Stiri

Independenţa Film aduce şapte dintre filmele de la Cannes în România

Câştigătorul Marelui Premiu de la Cannes de anul acesta, „Le gamin au velo” al fraţilor Dardenne, va fi distribuit în România în 2012, precedat de unul dintre cele mai discutate filme de la Cannes, „Melancholia” lui Lars Von Trier (Premiul pentru cea mai bună interpretare feminină – Kirsten Dunst) şi de lungmetrajul care a primit Premiului Juriului, „Poliss”, în regia lui Maiwenn le Besco. Alături de cele trei pelicule premiate, Independenţa Film va distribui alte patru filme din competiţia oficială: „Le Havre”, de Aki Kaurismaki, câştigător al Premiului FIPRESCI (premiul criticii internaţionale de film), „Habemus Papam”, al lui Nanni Moretti şi mult-aşteptatele „La Source de femmes”, în regia lui Radu Mihăileanu şi „La Piel que habito”, al lui Pedro Almodóvar.

Fraţii Dardenne au primit Marele Premiu săptămâna trecută pentru „Le gamin au velo”, împreună cu Nuri Bilge Ceylan, pentru Once Upon a Time in Anatolia”. „Le gamin au velo” va fi lansat în cinematografele românești în aprile, anul viitor și este povestea lui Cyril, un puști de 12 ani, care încearcă să îşi găsească tatăl, după ce o vreme a stat la orfelinat. Din întâmplare o întâlneşte pe Samantha (Cecile de France), proprietara unui salon de coafură, care îl găzduiește în weekenduri. Cyril nu poate recunoaște dragostea pe care i-o dă Samantha, o iubire de care are nevoie disperată pentru a-și liniști furia.

Kirsten Dunst a primit premiul pentru cea mai bună interpretare feminină pentru rolul titular din „Melancholia”, scris și regizat de Lars Von Trier. Un film frumos despre sfârșitul lumii, „Melancholia” va fi lansat în România pe 30 septembrie 2011, distribuit de Independența Film. Justine (Kirsten Dunst) și Michael (Alexander Skarsgård) își sărbătoresc nunta organizând o petrecere somptuoasă la casa surorii miresei (Charlotte Gainsbourg) și a soțului acesteia (Kiefer Sutherland). Între timp, planeta lor, Melancolia, se îndreaptă către Pământ… „Melancholia” este un disaster movie psihologic realizat de Lars von Trier, al unsprezecealea film selectat la Cannes al regizorului danez. Printre premiile primite de el aici se numără Palme d’Or-ul și Premiul pentru cea mai bună actriță pentru “Dancer in the Dark” și Grand Prix-ul pentru “Breaking the Waves” și “Europa”. Charlotte Gainsbourg, care joacă alături de Kirsten Dunst și Kiefer Sutherland în „Melancholia”, a primit în 2009 Premiul pentru cea mai bună interpetare feminină pentru rolul din “Antichrist”-ul lui von Trier.

Premiul Juriului de la Canes a fost acordat săptămâna trecută actriței-regizoare Maiwenn le Besco pentru cel mai recent film al său, “Poliss“. Lungmetrajul va rula în România din martie 2012. Maiwenn a scris și regizat un film despre cazurile cu care se confruntă într-o zi obișnuită Brigada pentru protecția minorilor din cadrul Poliţiei, adesea povești de o profundă suferință umană. Unul dintre cazurile prezentate este cel al unei razii într-o tabără de ţigani români.

Aki Kaurismaki a primit Premiul Fipresci (Federaţia Internaţională a Criticilor de Film) pentru lungmetrajul Le Havre. Independența Film va lansa lungmetrajul în cinematografele românești în februarie 2012. Scriitorul Marcel Marx se mută împreună cu soția lui într-un oraș mic, unde se bucură de o relație mai apropiată cu oamenii printr-o nouă slujbă, onorabilă, dar nu prea profitabilă: lustruiește pantofi. Soarta face ca un băiat african să îi iasă în cale și Marcel luptă cu birocrația pentru a putea să aibă grijă de copil, dar și de soția lui, internată în spital. O comedie de o sensibilitate aparte.

Povestea din „La Source de femmes”, noul film al lui Radu Mihăileanu, este contemporană și are loc într-un sat aflat undeva între Africa de Nord și Orientul Mijlociu. Tradiția locului spune ca femeile să aducă apă dintr-un izvor săpat în munte, în fiecare zi, în plin soare. Leila (Leila Bekhti), o tânără mireasă, le convinge pe celelalte femei să intre într-o grevă a iubirii: fără sex, nici măcar o mângâiere, până când bărbații vor începe să preia ei responsabilitatea aducerii apei în sat.
Regizorul filmelor „Concert” şi „Vas, vis et deviens” va participa la lansarea filmului în România la sfârșitul anului acesta sau la începutul lui 2012.

Mult-așteptatul „La Piel que habito„, al lui Almodóvar, va rula în România din noiembrie. Cu noul său film, regizorul intră în zona horror-ului. De când soţia i-a murit în incendiul unui accident, doctorul Robert Ledgard (Antonio Banderas), un eminent specialist în chirurgie plastică, s-a ocupat de crearea unui nou tip de piele, artificială, rezistentă la arsuri, cu care şi-ar fi putut salva soţia. După doisprezece ani, reuşeşte să creeze o piele care funcţionează ca un scut împotriva tuturor agenţilor externi. În continuarea anilor de studiu și de experimente, Robert mai are nevoie de trei lucruri: să fie lipsit de scrupule, să aibă un complice şi un cobai. Scrupulele n-au fost niciodată o problemă. Iar Marilia, femeia care a avut grijă de el de când s-a născut, este complicele perfect. Cât despre cobaiul uman…

Habemus Papam, al lui Nanni Moretti, va avea premiera în octombrie 2011. Noul Papă, proaspăt-ales, pare să nu poată duce greutatea noii responsabilități. Frică? Depresie? Consilierii papali nu îl pot convinge că el este omul potrivit și apelează la un psihanalist celebru, dar ateu. Printre cele mai amuzante momente ale filmului este cel în care şedinţa de terapie are loc în prezenţa tuturor membrilor Conclavului, deşi ar trebui să fie un moment doar pentru pacient şi psihoterapeutul său.

Articole similare

Unda verde pentru Erasmus+: Peste 4 milioane de persoane vor beneficia de granturi din partea UE

Codrut

Teatrul Arte dell Anima a demarat un nou proiect – Sub Zodia Poetului

Jovi Ene

Concurs: Câștigă cartea ”La cinci pași de tine”, Editura Litera și o invitație dublă la filmul cu același nume! – ÎNCHEIAT

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult