Editorial Recomandat

Avanpremieră DRACULA FILM FESTIVAL 2014

Dracula-Film-fullp-2Hotărât lucru: anul acesta, festivalurile se țin lanț! Iar asta nu se mai întâmplă doar în Cluj (sau în București – Clujul îmi servește ca repet fiindcă aici locuiesc), ci tot mai multe alte orașe ale țării reușesc să se afirme cu propriul repertoriu cinematografic, cu propriile competiții naționale și internaționale și cu propria ofertă de entertainment și cultură, în doze atent proporționate.

Săptămâna aceasta plecăm la Brașov, unde are loc, de miercuri până duminică, DRACULA FILM FESTIVAL. Festivalul este organizat de Asociația Culturală Fanzin și prezentat de Viasat History. În trei locații incitante, Teatrul ”Sică Alexandrescu”, Cinema Patria și faimosul Club Rockstadt, ne vor încânta proiecții de film în premieră – dar și pelicule deja intrate în istorie, pentru nostalgici și nu doar – o competiție de lungmetraje și două de scurtmetraje, dar și concerte savuroase.

Una dintre atracțiile festivalului este, cu siguranță, premiera filmului DRACULA UNTOLD (Dracula: Povestea nespusă), o nouă explorare a originilor legendei face parte de mult din patrimoniul național. Gary Shore este regizorul care a ales să răsucească unghiul și să-l înfățișeze pe sângerosul conte sub un aspect mai puțin cunoscut și abia bănuit: cel uman.

[yframe url=’https://www.youtube.com/watch?v=lh7l7dO9or8′]

Filmul va rula în cinematografele românești începând cu 3 octombrie. Alături de avanpremiera sa, însă, Dracula Film Festival ne promite și alte două evenimente cel puțin la fel de palpitante. Este vorba despre avanpremierele producțiilor ANNABELLE (SUA, 2014) – ”unul dintre cele mai terifiante filme ale anului”, și NORTHMEN – SAGA VIKINGILOR, în regia lui Claudio Fäh.

Annabelle îi reunește pe regizorul și producătorii altui film horror recent de succes, The Conjuring: John R. Leonetti, James Wan și Peter Safran. Sub ochii noștri se va desfășura povestea unui cuplu obișnuit, care nu bănuiește amploarea și proporțiile răului pe care-l poate declanșa o simplă păpușă vintage. Premiera românească va avea loc pe 17 octombrie.

[yframe url=’https://www.youtube.com/watch?v=xabuZwG3XyM’]

Northmen, o coproducție Elveția-Germania, este povestea unui grup de războinici vikingi care eșuează pe un țărm ostil. Prezentat la închiderea festivalului, are o distribuție internațională, incluzându-i pe Johan Hegg (solistul trupei Amon Amarth, death metal), Ryan Kwanten (cunoscut din serialul True Blood), sau Charlie Murphy (Philomena). În cinematografele românești, filmul va apărea pe 14 noiembrie.

[yframe url=’https://www.youtube.com/watch?v=OqT6SueYUsg’]

Și fiindcă pomeneam de competiții – trei la număr – cea de lungmetraje cuprinde 6 filme atent selecționate, printre care Killers (Indonezia), prezentat la FrightFest și Sundance în acest an; Aux yeux des vivants (Franța), o poveste între The Hills Have Eyes și Stand By Me; At the Devil’s Door (Home) – SUA, având ca decor vechi case bântuite; Norway (Grecia), o comedie neagră a la Jim Jarmusch; The Canal (Irlanda), prezentat la Tribeca Film Festival 2014, și, în sfârșit, Vineri seara, o producție românească, un omnibus urban în regia lui Jamil Hendy.

Pentru Trofeul Little Dracula se întrec 8 scurtmetraje internaționale, 6 europene și 2 americane, iar pentru Trofeul Vlădutz, 7 scurtmetraje românești – printre care Dispăruții, Pui de somn sau Gloria.

dune lynch

Personal, mă declar încântată de perspectivele secțiunii RetroVision. Spre exemplu, printre cele nu mai puțin de 16 titluri aniversare care vor fi proiectate în cadrul acestei secțiuni se numără și versiunea lui David Lynch a nemuritoarei pelicule Dune. Proiecția va fi urmată de o discuție carte vs. film, iar în holul cinematografului va fi prezentată o expoziție cu coperțile adoptate de editura Nemira pentru cărțile seriei, de-a lungul timpului. Documentarul lui Frank Pavich, Jodorowsky’s Dune, prezentat în premieră la Cannes în 2013, va fi de asemenea proiectat vineri, 3 octombrie, de la ora 22:00.

Baba-Zula-CL-1110x1570De parcă sortimentul deja prezentat de delicatese nu ar fi de-ajuns, organizatorii au decis să ne încânte și simțul muzical cu un spectacol al celebrei trupe turcești BaBa ZuLa, care va concerta sâmbătă, 4 octombrie, începând cu orele 21:00, la Teatrul ”Sică Alexandrescu”. În schimb, în Club Rockstadt se vor desfășura joi, 2 octombrie, Luna Amară și Aria Urbană, iar vineri, 3 octombrie, Deliver The God, Indian Fall și Code Red. Apoi, începând cu ore le 22:00, Karpov Not Kasparov și DJ Mehmet Aslan & Andrew vor fi prezenți în Laborazon Maker Space.

Per ansamblu, Dracula Film Festival mi se pare o alegere mai mult decât inspirată pentru petrecerea câtorva zile pline de aerul curat de munte al Brașovului, dar și de groază, fiori și dramă. Aștept cu mare interes multe dintre propunerile acestui an și sper ca totul să meargă strună, pentru a beneficia de surprizele organizatorilor și anul următor.

Programul integral aici.

Articole similare

Concert: Kaas a cântat Piaf şi la Cluj

Iulia Dromereschi

Uniunea Sovietică sub Brejnev. Două mărturii (I)

Codrut

Lansarea volumului ”Kurt”, de Teodor Bordeianu

Delia Marc

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult