Carti Carti pentru copii

4 cărți pentru copii de la Editura Humanitas Junior, lecturi pentru vacanța de vară 2019

O familie veselă”, text și ilustrații Silvia Colfescu
Editura Humanitas Junior, Editura Vremea, 2019

Foarte interesant este că ne aflăm în fața unei reeditări a unei cărți care a avut mare succes la începutul anilor 1990. Conform precizărilor de pe coperta a patra, ediția de atunci s-a vândut în peste 100.000 de exemplare, ceea ce constituie un număr exemplar pentru orice epocă a cărții românești.

Am ajuns să o citesc abia acum, după reeditarea în format hardcover de la Editura Humanitas Junior, și am ajuns la concluzia că este o carte pentru cei mai mici dintre noi, pentru copiii preșcolari, o carte inteligentă și simpatică. Doi frățiori șoricei, Ronț și Ronțuna, se apucă de dereticat în casă, o surpriză pentru bunica, plecată de acasă pentru câteva ore. Ce a ieșit, vom descoperi în acest volum, pentru că, mai mereu, copiii fac lucruri trăznite involuntar, de apreciat, dar și… de reparat după aceea.


Cine a pus piper în mare?”, poezii pentru copii de Carmen Tiderle
Ilustrații de Petridean

Editura Humanitas Junior, București, 2019

Dintre cărțile enumerate aici, ”Cine a pus piper în mare?” este cea mai frumoasă surpriză. Nu degeaba, tot pe coperta a patra, se spune că autoarea a descoperit secretul cititului de plăcere la copii, un concept ce pare mereu complicat și aproape imposibil de realizat. Nu este așa, Carmen Tiderle chiar scrie poezie atractivă, antrenantă, amuzantă, ce place atât adulților ce citesc cu voce tare, cât și copiilor care ascultă. M-am tot gândit ce poezie să aduc aici, cea care mi-a plăcut mie sau băiatului meu, așa că am ales-o totuși, pentru că este un articol de ”cărți pentru copii”, pe cea de-a doua:

Ce-aș vrea să pap

Știi, mami, ce-aș vrea să pap?
Chipsuri, popcorn, 7Up.
Da, aș vrea să mă îndop
Cu Cola și lollipop, 
Cu tone de Toblerone,
Corn flakes, cupă cakes și milkshakes,
Kinder Bueno, Kinder Country
Mars, Skittles, Snikers și Bounty,
Marshmellows și ursuleți
De jeleu și pufuleți, 
Și un milion de gume, 
Dar în niciun caz legume!

Așadar, suntem în fața unei cărți de poezie pentru copii cu rime inspirate și simpatice, care place tuturor. Sunt aici poezii mai lungi, poezii mai scurte, directe sau ironice, care stârnesc zâmbete și părinților, și copiilor. Recomandat!


Originea speciilor”, de Charles Darwin, repovestită și ilustrată de Sabina Radeva
Editura Humanitas Junior, București, 2019
Traducere din engleză de Cristian Negoiță

Dacă nu ai citit originalul lui Darwin, este de recomandat să începi pe un nivel ”de începători”, chiar de la o carte pentru copii. Felul în care este acum predată religia în școală (și nu îmi bazez spunerile pe zvonuri sau pe internet, ci chiar pe cărțile băiatului meu), fără a se oferi alternative la ortodoxism, fără a se oferi decât în puține cazuri elemente de istoria religiilor sau ”calități” și învățăminte ale altor religii, trebuie cumva contrabalansat. 

Originalul lui Darwin nu este neapărat o carte ce poată fi înțeleasă de oricine, dar, prin acest volum construit special pentru copii, evoluționismul și selecția naturală pot fi explicate cu ușurință pentru ca toată lumea să le înțeleagă. Volumul repovestit de Sabina Radeva trece prin câteva etape ale istoriei naturii de pe Terra, pentru a demonstra felul în care animalele au evoluat pentru a supraviețui, uneori prin dezvoltarea unor aptitudini, alteori prin evoluția într-un regn superior:

„Până și micile diferențe de culoare sau formă pot sta la baza capacității unui animal sau a unei plante de a trăi, a supraviețui sau a se reproduce mai bine. Darwin a numit acest proces selecție naturală.” 

Inspirat ilustrat, inteligent explicat, volumul este totuși o lectură pentru copiii de peste o anumită vârstă (poate 10, poate 12 ani), pentru că nu întotdeuna explicațiile pot fi înțelese de cei mai mici dintre noi.


Tatu și Țup. Povestioare din pădurea mare”, de Jeremy Strong
Ilustrații de Rebecca Bagley, traducere din engleză de Andreea Niță
Editura Humanitas Junior, București, 2019

”Tatu și Țup” este o altfel de carte decât cele prezentate mai sus, pentru că nu este un simplu volum cu o poveste simplă și cu ilustrații, ci este o carte mai închegată, mai dezvoltată, cu mai multe învățăminte. Ne aflăm în fața a 150 de pagini, în care nu imaginile, ci cuvintele compun o poveste care e și simpatică, e și amuzantă, are și multe momente în care te gândești la felul în care au evoluat și pot evolua animalele. Și modalitatea în care le privim.

Doi prieteni, Tatu (ce simpatic, un tatu, desigur, un animal fără… dinți) și Țup (un iepuraș), trec prin mai multe aventuri, prin episoade care ne introduc într-o atmosferă de vacanță și lene perpetuă, pentru că ei nu se tem pentru viața de mâine, nu par a fi speriați de supraviețuire, ci iau viața așa cum vine. Ce le este caracteristic este că se respectă, cu normalele mici conflicte, că își redescoperă de fiecare dată prietenia, lucrurile care îi leagă și modul în care interacționează cu natura, vie sau moartă, cu viețuitoarele pădurii.

Nu voi enumera micile lor întâmplări, dar ele există și sunt pline de… adrenalină și mult umor, ne provoacă empatie,  este una dintre cărțile de aventuri care poate fi favorita copiilor. Pentru mine, o surpriză plăcută și, sper (sunt aproape sigur!), și pentru voi. ”Tatu și Țup” este, pe scurt, o carte care place cu adevărat.

Articole similare

Şapte aventuri fantastice printre poveşti şi stele misterioase: „William şi secretele universului”, de Gertrude Kiel

Ana Maria Cazacu

Pisica asasină sau despre alegerea de a vedea binele în orice ființă

Simona Popa

Zbor printre foi: Lămâi, cărți și prieteni, de Jo Cotterill

Carmen Florea

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult