Filme Filme europene

Mult mai mult decât ”Strigătul” – Exhibition on Screen: Munch 150 (2013)

Exhibition on Screen: Munch 150 (2013)
Regia: Ben Harding

Edvard Munch este unul dintre numele cele mai celebre în istoria picturii și probabil, în același timp, unul dintre artiștii cei mai puțin cunoscuți cu adevărat. Motivul constă în mare parte în celebritatea datorată unei singure picturi – ‘Strigătul’ – care a intrat de mult în cultura populară și a atins și recorduri de prețuri la vânzări cu licitații. Prea puțini dintre cei care cunosc într-un fel sau altul ‘Strigătul’ știu mai multe despre artistul complex și prolific care a fost Edvard Munch. Expoziția retrospectivă organizată în două muzee din capitala Norvegiei in 2013 a fost o excelentă ocazie de a recupera această lipsa de informație. Celor care nu au avut ocazia să viziteze expoziția, documentarul ‘Munch 150’ din seria ‘Exhibition on Screen’ produsă de Phil Grabsky le dă, din fericire, ocazia de a vizita virtual acest eveniment, probabil cea mai extensivă expoziție Munch organizată vreodată.

Scriitorul și comentatorul de artă Tim Marlow este amfitrionul filmului, care urmărește aproximativ cronologic biografia artistului în paralel cu discuțiile celor mai reprezentative lucrări din cele două părți ale expoziției (până la 1904 în Muzeul Național de Artă, între 1904 și 1944 la Muzeul Munch) cu suplimentul lucrărilor din aula Universității. Colaborează doi dintre curatorii expoziției și alți experți în biografia și creația lui Munch. Sunt prezentate etapele și lucrările cele mai reprezentative: tablourile realiste din tinerețe, tema morții inspirată de tragediile din familie, ciclul ‘Friza vieții’, perioada pariziană, ‘Strigătul’, peisajele, nudurile, autoportretele. Sunt prezentate câteva dintre elementele de tehnică, extrem de originale, unele anticipând cu decenii procedee folosite mai târziu de expresioniști și de expresioniștii abstracți. Detaliile vieții sale personale și relațiile sale complicate cu femeile descriu contextul unora dintre operele cele mai cunoscute.

Realizat în 2013, ‘Munch 150’ este unul dintre primele filme din seria ‘Exhibition on Screen’ și este vizibil faptul că formatul nu era încă perfect stabilizat, și unele elemente vizuale cum sunt filmarea detaliilor tablourilor, multe dintre ele putând fi omise chiar și de cei care se află în față picturilor, nu sunt prezente. Nu am apreciat niciodată folosirea actorilor în asemenea filme documentare și nici aici nu cred că prezența unui actor care vrea să-l reprezinte pe Munch atunci când sunt citite pagini de jurnal sau corespondență ar adăuga valoare. În pofida acestor minusuri minore, ‘Munch 150’ este un documentar prețios despre unul dintre cei mai importanți artiști din istoria picturii și un document unic al expoziției majore dedicate acestuia.

Nota: 8/10

(Sursă fotografii: Wearemoviegeeks.com, Pamono.com.au, Etsy.com)

Articole similare

Dușmanul nu este ceea ce ne așteptam: The Beguiled (2017)

Dan Romascanu

Dacă închizi ochii și inspiri adânc, în interior vei găsi marea: Piata lod (2017)

Iulia Dromereschi

99 francs (2007)

Laura

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult