Filme Filme americane

Hacksaw Ridge (2016)

Hacksaw Ridge (2016)
Regia: Mel Gibson
Scenariul: Robert Schenkkan, Andrew Knight
Distributia: Andrew Garfield, Richard Pyros, Jacob Warner, Hugo Weaving, Vince Vaughn

Cel de-al doilea război mondial este în plină desfășurare. Un tânăr adventist, pe nume Desmond Doss (Andrew Garfield), înțelege că nu mai poate sta nepăsător față de ororile războiului și se înrolează ca medic în armata americană. Datorită convingerilor morale și religioase, tânărul refuză să ucidă sau să folosească arma. Acest comportament e privit cu ochi răi de restul ostașilor, fiind considerat primejdios pentru întreaga unitate. Doss ajunge să fie urât de camarazii săi, însă nici pumnii, nici amenințările și nici măcar tribunalul nu au înăbușit principiile soldatului. Desmond rămâne ferm convins că rostul său în lume este acela de a salva vieți, și nu de a distruge.

Prima parte a peliculei se caracterizează printr-un șir de elemente standard, specifice fiecărui film cu tematică militară: strigătele sergentului la antrenament, bătăile între soldați, curățarea WC-ului etc. Elemente la care putem adăuga fata îndrăgostită și tatăl alcoolic (privitor la cealaltă linie de subiect). Toate aceste momente sunt destul de comune, dar nu irită retina spectatorului, fiind filtrate prin prisma unor convingeri și sentimente deosebite. Rolul acestora este de a încălzi și a pregăti publicul pentru cea  mai memorabilă și impresionantă parte a filmului – asaltul Okinawei. Scena cucerește publicul prin verosimilitate și printr-o cruzime înfricoșător de realistă. Americanii și japonezii se omoară unii pe alții cu gloanțe, grenade, aruncătoare de flăcări, baionete, cuțite și chiar cu mîinile goale. Această atmosferă șocantă și dezgustătoare transmite un mesaj clar – războiul e iadul pe pământ. Totodată, infernul este necesar pentru a scoate în evidență puterea lăuntrică a personajului principal, care rămâne fidel convingerilor sale în cel mai critic moment. Astfel, riscându-și propria viață, Desmond Doss a salvat de la moarte 75 de soldați în 15 ore, inclusiv câțiva inamici.

Andrew Garfield a renunțat la personajele în costume de spandex în favoarea unui erou adevărat. Ritmul în care acesta evoluează este demn de respect și, mai mult ca sigur, în următorii ani, actorul va fi în fruntea clasamentelor datorită talentului și selecției potrivite a proiectelor.

În pofida subtextului religios, filmul nu imprimă misticism și nu te îndeamnă să mergi la biserică. “Hacksaw Ridge” nu e atât despre religie sau război, cât despre dragostea față de aproape, dragoste datorită căreia poți trece prin iad, fără să-ți rupi nici măcar un fir de păr. Mel Gibson îmbină armonios nebunia cu onoarea, cruzimea cu spiritualitatea, trăirile lăuntrice cu obstacolele din exterior, astfel încât avem parte de unul din cele mai impresionante filme cu tematică militară de la “Saving Private Ryan” încoace.

Nota: 9/10

Articole similare

Pentru Belmondo și Morricone: Le professionnel (1981)

Dan Romascanu

A doua șansă: Conversations with Other Women (2005)

Dan Romascanu

Oldboy (2003)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult