Filme Filme europene

Un Renoir surprinzător: Exhibition on Screen: Renoir – Reviled and Revered (2016)

Exhibition on Screen: Renoir – Reviled and Revered (2016)
Creator: Phil Grabsky

Avem șansa de a vedea filmele din seria ‘Exhibition on Screen’ la cinemateca noastră locală. Ieri am avut nu numai bucuria de viziona documentarul ‘Exhibition on Screen: Renoir – Reviled and Revered’, dar și de a-l întâlni pe creatorul seriei, Phil Grabsky, care a fost invitatul serii. Am avut deci ocazia nu numai de a vedea unul dintre filmele cele mai interesante din această serie, ci și de a afla informații suplimentare și de a asista la o discuție despre ideile, concepțiile și procesul de creație al autorului.

Am fost destul de intrigat de titlul filmului. ‘Revered’ – știam. ‘Reviled’ – de ce? Documentarul lui Grabsky reușește să dezvolte în mod interesant controversele legate de perioadele din cariera de maturitate a lui Renoir, după ce abandonase explicit impresionismul. Tocmai acum, după ce depășise constrângerile materiale și se putea considera liber să aleagă tematica și stilul în care să lucreze, Renoir se lansează pe o cale artistică aparent mai comercială. O mare parte din lucrările sale sunt nuduri, și schimbările de atitudine ale criticilor și a unei părți din public față de obiectizarea corpului femeilor în artă l-au aruncat pe Renoir la finele secolului 20 în mijlocul unei dezbateri despre moralitate și atitudinea față de genul nudurilor care nu a avut loc în timpul vieții sale. Dimpotrivă, Renoir era spre sfârșitul vieții un pictor consacrat și influent, model pentru artiști ca Picasso sau Matisse. Putem judeca artiștii după moravurile contemporane? Este o dezbatere deschisă, valabilă nu numai în ceea ce îl privește pe Renoir.

Precum majoritatea documentarelor din seria ‘Exhibition on Screen’ și acest film dedicat lui Renoir este excelent filmat, punând în evidență detalii pe care privirile vizitatorilor le pot omite chiar în vizită la muzeu. Echipa de experți formată din muzeografi, istorici de artă și artiști este bine aleasă și oferă puncte de vedere interesante și diverse. Singura mea rezervă ar fi legată de faptul că filmul se ocupă prea puțin de istoria muzeului Barnes din Philadelphia, de gustul colecționarului, de felul in care o colecție atât de importantă de tablouri ale lui Renoir și-a găsit calea spre Statele Unite și de condițiile în care este expusă astăzi . Era acolo o poveste sau chiar mai multe la fel de interesantă ca și controversa care este centrală structurii filmului. Dar și așa ‘Exhibition on Screen: Renoir – Reviled and Revered’ este un documentar bun, dintr-o serie din care spectatorii se aleg cu plăcere estetică combinată cu dezbateri și informații care îi îmbogățesc intelectual.

Nota: 8/10

Articole similare

Spider-Man (2002)

Jovi Ene

Dona Flor si cei doi soti ai ei, de Jorge Amado

Dan Romascanu

Gradina placerilor lumesti, de Joyce Carol Oates

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult