Stiri

Evenimente Polirom si Cartea Romaneasca la Tirgul de Carte de la Frankfurt

În perioada 10-14 octombrie, în cadrul Tîrgului Internaţional de Carte de la Frankfurt, considerat cel mai important eveniment dedicat industriei de carte din întreaga lume, vor avea loc mai multe evenimente şi lansări de carte la standul României organizat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional.

  • Astfel, vineri, 12 octombrie, de la ora 16.00, va avea loc lansarea volumului Proximităţi şi mărturisiri semnat de Ioan Pintea şi apărut recent la Editura Cartea Românească.

Alături de autor, va lua cuvîntul George Ardeleanu.

Jurnal de cititor/scriitor, Proximităţi şi mărturisiri cultivă, cu dreaptă măsură, ambele vocaţii ale autorului, atît pe cea sacerdotală, cît şi pe cea culturală.

Proximităţi şi mărturisiri conţine însemnări, reflecţii, notaţii, culturale şi teologice, scrise de-a lungul anilor. Ioan Pintea nu doar consemnează, ci şi analizează întîlniri esenţiale pe care le-a avut cu personalităţi marcante din lumea teologică şi cea culturală. Multe pagini descriu experienţe de viaţă, alternînd între literatură şi teologie. Autori importanţi sînt readuşi în actualitate printr-o lectură proaspătă, adecvată timpului nostru. Temele şi personajele acestora sînt retrezite şi devin contemporane nouă.

Ioan Pintea,  absolvent al Facultăţii de Teologie Ortodoxă, Universitatea „Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca, este preot paroh la Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi” din Bistriţa.  Şi redactor-şef la revista Mişcarea literară.

A editat, prefaţat şi îngrijit o mare parte din opera lui N. Steinhardt şi a publicat numeroase volume de poezie, eseuri, jurnale şi convorbiri.

Poezia lui a fost tradusă în franceză, engleză, italiană, germană şi maghiară.

  • Sîmbătă, 13 octombrie, de la ora 14.00, va avea loc o masă rotundă dedicată Centenarului „Nicolae Steinhardt”.

Vor participa: George Ardeleanu, Ioan Pintea şi Nicolae Băciuţ.

Cu ocazia Centenarului „Nicolae Steinhardt”, la standul organizat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional vor mai avea loc lansări de carte, vernisaje şi dezbateri dedicate Monahului Nicolae Delarohia.

Pe 29 iulie 2012 s-au împlinit 100 de ani de la naşterea Monahului Nicolae Delarohia, prilej cu care Editura Polirom a editat o variantă inedită a Jurnalului fericirii, după manuscrisul aflat la Mănăstirea „Sfînta Ana”, Rohia. Îngrijirea ediţiei, compararea variantelor, notele, addenda şi indicele au fost realizate de George Ardeleanu.

Scriitor şi publicist, condamnat politic şi monah ortodox, atras în egală măsură de literatură şi muzică, de teologie şi drept, N. Steinhardt este una dintre figurile de primă mărime ale culturii româneşti.

Editura Polirom a iniţiat în anul 2008, în colaborare cu Mănăstirea Sfînta Ana de la Rohia, Seria de autor “N. Steinhardt”.

Articole similare

Campina Open MTB 2012

Jovi Ene

„Frumoasa călătorie a urșilor panda povestită de un saxofonist care avea o iubită la Frankfurt” la Teatrul Arte dell’Anima

Jovi Ene

Ţărănimea şi puterea. Procesul de colectivizare a agriculturii în România

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult