Editorial Recomandat

Seară japoneză la Librăria Humanitas de la Cișmigiu: „Nobila doamnă din Yodo”, de Yasushi Inou

lansareMiercuri, 23 martie, cultura japoneză a fost din nou elogiată la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, într-o nouă întâlnire din cadrul serilor japoneze. Evenimentul cu tradiție, care se desfășoară, cu regularitate, de aproape 3 ani, s-a conturat de această dată în jurul unui roman istoric, „Nobila doamnă din Yodo, de Yasushi Inoue, recent apărut în colecţia „Raftul Denisei“ la Editura Humanitas Fiction.

Inoue a fost un scriitor prolific, opera sa cuprinzând un număr mare de romane, nuvele, proze scurte, dar și volume de poezii, critică literară sau estetică. Acesta este cunoscut publicului român mai ales prin impresionantele nuvele “Puşca de vânătoare” și “Lupta de tauri”, pentru cea din urmă primind, în 1949, celebrul premiu Akutagawa. “Nobila doamnă din Yodo” vorbește despre Japonia secolului al XVI-lea, o țară zguduită din temelii de confruntările interne, în care bătăliile între samurai sunt nelipsite, iar practica seppuku, atât de fascinantă pentru europeni, este întâlnită la tot pasul.

Pe lângă prezentarea propriu-zisă a cărții, la care au participat Bedros Horasangian, scriitor, și Magda Ciubăncan, traducătoarea volumului, și care a fost moderată de către Denisa Comănescu, director general Humanitas Fiction, Şerban Georgescu, coordonatorul Centrului de Studii Româno-Japoneze „Angela Hondru“, și Nobumitsu Takamatsu, ataşatul cultural al Ambasadei Japoniei în România, s-au ocupat de explicarea contextului istoric în care se desfășoară acțiunea romanului. Discuțiile au fost acompaniate de o prezentare a unui costum tradițional japonez de luptă, spre deliciul celor prezenți la eveniment.

Vom reveni cu o analiză pe larg a romanului cât mai repede cu putință. Până atunci, vă las în compania unui citat din Yasushi Inoue:

“În dimineaţa primei zile de septembrie vântul s-a potolit, însă de pe coama dealului unde se afla noul câmp de luptă se vedea cum pe apele lacului Biwa încă se ridicau valuri. Asaltul a fost reluat cu şi mai mare îndârjire. Aruncându-se în ultima lor bătălie, la ceasurile nouă ale dimineţii, trupele de defensivă au deschis porţile cetăţii şi, în frunte cu Nagamasa, toţi cei două sute de oşteni au năvălit afară. Fără să dea atenţie mişcărilor acestuia, o parte a trupelor conduse de Kinoshita şi Shibata au înconjurat corpul central, făcând imposibilă retragerea lui Na-gamasa aici, aşa încât acestuia nu i-a mai rămas decât să se îndrepte călare către fortăreaţa lui Akao Mimasaka-no-kami. Văzând că dintre aliaţii săi nu mai rămăseseră în picioare decât câţiva şi înţelegând că a ajuns la capătul zilelor, Nagamasa a dat foc fortăreţei, a tras ultimele săgeţi către duşmani şi şi-a luat viaţa cu sabia. Avea douăzeci şi nouă de ani.”

Nobila doamna din Yodo-lansare

Articole similare

Fragment în avanpremieră: ”O logodnă foarte lungă”, de Sébastien Japrisot

Jovi Ene

Călătorii literare cu Dragoș Ghițulete: „Când citesc Jonathan Coe, îmi vine să mă urc în avion și să plec la Londra”

Jovi Ene

Cum ne vindecăm prin joc și râs?

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult