Filme Filme europene Saptamani de autor

Săptămâna Peter Sellers: The Pink Panther (1963)

The Pink Panther (1963)-Pantera roz
Regia: Blake Edwards
Actori: Peter Sellers, David Niven, Robert Wagner, Claudia Cardinale
Din zi in zi, ma lamuresc din ce in ce mai mult asupra celui care a fost Peter Sellers, dupa fiecare film urmarit imi dau seama ce mare comic a fost, cand de mult se deosebeste el de actorii de acum. The Pink Panther, prima varianta a acestui film, cea din 1963, este un film absolut savuros, excelent jucat si nemaipomenit de amuzant.

Este comedia care m-a facut sa rad cel mai mult in ultima perioada, in asa fel incat toate persoanele care, intamplator, treceau pe langa mine in timpul vizionarii, se mirau de hohotele mele de ras si de amploarea lor.

Inspectorul Clouseau si-a dedicat viata pentru prinderea unui infractor celebru, care fura bijuterii de la marile sindrofii, si care isi spune “Fantoma” (interpretat de David Niven, un actor care imi e extrem de simpatic). Tinta lui este acum o piatra pretioasa foarte valoroasa, numita Pantera Roz, care se afla in posesia printesei Dala, printesa intr-o tara necunoscuta, care este interpretata de superba Claudia Cardinale. In Elvetia, unde se petrece actiunea, toate partile interesate ajung impreuna, fara ca nimeni sa nu cunoasca adevarata identitate a Fantomei, care se plimba nestingherit printre ei si reuseste sa afle toate amanuntele incercarilor de desconspirare.

Clouseau cantand la vioara

Ceea ce e interesant in aceasta pelicula, pe langa interpretarea neasemuita a lui Peter Sellers, este reusita imaginii. Claritatea, calitatea si precizia cu care este filmat, intr-o perioada din care, recunosc, am vazut filme care au imbatranit peste ani, impresioneaza peste ani si fac din acest film unul care poate fi urmarit cu placere si acum, dupa atata timp. La aceasta, concura si frumoasele peisaje din Alpi, scenele de la ski fiind unele dintre cele mai luminate si pline de substanta.

Peter Sellers care, totusi, nu detine vioara intai pe tot parcursul filmului, este absolut miraculos, prin ceea ce face si improvizeaza, prin felul in care intra in toate incurcaturile posibile, majoritatea dintre ele nedorite si neasteptate. Scena care se petrece in camera de hotel a familiei Clouseau, in care el trece de nenumarate ori pe langa cei doi “amanti” ai sotiei, in care nu banuie aproape in niciun moment ce se intampla in jurul sau, in care este fraierit, luat de prost, este una clasica intre momentele de comedie ale cinematografiei mondiale.

Nota: 9/10

Articole similare

„Nici nu știu dacă ultimele mele cărți sunt de proză scurtă sau romane undercover”(Florin Irimia, interviu)

Jovi Ene

Probleme profunde în familie: L’adieu à la nuit (2019)

Dan Romascanu

Cărți pentru copii: ”Enescu și hora razelor de soare”, de Cristina Andone

Jovi Ene

1 comment

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult