Stiri

Expozitie de fotografie – OHRID 2014

AfisȘcoala de Poetică Fotografică Francisc Mraz este locul unde se promovează estetica fotografica și arta in general, unde se propune o nouă abordare a fenomenului de imagine, îmbinând în mod ideal noțiuni de estetică și psihologie a percepției vizuale cu tehnica fotografică.

Fondatorii școlii, Francisc Mraz si Gyuri Ilinca ne întâmpină cu o viziune inedită asupra fotografiei ca purtătoare de atmosfere, sensibilitate, expresie și simțăminte.

Aici s-a dezvoltat de-a lungul anilor o poetică fotografică ce este înțeleasă ca o sumă de mijloace estetice ce creează atmosfere- prin care alungăm convenționalul, dulcegăriile, epicul sau redarea neinterpretată a lumii.

Școala se face responsabilă pentru dezvoltarea intuiției, creativității și capacității de analiză în fotografie, având ca sprijin forța, personalitatea, delicatețea și umorul cursanților dar și abosolvenților ce rămân atașați de școală și continuă să participe la diferite evenimente și proiecte fotografice.

Anual sunt organizate tabere fotografice și excursii, atât în țară cât și în afară. Până acum școala a organizat tabere în: Lisabona, Sarajevo, Istanbul, Belgrad, Republica Moldova și Ohrid.

În urma acestor tabere am organizat expoziții fie în orașul în care a avut loc tabăra fie în București – în locuri cu o bună vizibilitate cum ar fi Cărturești, Biblioteca Națională, Palatul Parlamentului, Muzeul Taranului Roman, etc. Am prezentat Lisabona, Sarajevo, Istanbulul, Belgradul și multe alte locuri, văzute prin ochii fotopoeților noștri și acum este rândul Ohridului.

Astfel, vă invităm cu drag la expoziția de fotografie generic denumită –Ohrid. Fără a avea o tematică impusă și fără a se avânta într-o vânătoare de imagini, singuri sau în grupuri mici, cei 29 de fotografi au scotocit cu o curioasă drăgălășenie, privind, așteptând și extrăgând toate frumusețile care li s-au oferit. Nu au existat interdicții, doar zonă deschisă, calmă, bucuroasă să ne arate toată lumina interioară. Excursia a durat 9 zile, imensul lac Ohrid a fost înconjurat de nenumărate ori, s-au amestecat candid vizualități macedonene și albaneze, țărani, pescari, turiști, călugări, meseriași și mulți care își ascundeau îndeletnicirile în ceainării și cafenele.

Expoziția care a rezultat din această excursie este un portret delicat al zonei lacului Ohrid, atipică, neturistică, necomercială, percepută și ilustrată în mod personal de fiecare dintre cei care au străbătut-o.

Expoziția este realizată în parteneriat cu Biblioteca Națională a României si Radio Romania Cultural, ea va fi vernisată miercuri 12 noiembrie 2014 la orele 19.00 cu participarea Excelenței Sale Dl. Ambasador al Republicii Macedonia Dr. Pande Lazarevski și va rămâne expusa până la data de 1 decembrie 2014.

Eveniment pe Facebook.

Afis

Articole similare

Ciclul de Film Contemporan Mexican, la Cinemateca Union

Jovi Ene

Documentarul de călătorie My journey to Romania – Letter from Timișoara va avea premiera pe 19 iulie

Jovi Ene

Programul spectacolelor de licenta UNATC 14 februarie – 1 martie 2015

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult