Filme Filme americane Recomandat

Hail, Caesar! (2016) – Ave, Cezar!

hail-caesar-posterHail, Caesar! (2016) – Ave, Cezar!

Regia: Ethan Coen, Joel Coen
Distribuția: Josh Brolin, George Clooney, Alden Ehrenreich, Ralph Fiennes, Scarlett Johansson, Tilda Swinton, Frances McDormand, Channing Tatum, Jonah Hill

Daca va era dor de glamourul si efervescenta Hollywoodului de altadata, il veti regasi ca tema centrala in ultima creatie a fratilor Coen – Ethan si Joel – reuniti pentru a saptesprezecea oara in tandemul regizor/scenarist pe afisul unui film. Cei doi ne propun un nou exercitiu de maiestrie asemenea celor cu care ne-au incantat si altadata.

De data aceasta, prin tuse satirice, replici savuroase, culoare, joc actoricesc de exceptie si trimiteri muzicale in trecut, se compune un fel de declaratie de dragoste catre Hollywood, aceasta industrie a filmului iubita si hulita deopotriva cu sefi pretentiosi, vedete controversate si ziaristi aflati vesnic la vanatoare de stiri senzationale.

Intriga este destul de simpla si il are in centru pe Eddie Mannix, celebrul „om care rezolva orice problema” al studiourilor MGM, personaj real care intre anii ’20 si ’50 s-a ocupat ca barfele si scandalurile sa nu zguduie din temelii cetatea filmului. Josh Brolin ii da viata celebrului „fixator”.

maxresdefaultSuntem la inceputul anilor ’50 si, impreuna cu eroul nostru, ne plimbam prin platourile de filmare ale Studioului Capitol, ferindu-ne de impuscaturile western-ului in derulare si admirand sirena care executa o scena de balet in bazinul urias, pe muzica interpretata de o orchestra live. Trecem apoi in taverna cu marinari care deplang lipsa damelor in urmatorul voiaj, printr-un step plin de energie si culoare, inchinam un pahar in casa ostasului roman pe cale de a descoperi o noua credinta sau asistam la chinurile creatiei unei drame de salon, dubla dupa dubla.

Film in film experimenteaza fratii Coen si personaje memorabile ti se fixeaza pe retina si in inima – inot sincron cu sirena Scarlett Johansson, marinarul Channing Tatum si scenele de dans a la Fred Astaire, Alden Ehrenreich cowboy si cantecul sub clar de luna, Ralph Fiennes dand lectii de dictie mai mult decat de actorie sau George Clooney romanul descoperindu-l si acceptandu-l pe Isus.

maxresdefaultAdevaratele probleme ale lui Mannix sunt insa mai complexe si necesita solutii urgente. Starleta ce pozeaza pentru vederi frantuzesti are nevoie de un alibi, reprezentantii cultelor trebuie pusi de acord cu imaginea lui Dumnezeu, regizorul care se lupta cu cowboyul transformat in june prim de salon trebuie calmat, prim-vedeta feminina are nevoie de un tata pentru copilul nenascut sau un sot pentru respectablitate. Si daca toate acestea n-ar fi de ajuns, un grup de scenaristi simpatizanti comunisti, ironic denumiti „Viitorul” il rapesc pe Baird Whitlock (Mr. Clooney) inaintea turnarii ultimei scene a filmului la care lucreaza (“Hail, Caesar! A Tale of the Christ”) si cer 100.000 dolari rascumparare.

Pe Mannix il regasim urmarit indeaproape si santajat de ziaristele gemene barfitoare Thora and Thessaly Thacker (Tilda Swinton in dublu rol), stabilind strategii de intoxicare, luptand cu tentatia unei oferte de lucru in afara sistemului si presat de mustrarile de constiinta pentru pacatele savarsite, in mare parte reprezentate de fumatul fara acordul sotiei. Peste toate acestea planeaza insa intrebarea cat de mult conteaza, cat de mare importanta si influenta are lumea viselor de celuloid raportata la schimbarile si evenimentele cu adevarat serioase ce se intampla in lume – fabricarea primei bombe atomice, extinderea propagandei comuniste.

img5

Si cam atat se rezuma misterul si suspansul, “Ave, Cezar!” fiind mai mult o calatorie pe firul memoriei, menita sa trezeasca simturile prin detalii, splendoarea costumelor si efectele vizuale si mai putin prin actiune.

George Clooney, Scarlett Johansson, Josh Brolin, Jonah Hill, Ralph Fiennes, Channing Tatum si Frances McDormand sunt cateva din starurile ce apar in “Ave, Cezar!”. Fiecaruia ii este repartizata o scena individuala, momente separate ce par sa nu aiba coeziune si cu toate acestea genialitatea fratilor Coen le aduce impreuna armonizandu-le intr-o poveste.

Joel and Ethan Coen si-au creat in timp spectatori dedicati care le inteleg si le accepta stilul si umorul indiferent de genul abordat. “Ave, Cezar!” este serios si ciudat, amuzant si ridicol in acelasi timp si probabil o surpriza pentru cei nefamiliarizati cu tehnica inovatoare Coen. Cred insa ca fiecare spectator va gasi cel putin un moment pe care sa-l savureze in aglomeratia de retrospective si subversivitati.

Filmul Hail, Caesar! / “Ave, Cezar!” este distribuit de RoImage 2000 si il regasiti de astazi in cinematografe.

Nota: 7/10

Articole similare

Julie & Julia (2009)

Jovi Ene

Made for Love (HBO, 2021). Un fel de „Black Mirror” cu amorezări digitale

Corina Moisei-Dabija

It’s Complicated (2009)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult