Filme Filme americane Recomandat

Zootropolis (2016) – Zootopia

zootropolisposterZootropolis (2016) – Zootopia

Regia: Byron Howard, Rich Moore
Voci: Ginnifer Goodwin, Jason Bateman, Idris Elba, Jenny Slate, J.K. Simmons, Octavia Spencer, Shakira

Zootropolis” este cea de-a 55-a animatie pe care studiourile Disney o propun publicului spectator la inceput de an si putem anticipa, fara sa gresim, ca va merge direct la inimile celor carora se adreseaza. De multa vreme n-am mai parasit sala de cinema atat de relaxata, amuzata si insotita de o asemenea stare de bine.

Sub bagheta regizorala a doi specialisti Rich Moore (Wreck-it Ralph) si Byron Howard (Tangled), o poveste inedita cu multe provocari se cizeleaza intr-o mica bijuterie animata. Lunga traditie a adaptarii basmelor clasice este abandonata de scenaristii Jared Bush si Phil Johnston, in favoarea unei povesti cu iepuri, vulpi, oi, lei si alte animale, ce se desfasoara intr-un utopic loc de vis – orasul ce da numele animatiei.

Judy Hopps, eroina principala in jurul careia se croseteaza itele unei intrigi politiste, este un simplu si exagerat de optimist iepuras de la tara care viseaza sa ajunga politist in marele oras. In ciuda descurajarilor primite din partea familiei, Judy urmeaza scoala de politie, termina prima si este repartizata, asa cum visa, in cea mai importanta sectie de politie din marele oras.

new-zootropolis-trailer-makes-disney-s-next-project-look-incredible-771956In Zootropolis, animalele traiesc impreuna, pradatori si prada, insa in acest paradis ostentativ lucrurile nu sunt atat de perfecte precum par. Prejudecatile si discriminarea sunt inca puternice si ameninta echilibrul comunitatii. Un elefant ce refuza sa serveasca o vulpe cu inghetata pe motiv ca este dintr-o rasa diferita e doar unul din cazurile intalnite.

In politie predomina animalele mari (ursi, bivoli, rinoceri) intre care iepurasul nostru aproape nu se vede. Nici colegii, nici seful nu fac nici un gest in directia integrarii noii colege care se trezeste repartizata la dat amenzi pentru parcari ilegale. Cu toate acestea, Judy se incapataneaza sa dovedeasca celorlalti ca-si poate face treaba si mai mult decat atat.

Totul se schimba dupa ce-l intalneste pe simpaticul vulpoi escroc Nick Wilde pe care il determina sa o ajute in primul ei caz real: gasirea unei vidre disparute, unul din cele paisprezece animale disparute din oras in ultima vreme. Relatia intre iepuras si vulpe evolueaza de la dusmani, la amici si mai mult decat atat, transformandu-se in parteneri reali, ajungand sa se respecte reciproc si invatand fiecare de la celalalt. Impreuna descopera ca diferitele specii lucrand impreuna pot lupta cu folos impotriva intolerantei si rasismului.

eu_zootropolis_gi_flash_7191daa6Zootropolis este mai mult decat o simpla poveste cu si despre animale, este despre toleranta si diversitate, despre puterea instinctului si puterea vointei. Intalnim chiar si referinte la politica ce ar trebui sa aiba impact pozitiv si despre ambitia celor putini care poate schimba viata celor multi. Sigur acestea vi se par subiecte grele si provocatoare, dar au fost impletite cu momente de umor natural – precum cel cu lenesii pe post de functionari la registru auto, sau gasca de lupi ce urla la comanda, sau leopardul iubitor de gogosi si indragostit de gazela cantatoare, care distrag atentia celor mici. De altfel, este in traditia Disney de a crea animatii cu multiple nivele de adresabilitate si subtilitatea imbinarii lor intr-o poveste coerenta ne-a surprins si incantat de atatea ori.

„Zootropolis” este o feerie vizuala, fiecare personaj, fiecare cadru fiind lucrat cu finete pana la cel mai mic detaliu pentru a crea un rezultat impecabil. Aspectul fizic al fiecarui animal este elaborat, specific detaliat pentru a se apropia cat mai mult de realitate, depasind cu mult schitarile generaliste ale precedentelor creatii animate. Preocuparea pentru detaliu si realism o intalnim si la cadrul natural al desfasurarii actiunii.

Intr-o metropola ce presupune o aglomerare de persoanje cu habitate diferite, fiecare spatiu comun sau special si fiecare vehicul este proiectat sa satisfaca nevoile fiecarei specii, fara a fi neglijata vreuna. Hamsteri, iepuri, elefanti si girafe circula cu acelasi tren, in acelasi timp, fiecare avand usi, scaune si ferestre pe masura. Fiecare cetatean zootropolis se simte ca acasa in cartiere precum Sahara Square, Savanna Central, Rain Forest District sau glacialul Tundratown, ca sa nu mai vorbim despre mini orasul in oras, spatiul dedicat liliputanilor – Little Rodentia.

eu_zootropolis_gi_mayor-lionheart_dd8aad13

Suburbiile sunt putin mai divizate, preferandu-se asocierea pe specii, precum Bunnyburrow – spatiul dedicat iepurasilor, in care Judy Hopps traieste la ferma de morcovi a parintilor, alaturi de cei 275 sau mai multi frati.

Galeria personajelor este fascinanta si de un umor desavarsit: seful politiei, Bogo este un bivol cu un temperament coleric, mai intalnim un iac hippie, un elefant care face yoga, un fel de cartita cu apucaturi de sef de clan mafiot avand ca garda de corp patru ursi polari – prilej de marcare a unui tribut amuzant lui Don Corleone din „Nasul” si multe astfel de reprezentari atat de reale si atat de potrivite corespondentilor lor din randul oamenilor.

Sa pasim deci in „Zootropolis” pentru doua ore de culoare, inteligenta, umor si caldura intr-o poveste originala, antrenanta si plina de subtilitati. Ne vom trezi printre ursi, iepuri, vulpi, lei si oi, dar trimiterile la societatea in care traim sunt atat de dese, reale, subtile si lucide incat uneori vom simti realitatea ciupind fantezia.

Nota: 9/10

[yframe url=’https://www.youtube.com/watch?v=VCDQRy1od30′]

Articole similare

Fritz Lang îl aduce pe Émile Zola pe marile ecrane: Human Desire (1954)

Dan Romascanu

Apostoli pentru o nouă Apocalipsă: Glass (2019)

Carmen Florea

O cursă de șoareci într-o cursă de șoareci: See How They Run (2022)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult