Filme Filme europene

Silent Legacy (HBO, 2021). Un film despre devotament, speranță și o moștenire specială

Silent Legacy (2021), HBO Europe
Regia: Petya Nakova
Scenariști: Petya Nakova, Ognyan Statelov 

Se pare că în ultima perioadă se atestă o tot mai mare nevoie de pelicule documentare. Nu știu dacă această necesitate rezidă din dorința noastră de a empatiza sau din suprasaturarea noastră cu filme comerciale. Indiferent de motivația care ne aduce în fața micilor ecrane, tind să cred că o facem din nevoie de estetic, spiritualitate și grijă față de aproapele nostru.

Producția HBO Europe, „Silent Legacy”, abordează istoria unor femei luptătoare. Tanya este o profesoară care și-a dedicat existența unei misiuni aparte: educarea copiilor cu deficiențe de auz. Fiica sa Kathy este o fată maturizată precoce, dar de o verticalitate și o pregătire morală deosebită. Școala pe care o fondează este un loc în care copii învață să socializeze, să audă și mai ales să asculte. Toate bune și frumoase până existența lor echilibrată este pusă în pericol.

Documentarul este o lecție adevărată despre devotamentul unei familii și despre realizarea unui scop special. Este impresionant felul în care se prezintă destinul eroinelor noastre și procesul educațional pe care îl realizează. Fiecare scenă are un accent, iar dacă ești atent la detalii poți observa un spectru de emoții trăite sincer.

Pelicula, în egală măsură, vizează raporturile mamă – fiică, maniera în care educația poate transforma existența unei tinere, oferindu-i ceea de ce are nevoie: puterea exemplului. „Silent Legacy” este, în viziunea mea, o adevărată cronică despre provocarea de a fi om și de a educa oameni. Tanya este o figură maternă, în deplinătatea sa, iar provocările care i se interpun în cale nu o dărâmă. Kathy este varianta sa tânără, energică, cu aspirații mari și curaj.

De ce ar trebui să vedeți această peliculă? Chiar dacă nu e înțesat cu acțiune și aduce mai mult cu docudrama, filmul este o reflectare fidelă a vieții, punând cameramanii în rolul de observatori tăcuți și reliefând drama existentă. Mecanismul de filmare permite spectatorului să fie parte din istorie, să poate vedea câtă muncă este în spatele educației și ce sacrificii implică. „Silent Legacy” este un documentar de neratat pentru cei care empatizează cu munca pedagogilor și care au nevoie să simtă că mai există speranțe dincolo de deznădejde.

Disponibil din 23 martie pe HBO.

Nota: 9/10

(Sursă fotografii: verietyinfo.com)

Articole similare

Saving Mr. Banks (2013): un film, două păreri

Iulia Dromereschi

Orizonturi tulburi: Sky Rojo (Netflix, 2021)

Tudor-Costin Sicomas

My Left Foot (1989)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult