Stiri

La „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu” se intră şi cu bani din comunism

Biletul la premiera filmului „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu” va costa 5 lei vechi sau noi

Românii care mai păstrează în colecţiile personale bancnote de 5 lei din perioada comunistă le pot folosi pentru a intra la premiera de gală a filmului regizat de Andrei Ujică.

Joi, 28 octombrie, de la ora 18.00, la Sala Palatului, cei care prezintă la intrare 5 lei din Republica Socialistă România au acces la proiecţia-eveniment a primului film despre dictatorul român de după 1989.

Intrarea este deschisă publicului. Elevii şi studenţii au acces gratuit la proiecţie.

Biletele costă 5 lei şi pot fi cumpărate de la Sala Palatului şi din reţeaua biletoo.ro (Librăria Eminescu, Magazinul Victoria – Midola Music, Muzica Store, Palatul Naţional al Copiilor).

Pe 28 octombrie, la Sala Palatului, la 21 de ani de la ultimul congres al Partidului Comunist Român, locul delegaţilor din teritoriu şi ai membrilor Comitetului Central va fi luat de spectatori, iar discursurile despre punctele din cincinal vor fi înlocuite de un film artistic de montaj despre care publicaţia „The Daily Beast” scria anul acesta, la Cannes, că „a făcut ca majoritatea filmelor de acţiune să pară banale şi plictisitoare”.

Decupat din peste 1000 de ore de imagini de la Arhiva Naţională de Filme şi Televiziunea Română, filmul acoperă 25 de ani din viaţa lui Nicolae Ceauşescu, de la instalarea sa la putere, în 1965, până la prăbuşirea din 1989.

„Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu” încheie o trilogie despre comunism din care fac parte „Videograme dintr-o revoluţie”, realizată de Andrei Ujică în colaborare cu Harun Farocki (1992), şi „Out of the Present“ (1995).

Filmul artistic de montaj a avut parte de o proiecţie specială la Cannes, în mai, şi de cronici excelente în toate marile publicaţii ale lumii. Lipsit de voice-over sau de comentarii din off, „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu” este un eseu despre grandoarea şi absurditatea puterii, care demonstrează că imaginile de propagandă conţin în ele însele şi propria contradicţie.

Din echipa filmului mai fac parte, pe lângă regizorul Andrei Ujică, Velvet Moraru – producător, Dana Bunescu (montaj şi sound-design), Titus Muntean (cercetare materiale de arhivă), Vivi Drăgan Vasile (consultant vizual) şi Roberta Răduca (colorist).

Din 29 octombrie, filmul va fi proiectat în Bucuresti la Hollywood Multiplex, AFI Cotroceni, Cinema Studio şi Noul Cinematograf al Regizorului Român. În ţară, va fi proiectat la Timişoara şi Cluj.

„Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu” a fost realizată de Icon Production, în asociere cu Televiziunea Română, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi cu participarea The Media Partnership, Fundaţia ARTE VIZUALE şi HFG / ZKM Filminstitut.

Filmul este distribuit în România de Voodoo Films.

Articole similare

Apariție editorială: ”Nancy Huston et Nina Bouraoui. Question d’identité”, de Serenela Ghițeanu

Codrut

Documentarul de călătorie My journey to Romania – Letter from Timișoara, proiecție la București, pe 2 noiembrie

Jovi Ene

Horaţiu Mălăele despre “O poveste cu Horaţiu” – luni, 20 mai

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult