Recomandat Sex in literatura

Sex în literatură (12): Infracţiuni sexuale în Bizanţ

O istorie a BizantuluiÎn ”O istorie a Bizanţului”, Timothy E. Gregory ne vorbeşte despre ecloga lui Leon al III-lea şi infracţiunile cu natură sexuală conţinute de acest codex de legi…

Ecloga lui Leon al III-lea (717-741) era un cod de legi publicat probabil în 726, un manual practic destinat uzului cotidian, nu un tratat care să furnizeze o bază teoretică a dreptului. Ecloga este mai cunoscută pentru severitatea şi brutalitatea pedepselor pe care le prevede. Mai jos se găsesc câteva dintre măsurile prevăzute pentru infracţiuni de natură sexuală:

„-Un bărbat căsătorit care săvârşeşte adulter va primi spre îndreptare 12 lovituri de bici; şi, indiferent că este bogat sau sărac, va plăti o amendă.

-Un bărbat neînsurat care săvârşeşte fapte de desfrâu va fi biciuit cu şase lovituri.

Unei persoane care cunoaşte trupeşte o călugăriţă, în temeiul faptului că depravează Biserica lui Dumnezeu, i se va cresta nasul, căci a săvârşit adulter păcătos cu cea care aparţine Bisericii; iar [călugariţa], la rândul ei, trebuie să ia aminte ca nu cumva o pedeapsă pe măsură să îi fie dată şi ei.

-Oricine intenţionează să ia în căsătorie o femeie care îi este fină prin botezul aducător de mântuire şi are relaţii trupeşti cu ea fără să se căsătorească, dacă este găsit vinovat de crima aceasta, după ce este exilat trebuie condamnat la aceeaşi pedeapsă prevăzută pentru celelalte cazuri de adulter, adică şi bărbatului, şi femeii li se va cresta nasul.

-Soţul care prinde de veste de adulterul soţiei sale şi îl trece cu vederea va fi biciuit şi exilat, iar bărbatului adulter şi femeii adulterine li se va cresta nasul.” (pag. 188-189)

(”O istorie a Bizanţului”, de Timothy E. Gregory, Editura Polirom, Colecţia Historia, Iaşi, 2013)

Articole similare

Singurătatea alergătorului de cursă lungă, de Alan Sillitoe

Jovi Ene

Pata violetă, de Dan Miron

Jovi Ene

Fragment în avanpremieră: ”Umbra pierdută”, de Carmen Firan

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult