Sabrina (1954)
Regia: Billy Wilder
Distribuția: Humphrey Bogart, Audrey Hepburn, Walter Hampden, John Williams
În anul 1954, când a fost realizat ‘Sabrina’, regizorul filmului, Billy Wilder, și cei trei actori care interpretau rolurile principale (Audrey Hepburn, Humphrey Bogart și William Holden) câștigaseră, fiecare dintre ei, cel puțin cate un premiu Oscar. ‘Sabrina’, un film de divertisment, o comedie romantică de felul acelora care nu ar avea nicio șansă la asemenea premii în zilele noastre, a fost și el nominalizat pentru șase premii. A castigat până la urmă doar unul, cel pentru cele mai bune costume, filmul marcând începutul colaborării lui Audrey Hepburn cu casa de mode Givenchy. În perspectivă istorică, acesta este singurul premiu pe care filmul l-ar fi meritat. ‘Sabrina’, văzut la 67 de ani de la lansare, are câteva calități interesante, dar ele nu sunt neapărat acelea apreciate la vremea aceea.
‘Sabrina’ lui Wilder aparține genului de filme escapiste ale căror acțiune se petrecea în lumea celor bogați, gen care s-a bucurat de mare succes în Statele Unite în anii ’30 – anii crizei economice și a lungii perioade de redresare care a urmat. Războiul a adus o altă tematică în primul plan în deceniul următor, dar genul și-a făcut reapariția la începutul anilor ’50. Succesul nu a mai fost același într-o altă Americă, mult mai prosperă și mai dinamică social. Povestea gen ‘Cenușăreasa’ la care asistam, având ca decor o luxoasă rezidență a unor magnați de pe East Coast și birourile somptuoase ale acestora din Manhattan este la fel de puțin credibilă ca și basmul care a inspirat-o. Este o dovadă că prăpastia dintre unele dintre produsele industriei de filme de la Hollywood și realitate nu este ceva nou, ci mai degrabă o permanență în istoria cinematografiei americane.
Filmele de acest gen se bazau în mare parte pe talentul și farmecul personal al vedetelor lor și ‘Sabrina’ nu face excepție. Problema ar putea fi că atunci când era făcut filmul, perechea de îndrăgostiți era jucată de Bogart care împlinise 55 de ani și de Audrey care avea 25. Scenariștii au încercat să atenueze această diferență creând pentru Bogart un rol de ‘corporate beast’ îmbătrânit în munca dedicată concernului familiei, dar schimbarea de afecțiune a fetișcanei întruchipate de Audrey Hebburn tot nu este convingătoare. Cam ca în legenda și filmele cu ‘Frumoasa și Bestia’, daca tot este să căutam comparații în lumea basmelor și a filmelor inspirate de basme.
În schimb, în perspectiva celor 67 de ani trecuți de la producție, apare un alt efect neașteptat. Linus Larrabee al lui Humphrey Bogart, un rol de altfel destul de atipic în filmografia actorului, arată neașteptat de contemporan, un capitalist corporatist pe care astăzi, daca s-ar mai face un remake, scenariștii l-ar pune în vârful piramidei unei companii hi-tech globale și nu ar trebui să schimbe multe alte lucruri. Audrey Hepburn este o încântare, fermecătoare și coborâtă dintr-o alta lume, cam ca în toate aparițiile sale pe ecran. Imaginea lui Charles Lang oferă câteva sclipiri de frumusețe, la fel și muzica cu câteva cântece compuse de Friedrich Hollander care joacă un rol important în poveste. ‘Sabrina’ pare desuet din multe puncte de vedere, dar revăzându-l astăzi putem înțelege multe din motivele pentru care s-a bucurat de succes la vremea lui.
Nota: 6/10
(Sursă fotografii: IMDb.com, FanPop.com)
1 comment
A fost facut remake dupa acest film cu Harrison Ford si Julia Ormond in 1995