Filme Filme europene Recomandat

Filme pe scurt: The Artist (2011)

The Artist (2011) – Artistul

Regia: Michel Haznavicius.

Cu Jean Dujardin în rolul lui George Valentin şi Bérénice Bejo în rolul lui Peppy Miller. Şi cu Uggie în rolul căţelului.

7 premii Bafta şi 5 Oscaruri.

Un film despre moartea filmului mut. Alb-negru, normal. Şi mut.

Un film franţuzesc din 2010, despre Hollywood-ul anilor ’20-’30 ai secolului trecut. Făcut exact în spiritul comun al acelor ani: banal, previzibil, invariabil happy-ended. Despre acţiunea propriuzisă a filmului nu cred că ar mai fi şi altceva de spus.

Un film modern remarcabil. Cum asta? Simplu: ţesătura convenţională până la saţietate are mai mereu inserţii sclipitoare de inteligenţă regizorală modernă, dar ce spun modernă, de inteligenţă pur şi simplu. Nici despre asta nu sunt multe de spus, trebuie pur şi simplu văzut.

Şi mă întreb: dacă noi, educaţi deja de marii regizori care au făcut şcoală între timp, suntem capabili să gustăm aşa ceva, publicul de atunci ar fi fost? Cred că da, pentru că el l-a gustat şi pe Charlie Chaplin, mai modern decât care greu se poate imagina. Ce ţi-e şi cu modernitatea asta!

Ar mai fi de amintit farmecul celor trei actori principali, despre al treilea spunându-se că ar fi luat premiul de interpretare canină Palme Dog, la Cannes (informaţie neconfirmată, dar extrem de plauzibilă).

[yframe url=’https://www.youtube.com/watch?v=O8K9AZcSQJE’]

Articole similare

Savages (2012)

Delia Marc

Un străin într-un oraș în tranziție: Saint Jack (1979)

Dan Romascanu

Odessa in flacari vine la TIFF 2011

Delia Marc

1 comment

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult