Stiri

Câteva știri din lumea culturală românească (30 noiembrie – 6 decembrie 2015)

postare-fb-craciunȘtirile săptămânii: În Postul Crăciunului, colecția CHRISTIA de la Adenium are 50% reducere; Memorii din închisoare, de Shahrnush Parsipur, la Polirom.

Perioada reducerilor continuă. În Postul Crăciunului, colecția CHRISTIA are 50% reducere

Adenium oferă o reducere de 50% pentru orice volum din colecția Christia comandat, în perioada 15 noiembrie – 24 decembrie 2015, de pe site-ul editurii: www.adenium.ro

Colecția Christia vă propune o serie de volume atent selecționate pentru omul „secolului vitezei”, care își dorește să păstreze vie relația cu sine însuși, cu ceilalți și cu Dumnezeu. Sinteze din cele mai importante scrieri de Spiritualitate, soluții pentru depășirea stărilor de impas și pentru regăsirea bucuriei de a trăi fiecare zi a vieții. Predici, mărturii și exemple din viețile celor mai mari sfinți ai lumii, arătând cum au ajuns niște oameni obișnuiți la starea de sfințenie. O lectură perfectă pentru perioada postului Crăciunului.

Lucrarea „Codul Bibliei. Semnătura lui Dumnezeu”, autor Protosinghel Teodosie Paraschiv, aduce în atenția cititorului codul pe care îl conține Cartea Sfântă, ca „dovadă incontestabilă, în aceste vremuri de necredință și scepticism, că Biblia este inspirată de Dumnezeu cuvânt cu cuvânt”. Volumul răspunde cu argumente la aspecte fundamentale, cum ar fi cele legate de credibilitatea Bibliei și a creștinismului, adevărul despre Dumnezeu, omenire și mântuire pe care Cartea îl conține, precum și certitudinea că Iisus Hristos a înviat din morți. Este singurul volum care tratează tema codurilor Bibliei din perspectivă ortodoxă. Cartea este scrisă într-un limbaj ușor de citit, ceea ce o face accesibilă tuturor cititorilor. Scopul declarat de autor este acela de a veni cu un argument științific în apărarea inspirației Sfintei Scripturi.

Volumul „Sfinți martiri și mărturisitori români din secolul XX”, autor Anca Bujoreanu, tratează experiențele prin care au trecut creștinii în închisorile și lagărele de exterminare din România în timpul regimului comunist și modul în care au reușit să-și păstreze nealterată credința în Dumnezeu. Aceste realități istorice sunt analizate dintr-o perspectivă teologică, ce nu a fost foarte des abordată în alte lucrări, o mare parte dintre ele axându-se pe surse memorialistice.

Din colecția Christia face parte și volumul „Maxime și cugetări filocalice”, autor Protosinghel Teodosie Paraschiv. Filocalia sau iubirea frumuseții spirituale reprezintă o sinteză a întregii spiritualități ortodoxe. Putem considera colecția scrierilor filocalice mai mult un manual privind îndrumarea creștinului pe calea urcușului duhovnicesc, decât un tratat sistematic de spiritualitate. Autorii acestor scrieri sunt preocupați de predarea unei metode de curățire de patimi și de punere în lucrare, cât mai fidelă, a învățăturilor evanghelice. Din acest motiv, preocuparea lor este una mai mult practică decât teoretică. La ei, ca de altfel la toți Părinții Bisericii, învățătura de credință este strâns legată de cea morală, înțeleasă ca punerea în lucrare a acestei învățături.

Cartea „Sfârșitul omului. Cules din sfintele Scripturi“, de Zosima Pascal-Prodromit, ne oferă răspunsuri și totodată ne îndreaptă pașii spre o treaptă superioară de înțelegere. Faptul că a ajuns deja la a șasea ediție ne îndreptățește să o recomandăm tuturor celor care se opresc din tumultul prezentului și se întorc spre ei înșiși din dorința de a se cunoaște, de a înțelege condiția umană.

Volumul „Maxime și cugetări patristice. Sfântul Ioan Gură de Aur”, autor Protosinghel Teodosie Paraschiv, ne îndrumă cum să depășim stresul și cum să trăim o existență plină de sens. Chiar dacă viața este o luptă, ea poate fi dusă în liniște. Un adevărat manual de dezvoltare personală și duhovnicească pentru oricine îl deschide, volumul conține 927 de citate, grupate în peste 300 de teme.

Adevărat manual de remedii duhovnicești, „Cartea foarte folositoare de suflet” ne îndeamnă și ne ajută să fim sinceri cu noi înșine, să ne aprofundăm în credință, să luăm viața duhovnicească mult mai în serios, ferindu-ne de a o socoti ceva ușor și comod.

Ieșită de sub condeiul Sfântului Nicodim Aghioritul, cartea își propune să analizeze din perspectivă duhovnicească unele din cele mai arzătoare probleme ale epocii contemporane: depresia, nevrozele, maladiile legate de stres și alte afecțiuni din această categorie.

Memorii din inchisoareMemorii din închisoare, de Shahrnush Parsipur, la Polirom

Shahrnush Parsipur este autoarea bestsellerului Femei fără bărbaţi, o capodoperă a literaturii contemporane, interzisă de cenzura iraniană • Romanul a inspirat în anul 2009 o celebră ecranizare, pentru care regizoarea ei, Shirin Neshat, a cîştigat Leul de Argint la Festivalul de film de la Veneţia.

Cu o carieră literară începută încă de la 16 ani, o diplomă în sociologie la Universitatea din Teheran şi un post de producător de televiziune, Shahrnush Parsipur părea că va avea o viaţă liniştită şi împlinită. Şi-a dat însă demisia din televiziune în semn de protest faţă de executarea a doi jurnalişti de către SAVAK şi din acel moment au început problemele.

A fost închisă cîteva luni, iar aceasta nu a fost singura perioadă pe care a petrecut-o în închisorile iraniene. În urma revoluţiei din 1979, cînd foarte mulţi civili au fost arestaţi şi executaţi, Shahrnush Parsipur a ajuns din greşeală într-o închisoare politică. Deşi nu i s-a adus vreo acuzaţie oficială, a rămas acolo patru ani şi şapte luni, timp în care a fost martora directă a tehnicilor de intimidare şi anihilare a opozanţilor regimului fundamentalist.

Hărţuită şi după ieşirea din închisoare, cu sănătatea profund afectată, a ales în cele din urmă calea exilului.

Memorii din închisoare, de Shahrnush Parsipur, a apărut în colecţia „Hexagon”, traducere din limba persană de Cristina Ciovârnache, şi în ediţie digitală.

„Această carte este o mărturie impresionantă despre distrugerile unei epoci, dar şi despre integritatea şi curajul unei femei extraordinare.” (Kirkus Reviews)

Shahrnush Parsipur s‑a născut în 1946 în Teheran. A urmat sociologia la Universitatea din Teheran, iar ulterior a studiat filosofia şi civilizaţia chineză la Sorbona. Întoarsă din Franţa înainte de a‑şi termina studiile, în 1979, din cauza revoluţiei din Iran, a fost arestată în urma unei neînţelegeri şi a petrecut mai bine de patru ani în închisoare. Mai tîrziu a fost iarăşi încarcerată din pricina opiniilor sale disidente. A debutat cu povestiri, iar în 1976 i‑a apărut cel dintîi roman, Cîinele şi iarna cea lungă. Scrierile sale au atras atenţia cercurilor literare din Teheran, iar în 1992 a fost invitată într‑un turneu în America şi în ţări din Europa. La revenirea în Iran, a constatat că în ţară publicarea cărţilor sale fusese interzisă, prin urmare s‑a întors în Statele Unite, unde locuieşte şi în prezent. De aceeaşi autoare la Editura Polirom a mai apărut volumul Femei fără bărbaţi (2014).

Articole similare

Câteva știri din lumea filmului românesc (18 – 24 martie 2019)

Carmen Florea

Arta de a trăi conştient – Eveniment în cadrul campaniei naţionale „Te aşteptăm în librărie!”

Jovi Ene

Super ediția 10: Festivalul internațional de Artă Făcută de Adolescenți așteaptă înscrieri de scurtmetraje pentru ediția aniversară

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult