Stiri

Lansare la Iasi: Indragostit de Tarkovski. Mic tratat de traire a artei, de Mihai Vacariu

tkVineri, 25 octombrie, la ora 17.00, in Galeriile Pod Pogor va avea loc lansarea volumului Indragostit de Tarkovski. Mic tratat de traire a artei, de Mihai Vacariu, aparut la Editura Adenium in colectia Punct RO. Eseu. Evenimentul este organizat in cadrul Festivalului International de Literatura si Traducere Iasi (FILIT).

Invitati, alaturi de autor: Elena Dulgheru, critic de film, preot dr. Nicolae Nicolescu, Bogdan Ulmu, regizor, scriitor si critic de teatru, Liviu Antonesei, director editorial Adenium.

In cadrul acestei intalniri, va invitam la o discutie despre volumul Indragostit de Tarkovski. Mic tratat de traire a artei si va provocam la o dezbatere pe teme tarkovskiene. Evenimentul va include vizionarea unor scene din filmele Andrei Rubliov, Oglinda, Solaris, Calauza, Nostalgia si Sacrificiul.

Despre filmele regizorul rus Andrei Tarkovski s-au scris numeroase carti, in diverse colturi ale lumii, toate oferind diverse interpretari ale filmelor sale enigmatice si incarcate de simboluri si metafore metafizico-religioase. In cartea sa Indragostit de Tarkovski. Mic tratat de traire a artei, Mihai Vacariu propune o abordare noua, intrucat eseul nu se constituie ca o noua incercare hermeneutica, de deslusire a intelesurilor tarkovskiene, ci este o poveste despre felul in care autorul a ,,vizionat, inteles si mai ales trait” filmele lui Tarkovski in timpul comunismului, dar si in perioada de tranzitie a societatii romanesti.

Cartea nu este doar despre filmele lui Tarkovski si nici doar despre arta, ci reprezinta un manifest pentru reintoarcerea individului la arta, la muzica si literatura, un manifest pentru arta traita ,,cu tot sangele si nervii nostri”.

Mihai Vacariu (n. 1967) este licentiat in filosofie (Universitatea din Bucuresti), are studii in strainatate in filosofie si comunicare si a locuit in Australia pentru o perioada relativ indelungata. A publicat articole in domeniile filosofie, comunicare si film in reviste de specialitate din tara si strainatate.

tk

Articole similare

Alessandro Baricco vine la București

Jovi Ene

Trip Talks #15: Maroc, țara labirint | cu invitata Andreea Machidon, arhitect

Jovi Ene

Grupul Editorial Corint la Salonul Internațional de Carte Bookfest, ediția a XIII-a

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult