Recomandat Stiri

Concurs: Câștigă un loc gratuit la cursul ”Dostoievski: despre înfăţişările sufletului”! – ÎNCHEIAT!

DostoievskiFundatia Calea Victoriei va invita, incepand cu 6 februarie 2016, la cursul ”Dostoievski: despre înfăţişările sufletului”, sustinut de Dana Alexandra Popa.

Cu această ocazie, partenerii noștri de la Fundația Calea Victoriei oferă un loc gratuit în cadrul acestui curs unui cititor Filme-cărți.ro, care va răspunde la întrebarea concursului.

Despre curs:

Întâlnirea cu Dostoievski face parte din acele experienţe rarisime ce depăşesc planul orizontal al simplei lecturi, producând în cititor acel efect de catharsis pe care îl trăim numai în faţa marilor opere de artă.

Pentru scriitorul rus, literatura serveşte nu doar ca prilej de analiză a structurilor sociale şi psihologice ale vremii şi locului în care a trăit, ci mai ales ca instrument pentru dezbaterea problematicii omului în totalitatea sa. În această lumină, Dostoievski este actual şi universal.

Vă propun, aşadar, o Întâlnire cu unul dintre principalii exponenţi  ai „veacului de aur” din literatura rusă.  Întrevederile noastre vor decurge după cum urmează:

1. Gândirea lui Dostoievski din perspectiva rolului supraordonator al Ideii: Frumuseţea, Libertatea, Neantul, Binele şi Răul sunt doar câteva dintre ideile pe care scriitorul le aduce în dezbatere în proza sa de mari sau mici dimensiuni.

2. Eroi şi antieroi, de la tipologii la individualităţi: vom urmări evoluţia, în diferite ipostaze şi nuanţe, a „omului subteranei”, cu referiri şi la alte tipuri de personaje: umiliţii şi obidiţii, măscăriciul, femeile „infernale”, protagoniştii copii ş.a. Accentul va cădea pe polaritatea structurilor sufleteşti ca marcă definitorie a personajului dostoievskian.

3. Între ateism şi învăţătura creştină. Dramei intelectuale şi nihilismului, Dostoievski le opune cunoaşterea prin puterea iubirii, singura cale prin care omul poate pătrunde în esenţa lucrurilor. Pe această ultimă coordonată sunt construite personajele „luminoase” sau mesianice, precum prinţul Mîşkin, stareţul Zosima, Aleoşa Karamazov ş.a., pe care le vom cunoaşte mai îndeaproape în cea de-a treia întâlnire.

4. Legenda despre Marele Inchizitor: cea de-a doua venire a lui Hristos pe pământ şi semnificaţia figurii Antihristului. Vom discuta despre poemul lui Ivan Karamazov ca expresie ultimă şi totalizatoare a dialecticii dostoievskiene.

Amănunte pe larg: Fundatia Calea Victoriei.

Pentru a câștiga premiul oferit, va rugam sa raspundeti la urmatoarea intrebare:

Care este cartea dvs. preferată scrisă de F.M. Dostoievski?

Condiţii de participare :

  • folosiţi o adresă de e-mail validă;
  • lasati un SINGUR comentariu (de pe aceeași adresă de e-mail, de pe același IP, de pe același computer etc.);
  • se va desemna un câștigător, dintre cei care respectă condițiile de participare și răspund la întrebarea formulată, prin tragere la sorti prin intermediul Random.org.

Asteptam comentariile dvs. pana marți, 2 februarie 2016, iar castigatorul va fi anuntat pe aceasta pagina si pe adresa de e-mail pentru comunicarea datelor personale, respectiv numele complet, beneficiind de un loc gratuit la cursul ”Dostoievski: despre înfăţişările sufletului”, sustinut de Dana Alexandra Popa.

Succes!

Concursuri Online

Later edit (3 februarie 2016): S-a tras la sorți câștigătorul concursului:

12Așadar, câștigătoare este Andra. Felicitări!

Articole similare

Anii romantici, de Gabriela Adamesteanu, in dezbatere la Bucuresti

Jovi Ene

Jerusalem Jewish Film Festival

Delia Marc

Ludmila Ulițkaia, Mircea Cărtărescu și Jacques Le Rider deschid cea de a V-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara

Jovi Ene

17 comments

Lazar Adrian 28 ianuarie 2016 at 11:30

Fratii Karamazov

Petcu Ancuta 29 ianuarie 2016 at 12:34

Crimă si pedeapsa

Anca Iuliana Lazar 29 ianuarie 2016 at 12:38

marele inchizitor

Liana Ionescu 29 ianuarie 2016 at 14:12

Idiotul

Streche Nicolae Florentin 29 ianuarie 2016 at 17:01

Recomand nuvela “Insemnari din subterana”

Robert 30 ianuarie 2016 at 11:16

Crimă si pedeapsa

Muntean Andrei - Liviu 31 ianuarie 2016 at 14:01

Idiotul

Andrei Ciopec 2 februarie 2016 at 10:51

Fratii Karamazov

Alina Pantazi 2 februarie 2016 at 11:06

Fratii Karamazov

anca enache 2 februarie 2016 at 12:26

Idiotul !!!

Andra 2 februarie 2016 at 13:18

Fratii Karamazov

Lăcră Grozăvescu 2 februarie 2016 at 16:00

Crimă și Pedeapsă

Eliza Petre 2 februarie 2016 at 17:05

Fratii Karamazov

Eliza Petre 2 februarie 2016 at 17:06

Demonii

Silvia Dobre 2 februarie 2016 at 18:31

Fratii Karamazov si Dublul.

Mihaela Negru 2 februarie 2016 at 21:02

Idiotul

Cata I 2 februarie 2016 at 22:38

buna ziua

Crima si pedeapsa

Comments are closed.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult