Stiri

Editura Omonia vă prezintă „Relaţiile româno-cipriote”

Elena Lazăr
Relaţiile româno-cipriote. Mică enciclopedie, 304 pag.+16 pag. ilustraţii color
Editura Omonia, Bucureşti,  2010

Cel mai recent titlu al Editurii Omonia, apărut zilele acestea, oferă, cu “armele”  enciclopedisticii, o reconstituire, din Antichitate până în imediata actualitate a anului 2010, a  momentelor şi etapelor în care destine colective sau individuale din spaţiile cipriot şi românesc s-au întâlnit, au colaborat sau au convieţuit. Atât în sfera politică, social-economică sau spirituală. Iar aceste confluenţe au fost mai numeroase şi mai substanţiale decât s-ar crede, şi se mai crede încă, la  o primă şi grăbită abordare. Până astăzi, când cele două state se regăsesc în cadrul organismului comun căruia ambele îi aparţin – Uniunea Europeană.

Elenismul dezvoltat pe teritoriul României de două milenii şi jumătate constituie unul dintre cele mai bogate şi interesante capitole din istoria diasporei greceşti.  La rândul său, elenismul cipriot este legat,  în zbuciumata sa evoluţie istorică, prin numeroase fire de spaţiul românesc.

Prima parte a volumului urmăreşte, în ordine cronologică, firul interferenţelor dintre cele două spaţii, mereu în contextul mai larg regional şi european.

Un al doilea segment al cărţii îl reprezintă dicţionarul biografic al cărturarilor ciprioţi care s-au perindat de-a lungul veacurilor pe meleagurile româneşti, înscriind pagini strălucite în istoria spaţiului unde au trăit şi s-au afirmat. Luca din Cipru, mitropolit al Ungrovlahiei, diplomat al domnului Ţării Româneşti Mihai Viteazul şi creator al unei vestite şcoli de caligrafie, Markos Porfyropoulos, director al Academiei Domneşti din Bucureşti la început de secol 18, diaconul Kyprianos, care, după 18 ani de viaţă la Iaşi, a ajuns arhiepiscop al Ciprului şi fondator de şcoală la Nicosia după model românesc, Epaminondas Frangoudis, profesor la Universitatea din Bucureşti, sunt doar câteva dintre cele mai reprezentative nume.

Medalioane consacrate scriitorilor  din Cipru prezenţi cu traduceri în limba română, ca şi repertoriul tălmăcirilor româneşti din domeniu  şi bibliografia, poate mai amplă decât de obicei, sunt menite să evidenţieze contribuţia şcolii româneşti de studii neoelene la cercetarea elenismului cipriot şi promovarea  literelor cipriote în România.

Materialul iconografic prezent în lucrare constituie, la rândul lui, un argument  convingător al multiplelor contacte dintre locuitorii celor două spaţii, insula Cipru şi teritoriul României de azi, ale căror statornice relaţii de prietenie nu au fost niciodată umbrite.

Serviciile Culturale ale Ministerului cipriot al Educaţiei şi Culturii şi Bank of Cyprus Romania au asigurat, prin sprijinul oferit, editarea lucrării în condiţii grafice demne de dublul moment jubiliar al acestui an: 50 de ani de la proclamarea independenţei Ciprului şi jumătate de secol jumătate de secol de relaţii diplomatice din România şi Cipru.

Editura Omonia, fondată în 1991 la Bucureşti, singura casă de editură din România care publică exclusiv traduceri din literatura neoelenă sau cărţi (elaborate de specialişti greci şi români) despre Grecia, Cipru şi elenismul din România, a  editat până în prezent 90 de volume (înseriate, din 1999, în colecţia „Biblioteca de Literatură Neoelenă”), dintre care15  în ediţie bilingvă. Elena Lazăr a tradus 44 de cărţi din literatura greacă (6 în colaborare) şi este autoarea a 8 lucrări originale consacrate literelor greceşti, între care Panorama literaturii cipriote (1999) şi Panorama literaturii neoelene (1987 şi 2001), Cărturari greci în Ţările Române (secolele 15-19) (2009) ş.a..

Articole similare

Noutati editoriale Curtea Veche Publishing (I)

Jovi Ene

Cel mai bine vandute titluri ale editurii Nemira la Gaudeamus 2015!

Jovi Ene

„ART Makes You SMART”: Școlile de Vară din luna Iulie la Fundația Calea Victoriei

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult