Filme Filme americane

Super Mario Bros: Filmul (2023)

The Super Mario Bros. Movie (Nintendo, Illumination, 2023) – Super Mario Bros: Filmul
Regizat de Aaron Horvath și Michael Jelenic
Voci: Chris Pratt, Anya Taylor-Joy, Charlie Day

În anul 1981 Compania de jocuri video Nintendo a închiriat un depozit din orășelul Tukwila pentru a fi folosit ca sediu american. În timpul dezvoltării jocului arcade Donkey Kong, Mario Segale, proprietarul depozitului, a trecut în vizită pentru a colecta chiria restantă de la președintele Nintendo of America, Minoru Arakawa, și l-a mustrat în fața angajaților. Potrivit unei povești difuzate pe scară largă, Arakawa și ceilalți dezvoltatori au redenumit ulterior personajul Donkey Kong în Mario.

Deși au existat mai multe mituri pe această temă, în 2015, Nintendo a confirmat că personajul lor, Mario, a fost într-adevăr numit după Segale.

Succesul jocului Super Mario Bros. l-a făcut atât de faimos pe instalatorul italian ca personaj la nivel mondial încât, în anii 1990, conform unui studiu american, a reieșit că majoritatea copiilor din Statele Unite erau mai familiarizați cu Mario decât cu Mickey Mouse.

Seria jocurilor video a continuat și s-a dezvoltat împreună cu fiecare nouă consolă produsă de Nintendo, iar în paralel, personajele jocurilor au devenit personaje de film.

Filmul anime din 1986 „Super Mario Bros.: Marea misiune de a salva prințesa Peach!” este recunoscut ca fiind unul dintre primele lungmetraje bazate direct pe un joc video. Serialul animat de televiziune „The Super Mario Bros. Super Show!” a rulat din 1989 până în 1990, cu luptătorul profesionist Lou Albano în rolul lui Mario și Danny Wells în rolul lui Luigi. Filmul live-action Super Mario Bros. a fost lansat în cinematografe în 1993, cu Bob Hoskins în rolul lui Mario și John Leguizamo în rolul lui Luigi, iar acum, după 30 de ani, Illumination ne aduce „Super Mario Bros: Filmul” cu Chris Pratt interpretând vocea lui Mario, Jack Black pe a lui Bowser, Charlie Day (Luigi), Anya Taylor-Joy (Princess Peach).

La noi, filmul este distribuit de Ro Image și va rula în cinematografe, începând cu 7 Aprilie 2023.

Cum Victor, fiul meu, este mare fan, nu puteam rata ocazia și am dat curs invitației Ro Image, de a participa la avanpremiera peliculei mult așteptate, despre care-mi vorbește de săptămâni bune.

Am fost acaparați rapid în lumile din joc, mai întâi în New York-ul natal al familiei Mario, în care cei doi frați încearcă să-și câștige existența, ca mai apoi, în încercarea de a salva Brooklyn-ul de o inundație, să fie trași prin niște țevi (desigur) și aruncați, unul în Regatul Ciupercilor, condus de Prințesa Peach și celălalt în Tărâmul Întunecat, condus de regele Koopa, Bowser.

Tot filmul este plin de scene amuzante, specifice producțiilor Illumination, care au fost gustate nu doar de copiii din sală.

Deși acțiunea este previzibilă, peste tot sunt strecurate Easter egg-uri, care au făcut deliciul fanilor cunoscători.

Victor și-a făcut temele și și-a notat vreo 30, însă o să amintim doar câteva, pentru a nu da spoilere.

  • Mario are un NES (Nintendo Entertaiment Sistem) în camera lui, si se joaca jocul „Kid Icarus”;
  • De asemenea, deasupra tv-ului din camera este o naveta model R Wing din „Star Fox”, un alt joc Nintendo;
  • Pizzeria pe care o frecventează frații are o mulțime de postere cu personaje din jocul Punchout și unul cu rața din Duck Hunt;
  • Ringtone-ul telefonului lui Luigi este melodia pe care mulți au auzit-o de fiecare dată când și-au pornit Gamecube-ul (consola Nintendo lansata in 2001);
  • „The princess is in another castle” – faimoasa replică folosită de cei doi Toad care apărau castelul prințesei în jocul original Super Mario Bros., este folosită și în film cu același scop;
  • Bowser poartă la nuntă același costum pe care l-a folosit în Super Mario Odissey;
  • La nunta lui Bowser sunt și 2 invitați speciali, pe langa ceilalți: King Boo (debutand în jocul Luigi’s Mansion pe Gamcube) și King Bob-omb (care a debutat ca primul boss din Super Mario 64 pe Nintendo 64);
  • În New York se poate vedea o reclama pentru „Luck Cards”, cu referire la istoria Nintendo, care a început ca o companie producătoare de cărți de joc;
  • Scena de după final dezvăluie că un ou de Yoshi (un dinozaur cu un rol important, ce a apărut în jocul de pe SNES „Super Mario World”) a ajuns in Brooklyn. Asta poate sugera o continuare a francizei cinematografice a lui Mario.

Eu mi l-am notat pe Jack Black, cântând. Face toți banii. 😉

Vă lăsăm pe voi să aflați restul surprizele (că tot se apropie Paștele), împreună cu toate efectele sonore care ne-au încântat copilăria celor care am crescut cu jocurile „500 in 1” din Obor, dar mai ales copiilor care stau acum cu Switch-ul în mână, și să umpleți comentariile cu descoperirile voastre.

It’s-a me…

E clar că filmul se adresează unui fanbase deja consistent, dar dacă-l privim ca pe o reclamă pentru jocuri, nu știm în ce măsură va putea atrage noi vânzări.

Am făcut media notelor acordate de mine și de Victor și ne-a ieșit…

Nota: 6,5/10

Articole similare

În timp real: Boyhood (2014)

Dan Romascanu

Când cetățenii ridică armele: Teroristka (2019)

Dan Romascanu

Copii fugiți de-acasă: Moonrise Kingdom (2012)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult