Filme Filme europene

‚,Tinerețe, unde-mi ești?’’ alias căutarea elanului de odinioară: Druk (2020)

Another Round (2020) – Încă un rând
Regia: Thomas Vinterberg
Distribuția: Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang

Chiar dacă ,,Another Round’’ este o co-producție dintre câteva studiouri din Danemarca, Suedia și Țările de Jos, mă simt nevoit să apelez tot la un cuvânt din germană pentru a descrie ținta căutărilor celor 4 profesori danezi, îmbătrâniți devreme și pe cale de a naufragia la marginea unei stânci numită depresie; cuvântul acela este Lebensfreude. În traducere aproximativă, ,,bucuria de a trăi’’ sau o poftă de a gusta viața întâlnită cel mai adesea la tineri și care se ofilește treptat, odată cu vârsta, pentru prea multe suflete. Iar ce modalitate mai bună de a reaprinde flacăra tinereții există decât testarea ipotezei unui psihiatru norvegian, conform căreia oamenii ar trebui să-și mențină în mod natural alcoolemia în jurul valorii de 0,5% pentru a fi mai relaxați, destinși și pentru a avea un mariaj de succes?

Experimentul pare a avea sorți de izbândă la început iar viețile protagoniștilor iau o turnură pozitivă. Martin (Mads Mikkelsen) își face curajul necesar să îi propune soției (Maria Bonnevie) să meargă din nou la canotaj, ca în vremurile bune, iar la cursuri – într-o scenă comico-ironică de o mare ascuțime scenaristică – profesorul de istorie, acum plin de însuflețire, descrie viciile a 3 de lideri politici de renume mondial, fără a le menționa numele, după care îi întreabă pe elevi cu cine ar fi votat. Toți cad de comun acord că ultimul candidat ar fi fost cel potrivit, însă identitatea și natura individului ales este una surprinzătoare, având în vedere descrierea care evidenția lipsa defectelor, în comparație cu ceilalți candidați.

Peter (Lans Ranthe), profesorul de muzică, reușește să își determine elevii să cânte notele simultan în timpul corului. Tommy (Thomas Bo Larsen), profesorul de sport burlac care se plânge de lipsa familiei în viața sa, formează o relației aproape paternă cu un băiețel ochelarist marginalizat de colegii săi. În tot timpul acesta, Nikolaj (Magnus Millang) documentează efectele experimentului (tot în postura de participant) și pune anumite limite, precum aceea de a nu consuma alcool în weekend și după ora 8 seara. Problemele apar când limitele devin încețoșate, nivelul de alcoolemie e ridicat de comun acord tot mai sus, comportamentul dionisiac dus la extrem cauzează probleme, adevăruri crunte ies la iveală. Proiectul se termină, teoria e infirmată (fie doar și pentru faptul că erudiții și-au pierdut auto-controlul și procentul de 0,5% a început să se multiplice), însă insatisfacția din viața lui Tommy îl face să cade pradă alcoolismului iar spirala către dezastru continuă.

În mod neașteptat, printr-o combinație dulce-amăruie acel Lebensfreude ne este oferit în final în cadrul unei scene de ,,jazz ballet’’ cu Madds Mikkelsen dansând pe fundalul unui scor original ,,What a Life’’ (Ce viață). Și ce poveste… o ,,dramedie’’ pe cinste, plină de vitalitate, regret, extaz bahic, umor inteligent și o doză îndestulătoare de dramatic. Mi-ar fi plăcut ca relațiile familiale și consecințele alcoolismului să fi fost puțin mai adânc explorate, însă probabil prea multă seriozitate ar fi interferat cu partea umoristică. Oricum, chiar dacă este o poveste cu tâlc (iar comedia este mediul ideal pentru a face un avertisment memorabil), ‚,Another Round’’ nu are în prim-plan să îți țină morală și, deși nu consum alcool, hai să fim sinceri: un păhărel sau două, cu condiția să te rezumi la atât, nu este nociv.

”Another Round” va avea un număr limitat de proiecții în avanpremieră în România începând cu 5 martie, fiind distribuit de Bad Unicorn.

Nota: 9/10

(Sursă imagini: https://www.imdb.com/title/tt10288566/mediaindex/?ref_=tt_mv_close)

Articole similare

Pozitia copilului (2013)

Delia Marc

Renașterea genului ”musical” continuă: Rocketman (2019)

Dan Romascanu

Ghost Busters (1984)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult