Stiri

Ion Popescu-Gopo la Berlin

The Celluloid Curtain – Războiul Rece prezent pe marele ecran în Berlin Mitte

Cu construcţia zidului în Berlin acum 50 de ani, Războiul Rece din Europa se dirijează spre un punct culminant extrem de periculos: Cortina de Fier separă nu numai sisteme politice din Est şi din Vest, dar şi familii, prieteni şi cele două Germanii.

Această aniversare a dat naştere în cadrul grupului EUNIC (European Union National Institutes for Culture) la iniţiativa programării unei serii de filme, „The Celluloid Curtain“, care să readucă în memorie o perioadă marcantă din istoria europeană.

„The Celluloid Curtain“ devine astfel un minifestival de filme care, ca nici un alt mediu, conferă trecutului o viziune clară şi care exercită, prin forţa imaginilor fascinante ale epocii spioniilor „who came in from the Cold“, o permanentă atracţie.

Muzeul de istorie german s-a asociat acestui proiect de celebrare a 50 de ani de la clădirea zidului berlinez, punând la dispoziţie sala de cinema din incinta muzeului, Zeughaus Kino. Astfel, selecţia de filme europene din timpul războiului rece va fi prezentată într-un loc încărcat de istorie, situat pe Museumsinsel din Berlin Mitte.

Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu“ a susţinut proiectul alături de organizatorii EUNIC, care au selecţionat filme din 12 ţări punând la loc de cinste prezenţa românească: deschiderea oficială, care are loc pe 1 iunie, la orele 20.00 în Zeughaus Kino, va fi facută cu filmul românesc „S-a furat o bomba“ (1961) de Ion Popescu-Gopo. Regizorul acestei comedii science fiction fără dialoguri, Ion Popescu-Gopo a câştigat în 1957 premiul Palme d’Or la Cannes, pentru scurtmetrajul său „Scurtă istorie“.

Parteneri media sunt, printre altele, importantele ziare Die Zeit şi Der Tagesspiegel, iar într-o ediţie a mult cititului ziar TAZ vor fi distribuite 10.000 de broşuri ale programului de filme „The Celluloid Curtain“.

Evenimentul cinematografic poate fi găsit pe:

www.celluloid-curtain.eu

www.zeughauskino.de

Articole similare

E început de săptămână? Hai la film la Centrul Ceh!

Jovi Ene

Debutul celei de-a XXVI-a ediții a Festivalului Astra Film, sărbătorit cu săli pline, invitați de renume mondial și proiecții sold-out

Jovi Ene

„Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu”, în topul „Sight & Sound” al celor mai bune filme din 2010

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult