Filme Filme americane

Surrogates (2009)

Surrogates (2009) – Surogate
Regia: Jonathan Mostow
Actori: Bruce Willis, Radha Mitchell, Rosamund Pike, James Cromwell

Mi-a fost intotdeauna simpatic Bruce Willis, inca de pe vremea cand urmaream serialul “Maddie si David”, trecand prin seria Hard to Kill si apoi prin realizarile sau esecurile ultimilor ani. M-am obisnuit, cu putine exceptii, sa aduca suficienta adrenalina, indeajuns talent, o neobisnuita atractie pentru rolurile sale, ca sa urmaresc cu interes si sa caut filmele sale de cate ori apar. Asa a fost si “Surrogates”, un gen de film pe care il ocolesc cu exceptia cazurilor cand in distributie se afla unul dintre actorii mei favoriti.

Surrogates

Ne aflam in viitor, unul se pare lipsit de griji si de incidente, crimele au disparut, ici si colo mai apare cate o mica infractiune. Motivul principal este faptul ca oamenii s-au izolat in case si au fost inlocuiti de surogati, roboti care sunt controlati de acasa cu puterea mintii si care actioneaza intocmai ca stapanii lor. Aproape nimeni nu mai iese pe strada, nu mai simte fizic dureri sau atingeri, pana si relatiile afective in interiorul aceleiasi case s-au depersonalizat si sunt lipsite de sentimente. Intr-o rezervatie izolata, mai exista o comunitate de oameni care traiesc normal, resping surogatele si incearca prin propriile puteri sa protesteze.

In momentul cand unul dintre oamenii care au un surogat este ucis de la distanta, prin intermediul robotului sau, FBI-ul isi da seama ca a aparut o noua arma, care are puteri nebanuite in lupta dintre oamenii normali si cei care se ascund in spatele robotilor.

Bruce Willis

Sunt desemnate pentru investigarea acestui caz deosebit agentii Greer (Bruce Willis) si Peters (Radha Mitchell), normal nu in carne si oase, ci din fotoliu, prin intermediul surogatilor lor. Iar investigatia ia accente dramatice, antrenante, psihologice, politiste in functie de moment. Agentul Greer-surogatul, un Bruce Willis tanar si plesuv este la un moment dat deafectat, iar adevaratul Greer, Bruce Willis mai aproape de realitate, este obligat sa iasa din casa cu adevarat si sa ia atitudine.

Cu exceptia inovatiei cu privire la surogati, interesanta si care pune pe ganduri spectatorul futurist, restul filmului nu aduce nimic nou: aceeasi lupta dintre bine si rau in care castiga cine trebuie, aceleasi corporatii malefice, actiune antrenanta si fantastica, puteri nebanuite ale eroilor. Pana si putin romantism exista, dar nu suficient. Bruce Willis este in nota lui normala, un actor care atrage spectatorul de partea sa, corect in exprimare, dar nu extraordinar. Un film normal, in media filmelor SF din ultimii ani.

Nota: 6/10

Articole similare

Top 10 cele mai bune filme văzute pe Netflix în 2019

Jovi Ene

Walk the Line (2005)

Jovi Ene

Cinci poezii naive din ”Una pe inimă, una pe dos”, de Adrian Voicu

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult