1001 filme pe care trebuie sa le vezi intr-o viata Filme Recomandat

The Grapes of Wrath (1940)

The Grapes of Wrath (1940) – Fructele maniei
Regia: John Ford
Actori: Henry Fonda, Jane Darwell, John Carrandine

Putem vedea aici o lectie de vis american, o adevarata definitie a unui mit care isi pastreaza savoarea dupa atatea secole. Lectia poate fi considerata colectiva, insa o persoana iese din tipar si ne inalta spre adevaratele principii: Ma Joad, mama familiei, adevaratul cap al ei, care isi da seama, in final, ca bogatasii vin si pleaca, ca ai lor copii vin si mor, insa poporul american, cel care lupta pentru supravietuire cu orice mijloace, va fi intotdeauna adevaratul castigator si va dainui mereu.

The Grapes of Wrath

Filmul este o adaptare aproape imediata a romanului scris de John Steinback cu doar un an mai devreme, in 1939, cu acelasi titlu “The Grapes of Wrath” si ocoleste deliberat Marea Depresiune Economica ce tocmai avusese loc, pentru a se concentra pe drama dezradacinarii ce poate avea loc in orice moment. Astfel, arendasii din Oklahoma, in acest caz, sunt lasati dupa generatii intregi fara pamanturile lor, devenite intre timp natale, locuri de bastine a unor familii intregi. Solutia este sa plece spre California, unde le sunt promise locuri de munca, bani suficienti si locuri in care isi pot intemeia noi case, noi familii, alte generatii.

Henry Fonda si Jane Darwell

Familia Joad este una dintre acestea, o familie pestrita si normala, saraca, dar plina de viata si de dorinta de mai bine. Cea care ii conduce este Ma Joad, cu precadere din punct de vedere spiritual, sotul ei fiind molatic si ancorat prea mult in trecutul ce l-a lasat in spate, in Oklahoma. Ea ii insufleteste, le daruieste incredere pentru incercarile, deloc usoare, ce apar pe drumul spre visul american si implinirea lui. Pare un inger reincarnat, il atrage pana si pe spectator de partea sa si nu degeaba interpreta sa, actrita Jane Darwell, a primit premiul Oscar pentru cea mai buna actrita in rol secundar.

Nu trebuie sa il uitam pe Tom Joad, interpretat de Henry Fonda, modelul viitorului sindicalist american. Proaspat sosit din inchisoare, el este personajul in jurul caruia se misca toate celelalte si care incearca sa se reintegreze intr-o societate nedreapta. Din mijlocul familiei sale, el doreste sa nu faca pasi gresiti, sa nu se intoarca in inchisoare, dar viata nu este precum ti-o construiesti, existand prea multe obstacole ce trebuie trecute. Devine din nou un fugar, dar isi gaseste vocatia intr-o clipa: va deveni apostolul nepastuitilor, adversarul guvernului, sindicalistul perfect.

Pe drum spre California

Pe langa toate acestea, mai sunt amanunte de semnalat. In primul rand, desi este un film alb-negru sau poate tocmai de aceea, imaginea este impinsa spre perfectiune-cadre intunecate pentru a sugera tensiunea momentelor, imagini panoramice in mersul spre destinatia California, imagini succesive pentru a descrie saracia taberelor de refugiati. In al doilea rand, puterea mesajului si perfectiunea scenariului, e adevarat venind din partea unui autor celebru si unei carti cunoscute, care de altfel i-a adus lui Steinbeck Premiul Pulitzer si Premiul Nobel pentru literatura.

Nota: 10/10

Articole similare

Prin blogosfera literară (4 – 10 septembrie 2017)

Jovi Ene

Creta albă… instrumentul de luptă al duşmanului de clasă: Tipografic Majuscul (2020)

Delia Marc

Legendele șefului de gară, de Adrian Petru Stepan

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult