Filme Filme europene

Iarna la mare: Basse Saison (2021)

Basse Saison (2021)
Regia: Laurent Herbiet
Distribuția: Emmanuelle Devos, Éric Caravaca, Simon Abkarian

Am decis să văd ‘Basse saison’ în primul rând pentru prezența pe afiș a lui Emmanuelle Devos, o actriță pe care o admir enorm. Nu cred că am văzut până acum niciun film regizat de Laurent Herbiet, dar ca scenarist îl recomanda faptul că a scris scenariile ultimelor trei filme ale lui Alain Resnais, căruia îi este dedicat acest film. Presupun că filmările au fost realizate în timpul pandemiei iar filmul a fost lansat direct pentru televiziune la sfârșitul lui 2021. În general sunt destul de circumspect în legătură cu filmele de ficțiune cu durată de lung-metraje care nu sunt lansate în săli, dar am avut și câteva surprize plăcute, atunci când formatul de dramă sau comedie cu puține personaje și abordarea minimalistă impusă de economia filmărilor pentru televiziune se potriveau cu subiectul. În cazul lui ‘Basse saison’ însă, temerile s-au cam dovedit a fi justificate.

Carole și Richard sunt un cuplu pe la 50+ cărora cam totul pare că le merge rău. Sunt ruinați financiar și obligați să locuiască în apartamentul de vacanță al părinților lui în perioada din afara sezonului. Încercările lui Richard de a vinde ca agent imobiliar asemenea apartamente eșuează. Căsnicia lor pare să fie în impas și vremea furtunoasă de iarnă cu ploaie, vânt și frig nu pare să contribuie cu nimic la îmbunătățirea moralului. În momentul în care Carole pare decisă să încalece balconul pentru a se sinucide apare în poveste Anthony – un pungaș rănit la picior care se dovedește a fi un vechi prieten al lui Richard. Urmărit de alți răufăcători, acesta le face propunerea de a recupera niște bani dintr-o casă. În alte cuvinte – un cambriolaj. Propunerea pare dubioasă, dar cei doi nu mai au nimic de pierdut, așa încât o acceptă. Când totul merge rău, există loc să meargă și mai rău? Cei care vor vedea filmul vor afla.

Ideea nu ar fi rea și multe comedii de acest gen se bazează pe implicarea unor novici în furturi și conflicte între gangsteri în care tocmai nepriceperea îi salvează și reprezintă sursa principală a umorului. Realizarea însă este destul de neglijentă, mai ales la nivelul detaliilor, și asta face toată povestea cam incredibila. Emmanuelle Devos nu poate face nimic rău, și Eric Caravaca și Simon Abkarian îi sunt parteneri comici mai mult decât acceptabili. Imaginea este excelentă și atmosfera de ‘iarnă la mare’ trece bine ecranul. Filmul nu este grozav dar nici de evitat, dacă doriți să petreceți o oră și jumătate de amuzament lejer.

Nota: 5/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, https://www.arte.tv/fr/videos/100205-000-A/basse-saison/)

Articole similare

Burn After Reading (2008): un film, doua pareri

Dan Romascanu

Trailer „All Good Things”

Jovi Ene

Evreii si cuvintele, de Amos Oz si Fania-Oz Salzberger

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult