Stiri

„Cinemateca pentru toţi”, cu Cristian Tudor Popescu, începe la Cinemateca Eforie

Cinemateca pentru totiÎn perioada 10 octombrie – 12 decembrie 2015, în fiecare sâmbătă, între orele 11:00 – 13:00, Sala Eforie (Jean Georgescu) găzduieşte programul Cinemateca pentru toţi. În cadrul acestui program, cunoscutul critic de film, scriitor şi jurnalist Cristian Tudor Popescu susţine cursul, în zece prelegeri, intitulat Cinema şi propagandă în istoria filmului românesc (1912-1989). Intrarea la prelegeri este liberă, în limita locurilor disponibile.

Programul lunii octombrie:

Prelegerea 1: Cinemateca Eforie, 10 octombrie, ora 11:00

Introducere. Propagandă şi manipulare: definiţii, origini, concepte, noţiuni înrudite, relaţii cu cinematograful. INDEPENDENŢA ROMÂNIEI (1912), primul film de propagandă de lungmetraj din lume. Analiză de secvenţe în contextul istoric al epocii. Motivele pentru care Carol I a fost practic coproducător al peliculei, împreună cu Leon Popescu. Metode de propagandă carlistă şi pro război utilizate în film. Situarea peliculei în peisajul politico-cinematografic mondial al epocii. Alte filme de propagandă ficţionale din perioada interbelică. MANASSE (1925) de Jean Mihail, cel mai important film românesc din perioada cinematografului mut.

Prelegerea 2: Cinemateca Eforie, 17 octombrie, ora 11:00

Începuturile cinematografiei româneşti sub regimul comunist: RĂSUNĂ VALEA (1950), VIAŢA ÎNVINGE (1951), ÎN SAT LA NOI (1951), MITREA COCOR (1952), DESFĂŞURAREA (1955), ALARMĂ ÎN MUNŢI (1955). Influenţa cinematografiei de propagandă sovietice. Deformarea modului de exprimare artistică sub presiunea comenzii politice. Schimbări de atitudine determinate de moartea lui Stalin: momentul DIRECTORUL NOSTRU (1955).

Prelegerea 3: Cinemateca Eforie, 24 octombrie, ora 11:00

Reîngheţul dogmatic în România după demascarea crimelor lui Stalin de către N.S. Hrusciov în 1956. PE RĂSPUNDEREA MEA (1956) batjocorește opțiunile individuale în raport cu hotărârea colectivului; VULTUR 101 (1957) lansează seria filmelor de spionaj românesc împotriva agenţilor străini, pentru a justifica acţiunile Securităţii ca poliţie politică împotriva cetăţenilor români. ERUPŢIA (1957) ecranizează credința mistică în Partid, comunismul ca religie; VIAŢA NU IARTĂ (1959) – pe cei care, din tată-n fiu, nu se orientează la timp spre socialism şi Uniunea Sovietică. Denigrarea armatei române.

Prelegerea 4: Cinemateca Eforie, 31 octombrie, ora 11:00

Distanţarea de URSS începe să se simtă în cinema: VALURILE DUNĂRII (1960) este primul film despre insurecţia armată din august 1944 în care armata sovietică nu joacă nici un rol. SETEA (1961) – propaganda comunistă este susţinută cu artă de scenariul construit cu mare talent al scriitorului Titus Popovici şi de regia lui Mircea Drăgan. O problemă etico-estetică.

Cinemateca pentru toţi este un proiect al Asociaţiei EuRo Cinema, desfăşurat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Arhivei Naţionale de Filme – Cinemateca Română.

Parteneri principali: Docuart şi Radio România Cultural.

Partener multimedia: Rock House Events.

Parteneri media: FILM, Observator cultural, Cultura şi Filme-Carti.ro.

Autor afiş: Bogdan Movileanu, după un afiş al filmului S-A FURAT O BOMBĂ (1962) de Ion Popescu Gopo.

Afis Cinemateca pentru toti cu Cristian Tudor Popescu

Articole similare

Lansare de carte: O istorie secretă a Țării Vampirilor. Cartea pricoliciului, de Adina Popescu

Jovi Ene

Astăzi începe GreenTech Film Festival – ediţia a II-a

Jovi Ene

TOP Pandora M & PanDA la Gaudeamus 2016

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult