1001 filme pe care trebuie sa le vezi intr-o viata Filme Recomandat

Monsieur Verdoux (1947)

Monsieur Verdoux (1947) – Domnul Verdoux
Regia: Charles Chaplin
Actori: Charles Chaplin, Mady Correll, Allison Roddan

Au existat si exista inca in lume oameni care nu au niciun scrupule, care tot timpul pot intra pe sub pielea unor oameni pentru a-i escroca si a castiga tot felul de beneficii. Insa Monsieur Verdoux este unic. Unic, in primul rand, pentru ca a fost interpretat, creat chiar, dupa o idee a lui Orson Welles, de mare Charles Chaplin: amuzant in multe momente, serios si trist cand este necesar, mereu tandru si fermecator. Unic, in al doilea rand, pentru ca arsenalul escrocrului de fata imbina o inteligenta superioara cu cruzimea si curajul native, neezitand niciun moment sa devina un infractor veritabil pentru satisfacerea scopurilor sale.

Monsieur Verdoux

Un fost functionar la o banca, cu o familie frumoasa si pe care nu o uita niciodata, incearca sa gaseasca o solutie de supravietuire pentru a reusi sa le ofere acestora siguranta zilei de maine. Efectele nu se lasa intarziate: nimic nu mai este usor, totul trebuie rezolvat rapid si fara urmari grave. Decizia lui este terifianta, dar ceea ce il salveaza este instinctul de conservare, curajul si neasemuitul umor. Si norocul, pentru ca decida sa seduca, aflat deja la varsta a doua, vaduve bogate, care se lasa purtate de val si duse in bratele lui, care insa doreste cu totul altceva: bani, bani si iar bani.

Mare criza economica ii aduce si lui prabusirea definitiva si devine doar un biet trecator, trist si neimpacat, pentru ca dupa pierderea familiei nimic nu mai este la fel. Nici macar solutia finala nu ii aduce adevarata izbavire, devenind un filosof tarziu.

Charles Chaplin

Filmul trebuie insa privit din alta perspectiva: cat timp viata curgea normal, fara a exista o criza acuta financiara atat asupra lui, cat si asupra intregii lumi, personajul era nemaipomenit de vesel, de intreprinzator, de vivace si sociabil. Tot timpul pe trenuri, tot timpul langa o alta femeie, dar cu gandul la urmatoarea, este o persoana deosebit de alerta, dar in acelasi timp “om de lume”. Este cautat, nu este banuit, ne incanta nu atat cu gagurile sale (care nu lipsesc si aduc zambete), ci cu o inteligenta iesita din comun.

Charles Chaplin reuseste astfel unul dintre cele mai bune filme ale sale, insuficient cunoscute si apreciate. Inteligent, ca si personajul interpretat, incearca sa aduca profunzime unei personalitati controversate, un asasin si un escroc, care nu sfarseste sa atraga antipatie, ci, dimpotriva simpatie si mila. In definitiv, ca si Chaplin, este o persoana care doreste sa se adapteze noilor timpuri: Verdoux pierderii locului de munca si crizei economice, Chaplin filmului cu sonor si disparitia implicita a “Vagabondului”.

Nota: 9/10

Articole similare

Red 2 (2013)

Delia Marc

Prin blogosfera literara (10 – 16 martie 2014)

Dan Romascanu

Cărți pentru copii: Insu-Pu. Insula copiilor pierduți, de Mira Lobe

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult