Stiri

Gala de Premiere Buzău International Arts Festival

Pe 19 septembrie 2024, ora 19:00, la Teatrul George Ciprian, Buzău, ediția a patra a Buzău International Arts Festival (BIAF) se va încheia cu o gală de premiere unde vor fi anunțați câștigătorii competițiilor Buzău International Film Festival – BUZZ IFF și Festivalului Internațional de Teatru Independent Comic 7 B.

Premiile BUZZ IFF

În perioada 1-7 septembrie 2024, Buzăul a fost gazda celei de-a noua ediții a competiției Festivalului Internațional de Film BUZZ IFF, un eveniment de prestigiu ce face parte din Buzău International Arts Festival. Cu un portofoliu de 50 de filme din 22 de țări, dintre care 48 au fost incluse în competițiile oficiale, BUZZ IFF a celebrat cinematografia europeană și a oferit o platformă importantă pentru regizori, scenariști și producători din întreaga lume.

Juriul BUZZ IFF a fost compus din personalități remarcabile din domeniul cinematografiei:

Lungmetraj și Documentar: Olimpia Melinte, Bogdan Farcaș, Mișu Ionescu

  • Olimpia Melinte: absolventă cu distincție a Universității de Arte George Enescu, a excelat în formarea ei teatrală. Dedicarea și perseverența i-au fost recunoscute și încurajate, fiind baza carierei sale în industria cinematografică. Pasiunea pentru teatru și film a adus-o pe Olimpia către Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC) din București, unde își continuă studiile în cadrul programului de doctorat. Cu talentul și efortul ei remarcabil, Olimpia Melinte a obținut recunoaștere internațională, fiind premiată de Uniunea Actorilor din Spania. De asemenea, performanțele ei artistice au fost recunoscute prin nominalizări la consacratele premii Goya și la varianta lor autohtonă, Gopo, reflectând excelența sa în lumea cinematografică.
  • Bogdan Farcaș este cunoscut pentru rolurile sale puternice atât în film, cât și în televiziune. A devenit recunoscut la nivel național după ce a câștigat Premiul Gopo pentru Cel mai Bun Actor în 2022, pentru rolul său în filmul Neidentificat (2020), unde a interpretat un polițist obsedat de rezolvarea unui caz. De asemenea, a jucat unul dintre rolurile de mare impact în serialul de mare succes Clanul, difuzat de Pro TV, consolidându-și poziția în industria de televiziune din România. Farcaș a jucat și în filme precum Imaculat (2021) și Miracol (2021), ambele primind aprecierile criticilor și este un preferat al regizorilor români și străini, regăsindu-se adesea în distribuții ale unor filme europene.
  • Mișu Ionescu este absolvent al Universității Naționale I.L. Caragiale, licențiat și absolvent al masterului în imagine de film și TV. A semnat imaginea pentru numeroase scurtmetraje de ficțiune, precum Oase pentru Otto (Regia Matei Lucaci-Grunberg), Trecut de ora 8 (regia Alex Pințică), Pieptiș (regia Patrick Brăila), The Good Flirt (regia Lari Gligor și Iulian Stanciu), precum și pentru lungmetrajele Copacul dorințelor: Amintiri din copilărie, Teambuilding și Romina VTM. A fost nominalizat ca Tânără speranță la Premiile Gopo 2023,  pentru imaginea filmului Copacul Dorințelor.

Scurtmetraj și Film Studențesc: Haris Germanidis, Mihnea Mihăilescu, Matei Truță

  • Haris Germanidis este regizor și producător grec, cunoscut pentru activitatea sa în cinematografie, în special în zona documentarelor și filmelor independente. A colaborat cu numeroase companii de producție internaționale, la proiecte de film și reclame. Printre realizările sale se numără contribuții importante în producția de filme artistice și comerciale. De asemenea, Germanidis explorează dimensiuni artistice și vizuale prin fotografie și expoziții care abordează teme legate de transcendență și transformare.
  • Mihnea Mihăilescu este artist scenograf și arhitect, cu o experiență semnificativă în industria cinematografică și de televiziune. A colaborat la o multitudine de filme românești și internaționale, printre care Filantropica, de Nae Caranfil și Orient Express, de Sergiu Nicolaescu. Pe lângă activitatea sa în scenografie, Mihăilescu este Profesor Universitar Doctor al Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București.
  • Matei Truță lucrează în domeniul cinematografiei de aproape 10 ani și este unul dintre producătorii documentarului România Sălbatică. A lucrat ca director la Transilvania Film, precum și pentru Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF). Recent a co-fondat August Film, o casă de distribuție de filme de artă care și-a propus să lanseze doar filme care au potențialul de a face lumea un loc mai bun.

Premiile ce vor fi acordate în cadrul BUZZ IFF sunt următoarele:

  • Premiul pentru cel mai bun Lungmetraj
  • Premiul pentru cel mai bun Documentar
  • Premiul pentru cel mai bun Scurtmetraj
  • Premiul pentru cel mai bun Film Studențesc
  • Premiul pentru cel mai bun Film pentru Copii

Festivalul Internațional de Teatru Independent COMIC 7 B

Tot parte a BIAF, festivalul de teatru independent COMIC 7 B a ajuns, de asemenea, la a noua ediție. În perioada 8-13 septembrie 2024, la Teatrul George Ciprian și în parcul Centrului Muzeal IC Brătianu, publicul a avut ocazia de a viziona șase spectacole de teatru selectate din peste 110 înscrieri din România, Marea Britanie, Grecia, Italia, Franța și Israel.

Juriul festivalului COMIC 7 B este format din Adriana Drăguț-Jighirgiu, Eduard Jighirgiu, Vlad Vîlciu și Pavel Bârsan.

  • Adriana Drăguț-Jighirgiu este actriță și profesoară, pasionată de teatru muzical. În 2015, a co-fondat Acting Dream Academy, prima școală de teatru muzical pentru copii și adolescenți din România. Este și regizor asistent, lucrând la producții precum Cartea Junglei și Away from Home, contribuind la dezvoltarea tinerelor talente;
  • Eduard Jighirgiu este regizor, compozitor, producător de teatru, actor și profesor. De peste un deceniu, creează spectacole pentru copii și adolescenți, compunând muzica pentru producții precum musicalurile The Heart Beat, Albă ca Zăpada, Cartea Junglei sau Cinderella;
  • Vlad Vîlciu este un tânăr actor cu o activitate remarcabilă televiziune și în teatru. Este cunoscut pentru rolurile sale din seriale celebre de televiziune, precum și pentru școala de actorie unde pregătește anual zeci de copii și adolescenți. Joacă în spectacole ale celor mai importante teatre din Capitală, în roluri apreciate de critici și public. În plus, Vlad Vîlciu este implicat și în dezvoltarea și promovarea teatrului independent în România, contribuind la diversificarea ofertei culturale din țară;
  • Pavel Bârsan este actor și regizor, cunoscut în special pentru activitatea sa în teatru și televiziune. Joacă sau a jucat în seriale precum Atletico Textila și Mangalița, și în filme precum Copacul dorințelor: Amintiri din copilărie și Cealaltă Irina. Pe lângă actorie, este implicat în proiecte de improvizație și a făcut parte din echipa Improvisneyland. Pavel a studiat la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică din București și a câștigat Premiul pentru cel mai bun actor la Gala Tânărului Actor „HOP” în 2008.

Membrii juriilor de teatru și film contribuie constant la dezvoltarea culturii teatrale și cinematografice, iar producțiile independente și destinate tinerilor sunt o parte semnificativă a activității lor.

Premiile ce vor fi acordate în cadrul COMIC 7 B sunt următoarele:

  • Cea mai bună actriță
  • Cel mai bun actor
  • Cel mai bun spectacol
  • Cea mai bună regie
  • Premii speciale ale juriului

Eveniment Special: Concert Orkid și Pisica Pătrată Live Drawing

După ceremonia de premiere, publicul este invitat să se bucure de un eveniment artistic de excepție: concertul trupei Orkid, un trio bucureștean de shoegaze și post-traumatic blues, care își definește stilul prin influențe variate, de la punk și indie, până la post-metal și blues. Orkid oferă un show unic, îmbinat cu elemente vizuale speciale și este compusă din: Vlad Ilicevici – chitare, synthuri, voce, Radu Pop – percuție, synthuri, Mihnea Dumitrescu – bass.

Cu o activitate bogată, ce include peste 300 de concerte, Orkid a cântat în deschiderea unor trupe renumite precum Mogwai (Scoția), Death in Vegas (Anglia), Mono (Japonia), Madrugada (Norvegia), The Underground Youth (Anglia), dar și a celor mai populare formații autohtone – Vița de Vie, Șuie Paparude, Coma, Subcarpați, The Mono Jacks, Emil, Implant pentru Refuz, etc.

Pentru că doi dintre orci vin din zona producțiilor vizuale, Vlad este de formație scenarist și regizor de film, iar Radu este animator și artist grafic, Orkid este un produs cinematic, care pune accentul și pe vizualuri animate, ilustrație și design. Artistul urban (ilustrator, grafician, creator de bandă desenată, graffer) Pisica Pătrată, aka Alexandru Ciubotariu, li se alătură la concertele cu live drawing.

Acces și Detalii

Accesul la Gala de Premiere și la concertul Orkid cu Pisica Pătrată este liber, evenimentul fiind deschis publicului larg.

Vă așteptăm pe 19 septembrie, începând cu ora 19:00, la sala Teatrului George Ciprian, pentru a sărbători excelența în cinematografie și teatru, urmată de un concert memorabil!

Parteneri și susținători

BIAF 2024 este organizat de Asociația CulturAll și Asociația Bulevardul Culturii, în parteneriat cu Primăria Municipiului Buzău și Centrul Cultural și Educațional Alexandru Marghiloman.

BIAF este un proiect co-finanțat de Ministerul Culturii.

BIAF are sprijinul sponsorilor: Carrefour, TBI Bank, Best Seller Auto, Winmarkt, Centrul Medical Ovidius, Eximprod Grup, Camera Notarilor Publici Ploiești, Birou Notarial Vasile Victor și Asociații, Razedent, Lucsor, LeBig Supermarket.

Parteneri: Consiliul Județean Buzău, Teatrul George Ciprian Buzău, Muzeul Județean Buzău, ElcarGid, Hotel Pietroasa, Shopping City Buzău, ADI Buzău, RER SUD, RetuRO, Centrul Județean de Cultură și Artă Buzău și MediaTrust.

Partenerii media: TVR, Agerpres, Ziarul Metropolis, Happ, Iqads, Filmecarti, CineFan, GenStiri, ZilesiNopti, Cinemap, daily culture, PRwave, Cinefilia, UZPR, Buzau.net, Opinia, Campus TV, Campus Radio, TV BUZAU, Reporterbuzoian, Buzaumedia

Website: biaf.ro

Facebook: BiafRomania

Instagram: @biaf

TikTok: @biaf

Articole similare

Transilvania Film – retrospectiva 2011

Jovi Ene

Câteva știri din lumea culturală românească (14 – 20 decembrie 2015)

Jovi Ene

5000 de spectatori au participat la evenimentul Filme în aer liber la Constanța, în condiții de distanțare socială

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult