Filme Filme europene

Divertisment eșuat: The Man from U.N.C.L.E. (2015)

The Man from U.N.C.L.E. (2015)
Regia: Guy Ritchie
Distribuția: Henry Cavill, Armie Hammer, Alicia Vikander, Hugh Grant 

The Man from U.N.C.L.E.’ ar fi avut cam toate premizele unui divertisment reușit. Este un film de acțiune și spionaj, combinație de genuri care îmi plac. Acțiunea se petrece în timpul războiului rece, o perioadă istorică cât se poate de interesantă pentru mine și care a fost fundalul a numeroase cărți și filme reușite, dar și pretext pentru stilul retro-spionaj în care au fost realizate câteva comedii reușite. O are pe generic pe Alicia Vikander, o actrița pe cât de frumoasă pe atât de talentată. Și totuși, nu am reușit să mă conectez aproape de loc la acest film. A cui o fi fost vina? Poate că a mea, deși am îndoieli ca ăsta să fie motivul.

Filmul începe cu o urmărire spectaculoasă în Berlinul divizat de Zid în anii ’60, care amintește de stilul filmelor ‘Mission: Impossible’. Avem de-a face nu cu un super-spion, ci cu doi super-spioni, care își continuă cascadoriile în Italia, la Roma și pe țărmurile Mediteranei. Unul este agent CIA, celălalt agent KGB, și șefii lor au hotărât că trebuie să lucreze împreună, ceea ce nu îi împiedică să se bată între ei în pauzele dintre luptele cu răufăcătorii organizației care încearcă să construiască o bombă atomică. Apare și un savant supraviețuitor al epocii naziste, și încă unul dintre ‘medicii morții’, savantul are și o prea-frumoasă fiica pentru grațiile căreia cei doi spioni chipeși mai schimbă ceva pumni. Avem deci cam toate condimentele pentru o salată bogată, cam prea multe însă pentru un singur film.

‘The Man from U.N.C.L.E.’ este bazat pe un serial de televiziune din anii 60 care nu a fost desigur difuzat în România de atunci. Cred că dacă urma linia retro ar fi avut șanse să fie un film mai bun. Așa cum a ieșit, regizorul și co-scenaristul Guy Ritchie pare că încearcă să combine prea multe genuri, fără să reușească să facă o treabă prea bună în vreunul dintre ele. Scenele de acțiune sunt destul de puțin cursive, cu excepția cursei pe mare spre finalul filmului, unde folosirea ecranului divizat funcționează foarte bine. Intriga de spionaj a la Le Carre este confuză. Scenele comice reușesc rar și cu dificultate să smulgă câte un zâmbet. Partea sentimentală este atrofiată de jocul plat al actorilor. Henry Cavill și Armie Hammer sunt niște super-spioni ușor de uitat. Nici pentru Alicia Vikander și nici pentru Hugh Grant într-un rol secundar, ‘The Man from U.N.C.L.E.’ nu va fi un film de referință în palmares. Până la urmă, dacă mă gândesc mai bine, nu cred că eu sunt de vină că nu am avut parte de divertismentul promis de acest film.

Nota: 4/10

Articole similare

Urmările războiului: Zana (2019)

Dan Romascanu

Un adio dulce: The Old Man & the Gun (2018)

Dan Romascanu

Prin blogosfera literara (4 – 10 noiembrie 2013)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult