Carti Eseuri Recomandat

Exerciții de echilibru, de Tudor Chirilă

Exercitii de echilibru”Exerciții de echilibru”, de Tudor Chirilă

Editura Polirom, Colecția ”Hors Collection”, Iași, 2012
Prefață de Cătălin Tolontan

Dintre postarile pe blogul personal intre 2007 si 2012, Tudor Chirila a ales o suita reprezentativa pentru personalitatea sa complexa si controversata pe care le-a adunat intr-un volum – “Exercitii de echilibru”. Texte sensibile, incarcate de emotie, alterneaza cu povesti/declaratii banale, insipid sau vulgare, framantari si aspiratii profunde se combina cu platitudini si scrieri anoste.

“Timpul se retrage din vietile noastre, iar odata cu retragerea lui ramane brutalitatea raspunsurilor venite prea devreme. Timpul fuge de mine in seara asta. Poate ca singura noastra sansa e sa fugim noi dupa el. Cu voia lui Dumnezeu.”

Cititorul va fi captivat de povestioare simple, de fragmente din viata relatate cu naturalete si sensibilitate. Acelasi cititor va trebui insa sa treaca peste metafore neobisnuite sau fortate, peste abordarile voit incarcate si prea plastic, greoaie cu care autorul incearca sa socheze (si reuseste uneori) mimand sau incercand sa obtina o profunzime cu orice pret.

,,Fericirea nu se gaseste pe toate drumurile. Daca ar fi asa, am ragai dupa ea ca dupa Coca-Cola. Ar fi culmea s-o mai putem lua si cu sticla in schimb.Ce bine ca Dumnezeu e singurul dealer al Fericirii, altfel ne-am trezi cu tot felul de distribuitori si trade-marketing. Mai bine asa… anumite stari chiar nu merita imbuteliate.”

Cei pentru care Tudor Chirila este doar un nume pe scena, o explozie de energie in spatele unor versuri extrem de reale, vor descoperi trairi si framantari complexe, defecte si calitati ale omului din spatele artistului.

“Orice carte citita, orice lectie invatata, se vor aseza sub voi si va vor ridica deasupra celorlalti.”

“Nimic nu e mai important ca lectura, acum. Apoi, cautati-va intre voi. Vedeti care cititi aceleasi lucruri si inhaitati-va. Numai in haita de oameni destepti o sa reusiti.”

In “Exercitii de echilibru” gasiti si melancolie si exuberanta, sentimente si, din fericire, si mult umor, toare redate cu o scriitura simpla, degajata care ii confera aerul de jurnal. Poezii, pamflete, marturii, eseuri, nu sunt decat cateva din diferitele forme de transpunere pe hartie a gandurilor unui om talentat. Tudor Chirila se joaca cu cuvintele si prin subiect sau abordare, starneste interesul.

„A suflat vantul peste obrajii mei si s-a facut vara si m-am salvat inca o data cu fiecare vara…mi-am incalzit oasele ruginite de incertitudini…si iar am dansat dansul cu fum… si-am sa-l dansez in fiecare vara…”

Nu, “Exercitii de echilibru”nu prezinta teorii filozofice, analize complicate, studii ale expertilor in domeniu ci vorbeste despre viata in general, despre iubire, scurgerea timpului, sinucidere, viata de noapte, AC/DC, Rolling Stones, Beatles, Dumnezeu, marea si durerile inimii, supravietuire, acceptare, acomodare. Unii cititori se vor regasi in aceasta suita de reflectii filozofice, se vor delecta, se vor simti inspirati, altii vor gasi-o plictisitoare, irelevanta. Cred insa ca orice lectura aduce cititorului un castig, chiar daca acesta este conturarea lucrurilor care nu-ti plac.

Puteți cumpăra cartea: Editura Polirom/Elefant.ro/Libris.ro.

Articole similare

Introducere în gramatica limbajului vizual, de Cornel Ailincăi

Jovi Ene

Tu conduci afacerea, n-o lăsa pe ea să te conducă, de Clay Mathile

Andreea Andrusca

Ghid dada pentru postumani, de Andrei Codrescu

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult