1001 filme pe care trebuie sa le vezi intr-o viata Filme Recomandat

Angels with Dirty Faces (1938)

Angels with Dirty Faces (1938) – Ingeri cu fete murdare
Regia: Michael Curtiz
Distributia: James Cagney, Pat O’Brien, Humphrey Bogart, Ann Sheridan, Billy Halop

Angel with Dirty Faces este un film care ilustreaza o lume intreaga: cea a micilor infractori, cea a ilegalitatilor de cartier, cea a persoanelor corupte, rele si fara scrupule care pot fi in orice moment urmate de tinerii din jur, atat din punct de vedere al ilegalitatilor infaptuite, dar si din perspectiva vietii personale, care va cunoaste aceleasi traiectorii, adica lupta, sange, inchisoare, senzatia foarte pregnanta de irosire a vietii si de intrare intr-un con de umbra din care nu pot iesi decat prin moarte. Este un film plin de invataminte, pentru ca, in final, fiecare sa fie absolvit de vina si fiecare, prin forta imprejurarilor, sa aleaga calea cea buna, cea care ii indeparteaza de o viata presupus chinuitoare.

Inca din copilarie, Rocky si Jerry o iau pe cea gresita si fac mici infractiuni in jurul cartierului rau famat in care locuiesc. Rocky alearga mai incet decat prietenul sau si este prins de Politie, pe cand fura stilouri din vagonul unui tren, iar viata lui o ia din acest moment pe fagasul faradelegii, al scolilor de corectie si al inchisorilor. Imaginea ne poarta peste ani, cand Rocky este eliberat din inchisoare si se intoarce in cartier, devenind un gangster cunoscut si mult apreciat de catre tinerii adolescenti, care vor sa il urmeze indeaproape, sa il copieze in tot ceea ce face. Rocky (interpretat magnific de catre talentatul James Cagney, nominalizat la premiul Oscar pentru cel mai bun actor pentru acest film) este inca in cumpana cu privire la ceea ce vrea sa devina in viata. Inca tanar, isi solicita inapoi statutul din vechea societate, de gangster autentic, dar este supus si remuscarilor si incercarilor de reeducare a celor din jur.

Angels With Dirty Faces

Rolul important din acest punct de vedere este Jerry (Pat O’Brien), fostul sau prieten din copilarie, ajuns intre timp preot in comunitatea acelui cartier. El incearca atat potolirea lui Rocky, catre care se indreapta atat incercarile sale de reeducare, dar si, ulterior, o campanie de presa si justitiabila, cu privire la condamnarea acestuia daca va continua ilegalitatile. In cele din urma, Jerry isi reuseste misiunea, cu sprijinul lui Rocky si „lasitatea” acestuia din momentul executiei sale.

Angel with Dirty Faces este un film profund moralizator. El ne descrie felul in care viata oricarei persoane poate fi schimbata prin propria vointa, dar si cu ajutorul celor din jur, felul in care cei slabi sunt profund influentati de anturaj, de modalitatea de a se comporta a celor din jur. In putine cazuri ei sunt returnati pe calea cea dreapta, iar in aceste situatii, asa cum ni se precizeaza in film, tot cei din preajma reusesc sa ne duca spre legalitate si moralitate. Surprinzator pentru un film din 1938, acesta nu a imbatranit deloc si ni se infatiseaza la fel de proaspat.

Nota: 7.5/10

Articole similare

Rafinamentul discret al unui discurs politic artistic: Oslo (HBO, 2021)

Tudor-Costin Sicomas

I, Frankenstein (2014)

Andreea Andrusca

Săptămâna Pedro Almodovar: Pepi, Luci, Bom y otras chicas del Monton (1980)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult