Filme Filme americane Recomandat

The Hunger Games: Mockingjay – Part 1 (2014)

Jocurile foamei - Revolta 1_afisThe Hunger Games: Mockingjay – Part 1 (2014) – Jocurile foamei: Revolta – Partea I

Regia: Francis Lawrence
Distribuția: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Donald Sutherland, Woody Harrelson, Philip Seymour Hoffman, Julianne Moore, Mahershala Ali, Elizabeth Banks, Stanley Tucci

Spectacolul s-a terminat. Fastuozitatea Capitoliului a fost înlocuită cu teroarea din districte. Zeflemista și îndărătnica Katniss a fost înlocuită cu o alta, mai depresivă. Din păcate noul personaj s-a împotrivit talentului actoricesc al lui Jennifer Lawrence, momentele în care camera a surprins-o în plină suferință fiind unele dintre cele mai penibile, vizibile din păcate și pentru ochiul începător;o scăpare destul de mare și din punct de vedere al montajului Se pare că niciun proiect de mare anvergură nu este scutit de astfel de momente, totuși în cazul acesta parcă nu se cade. Ne aflăm în fața muncii unor profesioniști, cu o câștigătoare de Oscar în rol principal!

După aruncarea săgeții cu ghinion sau din contra, Katniss se trezește în Districtul 13, îndurerată de lipsa lui Peeta (Josh Hutcherson). Starea depresivă a lui Katniss se accentuează pe zi ce trece și nici măcar vestea că Peeta e în viață nu o ajută căci e prizonier și pion al Capitolului Despărțită de Peeta, înconjurată de oameni care doresc revolta și care pentru moment par să fi uitat de fragilitate și sentimente, Katniss se vede nevoită să accepte să reprezinte simbolul revoltei, o Katniss îndurerată de atrocitățile din propriul district, și declară război Capitolului: dacă vom cădea, cădeți și voi cu noi!

Katniss_CleanO dată acest rol acceptat, Katniss devine această persoană escortată de o echipă de filmare, pornită de-a lungul districtelor să prezinte situația dezastruoasă în care se află și să ofere un sprijin moral celor aflați în dificultate. Spre deosebire de campaniile electorale, Katniss chiar este văzută ca un simbol, un simbol al speranței. Echipa ei este formată din nume mari, cu experiență în astfel de “campanii” începând cu preşedinta Districtului 13, Alma Coin (Julianne Moore), consilierul Plutarch Heavensbee (Philip Seymour Hoffman, la ultimul rol pe marele ecran), maestrul ei Haymitch (Woody Harrelson), stilista Effie (Elizabeth Banks) şi prietenul Gale (Liam Hemsworth).

Filmul prezintă prea puțină acțiune, iar când în sfârșit apare o scenă, aceasta pare să fie una furată din The Expendables. Acțiunea este înlocuită de intrigi politice și crearea de situații propice pentru o luptă care se anunță răsunătoare. Scenariul este creat pe idea de anticipare și pregătire a evenimentelor din partea a doua a filmului. Momentele de liniște tulburătoare combinate cu pumni izbiți în masă ce ar scula și morții creează spectatorului o stare de neliniște. Mediul acesta nu este propice pentru eroină căci se pare că ea s-ar afla în elementul ei doar în momentele limită, atunci când suferința poate fi exteriorizată prin luptă.

SS_D8-3371.dngScenariul se concentrează și asupra relației dintre Katniss și Peeta, precum și a neclarității sentimentelor lui Katniss. Aflată mereu în preajma lui Gale, dar departe de Peeta, dura Katniss trebuie să-și recunoască sentimentele față de Peeta. E posibil să fie vorba despre iubire, dar ce fel de iubire? Katniss este atrasă de persoanele aflate în suferință, fiind predispusă la sacrificiu pentru a le salva. Un sărut pentru Gale când acesta este în suferință și încă unul pentru Peeta într-un moment similar. Totuși, aceasta nu este decât încălzirea; alegerea urmează să o facă în partea a doua a filmului.

Per ansamblu, experiența cinematografică este una intensă, cu o coloană sonoră, imagini și costume pe măsură însă senzația este una de pregătire, introducere spre ceva măreț, ceva ce din păcate nu se mai produce. Cel puțin nu în prima parte a filmului!

Notă: 7.5/10

Trailer:

Articole similare

Trailer „The Next Three Days”

Jovi Ene

The Post (2017)

Dan Romascanu

Marussia (2013) – excentricitate ca filosofie de viață

Andreea Andrusca

1 comment

Filme 11 decembrie 2014 at 15:13

Eu am mai vazut un film cu actorii astia. Cand au fost alesi oameni din fiecare District pentru a lupta intre ei. Nu mai tin minte care era premiul. credeam ca ala e prima parte. Oricum filmul asta merita vizionat.

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult