intr-un final fara surprize, hilar si lasand loc de „va urma”. Cele cateva rasturnari de situatie cresc interesul si spectaculozitatea, insa nu reusesc sa indeparteze senzatia de liniar, previzibil si de aglomerare de clisee a povestii.

static1Inca din primele momente, calatorim inapoi in timp, pe firul naratiunii, in trecutul indepartat in care un grup de vanatori incearca sa o elimine pe regina vrajitoare- monstruoasa creatura, responsabila de raspandirea unei molime care a secerat vietile multor muritori. „Onoarea” distrugerii nemernicei ii revine razboinicului Kaulder (Vin Diesel) si sabiei sale de otel si foc, insa nu inainte de a cadea asupra sa blestemul „nemuririi”.

800 de ani mai tarziu, il regasim pe Kaulder la fel de tanar, fresh, mult mai aratos si la fel de determinat in a-si indeplini misiunea – aceea de a pedepsi pe oricine incalca armistitiul dintre oameni si vrajitori. Metodele s-au adaptat si ele vremurilor moderne, vrajitoarele nu mai sunt omorate, arse pe rug, ci doar intemnitate sub pamant, intr-un loc in care nu-si mai pot folosi puterile. Alaturi de Kaulder, sfatuitor si prieten este Father Dolan, reprezentantul ales pe viata al unui fel de ordin ce vegheaza la mentinerea pactului. In momentul in care Dolan 36 – Michael Caine este aparent ucis de catre un vrajitor puternic, devine clar ca linistea s-a terminat, echilibrul s-a rupt iar omenirea este din nou in pericol.

Vanatorul modern isi incarca arma si urca intr-o masina ultrasofisticata, demarand in tromba spre descoperirea si distrugerea planului malefic. Mai devreme sau mai tarziu i se alatura Dolan 37 si Chloe, o vrajitoare care intra in vise si modifica destine.

file_610958_last-witch-hunter-fbSpectaculozitatea infruntarilor intre bine si rau este „ajutata” de efectele CGI, unele scene dovedindu-se extrem de expresive – cele cu fluturii, cu insectele, cu radacinile copacului magic, atmosfera horror a trecutului. Umorul, desi insuficient dupa parerea mea, este bine plasat si destul de subtil pentru a nu se transforma in parodie.

Probleme de credibilitate are Elijah Wood, total neinspirat in pielea lui Dolan 37 si, spre final, lui Rose Leslie nu-i iese deloc natural atasamentul crescand fata de Kaulder. Michael Caine este perfect in toate cele 5 minute in care apare, ba chiar si in scenele in care zace mort. Vin Diesel intra perfect in rol si chiar am admirat naturaletea cu care face fata provocarilor ridicate de personaj in cele doua etape distincte ale vietii sale – cea semi-salbatica si cea moderna. Un scenariu mai putin descriptiv si cu mai multa profunzime ar fi adus, probabil si interpretari memorabile.

Pe scurt, „The Last Witch Hunter” nu-i vreo capodopera, dar nici nu cred ca si-a propus sa fie. Daca va plac povestile cu vrajitoare malefice, inspaimantatoare, urate rau de tot, fluturii albastri, Michael Caine, sabiile in flacari si zambetul lui Vin Diesel, este insa alegerea perfecta.

Nota: 5/10

[yframe url=’https://www.youtube.com/watch?v=Ky4sXEz520Y’]

Articole similare

Django Unchained (2012)

Delia Marc

Groaza vine din interior: The Lighthouse (2019)

Dan Romascanu

After.Life (2009)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult