Stiri

Circus Rwanda & Morgiana – circ şi horror

Luna mai începe la Centrul Ceh cu două filme cehe ce invită publicul să intre în două lumi aparte. Luni, 6 mai, în cadrul Documentary Mondays, se va proiecta documentarul Circus Rwanda, în prezența regizorului Michal Varga, iar marți, 7 mai, va fi proiectat horror-ul gotic Morgiana, filmul din 1972 al lui Juraj Herz, în cadrul Fiction Tuesdays.

Circus Rwanda (r. Michal Varga, 2018) documentează viața unui grup de acrobați originari din Rwanda. În urma genocidului din Rwanda din 1994, din cauza căruia au fost uciși aproape un milion de oameni, protagonistul Elisée Niyonsenga rămâne orfan. Destinul său este schimbat de lumea circului, care îl adoptă și îl inițiază în domeniul acrobației. Alături de echipa de acrobați, directorul Circului Rwanda, Rosta Novák, reușește să creeze o poveste de succes în Praga și în restul orașelor europene. Cum este perceput succesul acrobaților de origine africană în societatea europeană și cum se raportează cele două continente – Africa și Europa – unul la celălalt se poate vedea luni, de la ora 20:00, la Centrul Ceh.

Morgiana (r. Juraj Herz, 1972) urmărește viața celor două surori, Klára și Victorie, după ce tatăl lor încetează din viață. Relația dintre ele devine tensionată după ce găsesc testamentul prin care tatăl îi lasă Klárei o parte mai mare din avere. Morgiana este un film psihologic, care arată fragilitatea relațiilor dintre oameni. Cât de departe poate merge invidia Victoriei puteți afla marți, 6 mai, de la ora 20:00.

Cele două filme care vor fi proiectate în cadrul Documentary Mondays, respectiv Fiction Tuesdays, prezintă viața unor personaje care, rămase fără niciun fel de sprijin, apucă drumuri diferite. Seara de luni este despre puterea de a depăși situații dificile. Filmul de marți seara, în schimb, arată ușurința cu care un om se poate lăsa furat de propria ură.

Săptămânile încep la Centrul Ceh luni, cu Documentary Mondays – documentarul Circus Rwanda – și continuă marțea, cu Fiction Tuesdays – lungmetrajul Morgiana – de la ora 20:00. Ca de obicei, berea Budweiser Budvar este din partea casei, iar accesul se face începând cu ora 19:30.

Evenimente Facebook aici: Documentary Mondays & Fiction Tuesdays.

Centrul Ceh este un institut cultural ale cărui evenimente şi programe au ca scop nu doar familiarizarea publicului român cu societatea şi cultura cehă, ci, în primul rând, oferirea unui set de proiecte ce reflectă valori educative, artistice şi sociale, în Bucureşti şi în restul ţării, conectând publicul român la conţinut cultural de calitate, într-un context indie şi deschis.

Parteneri media: Radio Tanănana, AGERPRES, Radio România Cultural, Romania Journal, Filme Cărţi, Ziarul Metropolis, MovieNews, Dilema Veche, LiterNet.ro, Zeppelin.

Articole similare

Ei sunt cei mai populari super-eroi din lumea cinematografiei

Jovi Ene

Gypsy-Jazz şi cântecele Mariei Tănase: Sanda Weigl şi cvartetul Bălănescu în Berlin

Delia Marc

Hotel Universal, romanul de debut al Simonei Sora, se lanseaza la Carturesti Verona

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult