Stiri

Premieră în România: filmul „Periferic” va fi lansat simultan în cinematografe şi online

Unul dintre cele mai aşteptate filme din 2011, „Periferic”, în regia lui Bogdan George Apetri, marchează o premieră în industria românească de cinema: va fi lansat, simultan, în cinematografe şi pe Internet. Pe 1 aprilie 2011, „Periferic” va inaugura proiectul WEBKINO.RO, care va permite vizionarea filmelor româneşti în sistem pay-per-view, prin video-streaming, la o calitate HD excelentă.

Proiectul este realizat cu suportul casei de distribuţie Voodoo Films şi al companiei de marketing şi vânzări online Q2M, lansată de Dragoş Stanca.

În prima fază, „Periferic” va putea fi vizionat pe WEBKINO.RO cu prioritate în localităţile care nu dispun de săli de cinema, urmând ca de la 1 mai să poată fi urmărit din orice colţ al ţării. WEBKINO.RO este, dincolo de un experiment inedit, un proiect cultural, fiind prima alternativă legală de vizionare în timp real a filmelor româneşti pe Internet, o dată cu lansarea lor în cinematografe, cu prioritate în zonele în care nu există săli de cinema.

Periferic” este prima dintr-o serie de producţii româneşti ale anului 2011 care vor fi lansate şi pe platforma online susţinută de Voodoo Films, după o idee Q2M.

„Ideea acestui experiment care, sper eu, va evolua într-un proiect amplu, e cât se poate de simplă şi a pornit de la un paradox pe care l-am constatat discutând cu mai mulţi regizori şi producători: publicul de film românesc, tot mai numeros, nu are acces la premiere şi nu poate viziona filmul în timp real dintr-un motiv banal, şi anume acela că foarte multe oraşe din România nu dispun de săli de cinema. În plus, acest public este unul educat şi, credem noi, deloc încântat de ideea vizionării ilegale. Mă bucur că am găsit deschiderea necesară punerii în practică a ideii şi sper că Webkino va fi un proiect care va deschide pentru cinematografia românească un nou canal de distribuţie demn de luat în considerare”, spune Dragoş Stanca, fondatorul Q2M.

Detaliile despre modalitatea de plată şi costul vizionării pe WEBKINO.RO vor fi anunţate în zilele următoare.

„Periferic” în cinematografe

  • Lungmetrajul de debut al lui Bogdan George Apetri va avea premiera de gală pe 31 martie, la Cinema Studio din Capitală, în prezenţa actorilor şi a echipei.
  • Filmul va rula în avanpremieră, tot pe 31 martie, şi la Movieplex Plaza România
  • În prima săptămână din aprilie, filmul va putea fi vizionat la Bucureşti (Cinema City AFI Cotroceni, Cinema City Sun Plaza, Movieplex, Studio, The Light Cinema, Noul Cinematograf al Regizorului Român, ), Cluj (Cinema City), Iaşi (Cinema Victoria) şi Arad (Cinema City)

Scenariul peliculei „Periferic”, a cărei protagonistă este actriţa Ana Ularu, este scris de Tudor Voican şi Bogdan George Apetri.

În cele 24 de ore cât primeşte învoire pentru a merge la înmormântarea mamei sale, Matilda plănuieşte să-şi ia fiul şi să fugă împreună din ţară. Înainte de ajunge însă la copilul pe care l-a lăsat în urmă, ea trebuie să se confrunte cu trecutul ei dureros, cu familia care a respins-o şi cu fostul ei iubit. Lupta pentru o viaţă mai bună îi aminteşte că libertatea poate atârna de o simplă alegere.

Distribuţia e întregită de Timotei Duma, Andi Vasluianu, Mimi Brănescu, Ioana Flora, Ion Sapdaru, Ingrid Bişu. Imaginea este semnată de Marius Panduru.

„Periferic” este unul dintre cele mai premiate filme de anul trecut. Şi-a început traseul la Locarno, unde Ana Ularu a fost premiată pentru interpretare, şi a continuat la Toronto, Namur, Varşovia, Viena, Moscova, Cairo, Cottbus, Salonic, Rotterdam sau Göteborg. La Viennale, pelicula a fost distinsă cu Premiul FIPRESCI (Federația Internațională a Criticilor de Film), iar la Varşovia a obţinut patru distincţii (Cel mai bun scenariu, Menţiune specială acordată Anei Ularu, din partea juriului competiţiei, Premiul FIPRESCI şi Menţiunea specială a juriului ecumenic). La Festivalul Internaţional de Film de la Salonic, „Periferic” şi-a adjudecat Trofeul Golden Alexander, Premiul pentru Cea mai bună actriţă (Ana Ularu) şi Premiul Asociaţiei Criticilor de Film din Grecia.

Articole similare

Concurs: Câştigă trei cărţi oferite de Editura Herald

Jovi Ene

Premiera săptămânii pe Cinepub.ro: De ce eu?

Jovi Ene

Lansare de carte, Editura Herald: Eroul cu o mie de chipuri

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult