Filme Filme romanesti Recomandat

Kapitalism – Reteta noastra secreta (2010) – 3 – DVD

Kapitalism – Reteta noastra secreta (2010)
LANSAREA DVD – 2 noiembrie 2010 –
Un film de: Alexandru Solomon
Cu : Dan Voiculescu, Ioan Niculae, George Copos, George Padure, Dan Diaconescu, Dinu Patriciu, George Becali.

Dupa beneficiul pe care l-a acordat bloggerilor PARADA FILM şi REVISTA TABU in primavara acestui an – proiectia speciala in avanpremiera a documentarului „Kapitalism – Reteta noastra secreta”, iata un nou gest de recunoastere si de apreciere a acestei comunitati din ce in ce mai larga, receptiva si profund implicata in fenomenul cultural/economic/politic. O noua invitatie la cinemateca Union, cu ocazia lansarii pe piata a DVD-ului. O invitatie cuprinzand vizionarea filmului si o intalnire extrem de placuta si de lucrativa cu regizorul Alexandru Solomon, insotit si secondat de producatoarea Ada Solomon.

Am vazut acest film la prima lui proiectie in luna aprilie si mi-am prezentat impresiile pe acest blog dupa vizionare (va invit sa citit/recititi aceasta cronicuta, ca si pe aceea a colegului Dan), dar pot sa spun cu mana pe inima ca si marti seara, dupa 7 luni scurse,  am avut aceeasi placere si apreciere urmarindu-l din nou.

Cred ca nu voi uita niciodata imaginile protagonistilor, filmati de la mica distanta, din spate, inaintand tantosi si leganati, spintecand istoria cu piepturile falnice: istoria a douazeci de ani in care tara aceasta a noastra, a tuturor (ne amagim, nu ?:-)), a devenit tara lor, tarlaua lor de pe care an de an au cules si au tot cules roadele bogate, fara ca niciodata sa fi semanat vreo samanta. Protagonisti care si-au impartit tara in felii si s-au servit dupa masura apetitului lor discretionar.

Kapitalism - reteta noastra secreta

„RETETA” secreta a acestui KAPITALISM si a acestor KAPITALISTI o aflati cumparand si vizionand acest DVD!

Si pentru ca materialul filmat a fost cu mult mai bogat decat cel cuprins in film, DVD-ul prezinta ca bonus o serie de teasere la fel de amar suculente, dintre care semnalez pe acela care il are ca protagonist pe Sebastian Ghita si pe acela in care un batran cersetor intalnit pe strada la iesirea din somptuosul sediu al Rompetrol isi prezinta opinia privind „tranzitia” din Romania, pentru ca „problema e foarte simpla”: „Tranzitia e exact cum vine Dunarea mare sau Ialomita mare si ia puhoiul de lume si cine stie sa dea din maini sa inoate iese la mal si scapa, cine nu – se duce la fund”.

„RETETA” secreta a acestui KAPITALISM si a acestor KAPITALISTI o aflati cumparand si vizionand DVD-ul!

Eu am cumparat DVD-ul pentru ca sa il las mostenire copilului, nepotilor  si stranepotilor mei, ca o felie de istorie pe care trebuie sa o cunoasca, sa o inteleaga si cine stie, poate si sa invete sa  ia atitudine de-alungul vietii lor, atitudine pe care eu si generatia mea nu am fost pregatiti sa o luam si nici acum habar nu avem!

Lansarea acestui DVD pe piata vine in contextul in care a avut loc si premiera filmului lui Andrei Ujica „Autobiografia lui Ceausescu”, prin urmare „fantoma” diktatorului, care bantuie amuzant/opresant filmul lui Alexandru Solomon, tocmai ne-a frisonat din nou Sala Palatului, toate intamplandu-se in luna NOIEMBRIE, poate in amintirea acelui noiembrie al celui de-al XIV-lea Congres al PCR, acelui „Noiembrie Ultimul Bal”!!! Prin urmare, exista intotdeauna un ultim bal :).

In incheiere, tin sa va reproduc din Mapa pusa la dispozitie de catre Parada Film, cateva comentarii din presa, feed-backuri la lansarea oficiala a filmului in aprilie 2010:

Sever Voinescu: « Ultimul film al lui Alexandru Solomon, Kapitalism – reţeta noastră secretă (2009), mi-a plăcut aşa cum mi-ar fi plăcut un excelent film artistic. »

Ion Cristoiu:  « O producţie satirică – o ştiu din experienţă – e mult mai dificil de realizat decât una dramatică sau tragică. Pentru că în cazul unei producţii satirice – film, proză, piesă de teatru – examenul publicului se petrece instantaneu. Publicul râde sau nu. Judecând după reacţia sălii la premieră, „Kapitalism – reţeta noastră secretă” a trecut acest examen. »

Dan Diaconescu

Cristian Ghinea : « Filmul lui Alexandru Solomon – Kapitalism, reţeta noastră secretă – face valuri pe drept cuvînt. Este un film bun şi vă recomand să mergeţi să-l vedeţi. În acelaşi timp, dezbaterea pe marginea sa se canalizează greşit: originea averilor. Ar trebui să vorbim mai multe despre prezent şi despre relaţiile acestor oameni bogaţi cu statul, cu legea şi cu noi, adică spaţiul public în general. »

Daily Telegraph : « Portraits of Romanian businessmen are seen on television screens, part of an installation at the premiere of filmaker Alexandru Solomon’s latest documentary, Kapitalism, in Bucharest”

Magda Barascu, Hotnews : « Ce spun protagonistii “Kapitalismului – reteta noastra secreta”, despre documentarul lui Alexandru Solomon? Cum s-au simtit cand o sala intreaga a ras de ei pentru ce declara in film? »

Cristian-Tudor Popescu : « Dl. Solomon mizează, răsăritean şi moale, pe modul în care domnii rechini “se devoalează singuri”. Rezultatul este un film care mai degrabă asamblează ficţiuni mediatice decât documentează. »

Costi Rogozanu : « Cineva din sală spunea că e mai bun decît Michael Moore. Nu e aşa. Solomon a făcut un film frumos, amuzant şi care vine într-un deşert de iniţiativă civic-artistică. Dar moore cu populismul lui deşănţat mişcă lucrurile. Asta mi-aş dori să se facă şi aici. Asta aş vrea să-şi dorească şi jurnaliştii, şi artiştii pe aici.»

Dinu Patriciu : « Ieri am văzut un film, „Kapitalism – reţeta noastră secretă”, dovadă a faptului că Michael Moore, autorul celebrului „9/11 Farenheit”, face prozelitism şi în România. »

Iulia Blaga : « Cu cel mai recent documentar, Alexandru Solomon a incins spiritele mai mult decit a facut-o cu toate celelalte filme ale sale la un loc. »

Alexandru Calinescu : « Filmul are efecte comice extraordinare. Le provoacă involuntar protagoniştii înşişi, acolo unde ies la suprafaţă mîrlănia, grosolănia, şiretenia şi ticăloşia. »

Mihai Fulger : « O formă inteligentă de manipulare este şi plasarea subiecţilor în centrul unui set de oglinzi special amenajat, care, pe de o parte, îi permite regizorului să-i vadă pe aceştia din mai multe unghiuri, dar, pe de altă parte, le dă spectatorilor senzaţia de multiplicare la infinit a „rechinilor“, într-o lume în care ei par a face legea. Totuşi, chiar dacă nu rămîne chiar neutru, autorul reuşeşte să nu devină tendenţios, iar această poziţie a sa face filmul memorabil. »

Eugen Istodor : « Abia aşa îţi dai seama de ce nici măcar un capitalism ca lumea n-am putut face. Joc de copil, nu? Lego, de pus logic, cărămidă peste cărămiduţă. Sîntem de rîs! Sînt de rîs! Hohotiţi-vă pe voi, sînt capitaliştii noştri! »

Iulia Blaga : « ”Kapitalism – reteta noastra secreta” nu doar spune lucrurilor pe nume in 80 de minute, dar o face intr-un mod coerent, deloc isteric, plin de substanta, de umor si ironie, intr-un discurs care e si foarte elegant vizual. »

Liviu Antonesei : « N‑am mai văzut atâta lume la cinema de la „4, 3, 2…”, dar Mungiu tocmai luase premiul cel mare la Cannes şi e şi ieşean pe deasupra. Sigur, eu am fost la spectacolul de gală, în prezenţa regizorului, dar filmul a continuat să facă sala plină şi în zilele care au urmat. Mă tot întreb de ce are atât de mult succes Solomon cu documentarele sale. »

Petre Barbu: “Finalul documentarului este trist, dar nu pentru că se încheie „vizita de lucru” şi Ceauşescu se întoarce… Este deprimant pentru că România asta „kapitalistă” pare să nu aibă nicio perspectivă, nicio ţintă, niciun viitor. »

Nota: 10/10

Imagine: Andrei Butică
Montaj: Sophie Reiter
Animatii : Serban Jipa, Andreea Sandulescu, Bogdan Slavescu, Daniel Paun
înregistrare sunet: Marin Cazacu
post-producţie sunet : Helene Ducret, Titi Fleancu, Franck Rivolet
mixaj sunet: Stephane Larrat
muzică originală: Mircea Florian
producători delegati: Ada Solomon, Pascaline Geoffroy, Cedric Bonin

Articole similare

Un film, două păreri: L’Atelier (2017) – Atelierul

Delia Marc

Nick of Time (1995)

Delia Marc

Impresii turistice israeliene – 3 – Rosh Ha’ayin

Delia Marc

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult