Filme Filme europene Saptamani de autor

Săptămâna Peter Sellers: A Shot in the Dark (1964)

A Shot in the Dark (1964)-O impuscatura in intuneric
Regia: Blake Edwards
Actori: Peter Sellers, Elke Sommer, George Sanders

La doar cateva luni de la lansarea filmului The Pink Panther (1963), inspectorul Clouseau si Peter Sellers recidiveaza in ceea ce se vrea o continuare (acelasi regizor, acelasi interpret, acelasi personaj principal), dar in singurul din serie care nu contine in denumire sintagma Panterei Roz.

Peter Sellers incepe sa foloseasca accentul sau frantuzesc, cu cuvintele simple scalcite sub multiple forme, momentele comice se prelungesc in acelasi stil, al unui Clouseau complet nauc, neatent, care nu isi calculeaza niciun pas, dar pica intotdeauna in picioare, pentru ca si cei care il inconjoara sunt asemenea lui.

De data aceasta, avem de-a face cu un inspector Clouseau indragostit, fapt care il face mai seducator, mai amuzant, mai sarmant. Trimis de superiorul sau, Dreyfuss, la casa unui milionar (Ballon) sa investigheze o crima petrecuta acolo, al carei unica suspecta era servitoarea Maria, el se indragosteste aproape pe loc si, desi indiciile erau cu totul altele, o considera pe aceasta nevinovata. Si crimele continua, ea este salvata de fiecare data de el, ca un erou din arestul propriei politii, sperand ca intuitia lui infailibila (?!) nu va da gres in cunoasterea identitatii adevaratului criminal.

Peter Sellers si Elke Sommer

Scena finala, in care Clouseau aduna toate personajele care au legatura cu crima, este parca desprinsa din cartiele Agathei Christie si al ei, Hercule Poirot. Prin discutii, dar si prin momente de suspans (stingerea luminii), el spera ca ucigasul sa isi dea singur arama pe fata. De remarcat, de asemenea, ca si in precedentul film, frumusetea ravisanta a femeilor acelor timpuri sau macar a acelor alese de Edwards pentru acest film. Elke Sommer este o femeie foarte frumoasa si nu miram deloc de ce Clouseau s-a indragostit de ea.

“A Shot in The Dark” continua pe aceeasi panta gagurile din The Pink Panther. Desi pare, intr-adevar, un film un pic mai slab decat precedentul, lipsind si aportul lui David Niven, putem spune ca in multe momente se ridica la nivelul acestuia, amuzamentul fiind la fel de puternic, scenele hilare, iar Peters in mare forma, intr-o comedie de succes. Din pacate, vor trece multi ani pana in 1975, cand va semna, spre finalul carierei, al treilea film din serie-The Return of the Pink Panther. Pe care, din pacate, nu vom avea timp sa il parcurgem in aceasta saptamana, dar Peter Sellers va reveni la noi in forta.

Nota: 8/10

Articole similare

Călătorii muzicale prin Polonia lagărelor naziste: „Pianistul”, de Wladislaw Szpilman şi „Playing for Time” (un film cu Vanessa Redgrave)

Tudor-Costin Sicomas

Prin blogosfera literară (25 – 31 ianuarie 2016)

Dan Romascanu

Terms of Endearment (1983)

Jovi Ene

1 comment

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult