Editorial Recomandat

Gala de premiere NexT 2014

trofeul NextIeri, 7 aprilie, Festivalul NexT și-a închis porțile după ce un rezumat al ediției a prezentat numere ce a speriat chiar și organizatorii. Muncești, dar până nu vezi negru pe alb rezultatele nu prea realizezi efectul muncii tale! Publicul a fost încântat de filmele câștigătoare, s-a amuzat de discursurile mai mult sau mai puțin originale, dar fiecare emoționant și amuzant în felul său (dintre care cel mai colorat și energic a fost cel al selecționerului Andrei Rus, iar cel mai plin de speranță al regizorului filmului Undress Me, care a promis un porno pentru ediția viitoare). Gazdele evenimentului au fost aceleași Ada și Yvonne, iar fericirea și supărarea s-au consumat până spre cântatul cocoșului undeva pe strada Pitar Moș.

Așadar, să curgă premiile!

Trofeul NexT 2014 a plecat în Azerbaidjan / Germania pentru filmul Leagănul meşterului de sicrie în regia lui Elmar Imanov pentru „O poveste plină de detalii locale, care transmite un mesaj universal. Şi un film foarte frumos filmat, plin de căldură, umanitate şi intimitate”.

Cea mai bună regie a fost premiată prin Premiul „Cristian Nemescu”: fantasticul și straniul Tin & Tina, de Rubin Stein pentru „un control foarte convingător asupra mediului. Folosirea cu bravură a planului secvenţă, călcând astfel pe urmele celor mai mari maeştri ai cinemaului clasic”

Sunetul nu este uitat și este încoronat cu Premiul “Andrei Toncu” pentru cea mai bună coloană sonoră: Eduardo Williams, pentru Sunetul stelelor m-a uluit pentru „evocarea atmosferei şi folosirea inovatoare şi experimentală a sunetului”. Un film ce-și merita premiul pentru sunet căci din punct de vedere narativ, spectatorul trebuia să dea dovadă de multă imaginație pentru a surprinde esența. Totuși, o viziune asupra lumii ce ne înconjoară, o balanță cutii de beton – natură și o prezentare a simplității vieții într-o manieră fantastică.

Cel mai bun scurtmetraj românesc este Colecţia de arome, de Igor Cobileanski, motivația juriului fiind: „O gură de realitate, o viziune singulară a unei lumi care s-ar putea să nu fie atât de bine cunoscută în afara regiunii sale, dar care ne poartă cu siguranţă acolo”.

Filmul Dezbracă-mă, de Victor Lindgren a primit Menţiune specială „Pentru tratarea realistă şi plină de sentiment a unui subiect dificil”. Și pe bună dreptate! Sensibilitatea unui moment ciudat și răvășitor.

Filmul Excursie de Adrian Sitaru merita un premiu cel puțin pentru interpretarea oferită de Adrian Titieni dar, și pentru realitatea societății românești prezentată printr-un umor negru. Și a primit o mențiune specială „Pentru prospeţime, umor şi cel mai bun scenariu”.

Publicul și-a făcut datoria și a desemnat drept câștigători filmul Mâine… Bach de Mihnea Andrei Ciorică, film ce demonstrează că umorul românesc și genialitatea tinerilor supraviețuiesc artificialității! Iar, din competiția internațională, filmul Leagănul meșterului de sicrie/The Swing of the Coffin Maker, cel ce a câștigat de altfel și trofeul NexT.

Iar în încheiere nu putem omite concursul The Pitch organizat de SHORTSTV, în parteneriat cu Romtelecom, concurs câștigat de proiectul 4 and 1/2 Senses de Raluca Răcean-Gorgos și Ion Aramă. Iar Say My Name de EuiJeong Hong a câștigat o mențiune pentru cea mai bună prezentare live din NexT Short Film Market.

Acestea fiind spuse, sperăm că v-ați simțit bine la acest festival, că ați gustat din fiecare fruct câte puțin și că veți face tot posibilul să (re)vedeți filmele câștigătoare, precum și multe altele, aflate în afara competiției dintre care nu voi menționa decât secțiunile Angry Ukrainians și NexT is Love. Așa să fie oare?

nextfestival

Articole similare

Nivelul de Horror – Cele mai de groază filme de groază de pe Netflix

Jovi Ene

Lansarea cărții “Rezervatia de ingeri”, de Emil Brumaru – impresii

Mihaela

Tezele din Iulie – 40 de ani

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult