Filme Filme americane

Star Wars: The Last Jedi (2017) – Star Wars: Ultimii Jedi

Star Wars: The Last Jedi (2017) – Star Wars: Ultimii Jedi
Regia: Rian Johnson
Scenariul: Rian Johnson, George Lucas (personaje)
Distribuţia: Daisy Ridley, Mark Hamill, Adam Driver, Domhnall Gleeson, Carrie Fisher, Oscar Isaac, Benicio Del Toro

În cel mai greu accesibil loc din univers (unde se găsește templul Jedi), Luke Skywalker s-a izolat și își așeaptă moartea. În tot acest timp, Primul Ordin încearcă să nimicească navele Rezistenţei. Cele două planuri se întâlnesc atunci când Rey decide să se iniţieze în tainele Forţei.

Cu toate că încă își sprijină structura pe episoadele deja cunoscute, Star Wars se desprinde treptat de vechile personaje, în vreme ce le definește mai bine pe cele noi și crează legături mai puternice între ele. Leia, Chewbacca sau R2D2 au roluri aproape neînsemnate în economia poveștii, însă acţiunea respiră un suflu nou și există câteva scene (ultimul salt în Hiperspaţiu al navei Rezistenţei și mai ales lupta dintre Luke Skywalker și Kylo Ren) cu adevărat grandioase.

Deși nu duce lipsă de efecte speciale, este plăcut să constatăm că „Last Jedi” se adresează atât minţii dar mai ales sensibilităţii publicului, printr-un scenariu complex. Apariţia unui personaj emblematic, sublimarea altuia și iniţierea noului Jedi, evocă momente consacrate din vechile episoade.

Pentru că Star Wars are numeroși fani, este greu de crezut că Last Jedi nu îi va dezamagi pe o parte dintre ei. Umorul uneori frivol, clișee (în ceea ce privește acţiunea) sau anumite replici neverosimile înclină uneori balanţa spre spaţiul comun al filmelor SF de categorie B. Însă există scânteie, iar partea filosofică nu își lasă prezenţa mult așteptată. Dansul dintre bine și rău începe cu un atac dramatic (sacrificiul kamikaze al pilotului Rezistenţei), continuă cu o dizolvare a marginilor (legătura dintre Rey și Kylo Ren, amplificată de oscilaţiile celor doi) până la confundare (pentru personajul lui Benicio Del Toro, nu există alb sau negru, ci numai profit), dar sfârșește printr-o desprindere de necontestat.

„Ultimii Jedi” nu poate trece drept cel mai bun episod din cele opt. Este însă mai complex, mai spectaculos și mai bine articulat decât „Trezirea Forţei”, iar asta nu poate decât să ne bucure și să ne facă să sperăm că viitorul Star Wars se poate ridica la înălţimea trecutului său.

Chiar dacă inamicul, înrădăcinat în întuneric, beneficiază de resurse copleșitoare, iar lupta pare fără speranţă, Rezistenţa reușește să supravieţuiască și să ducă mai departe povestea.

Forţa fie cu voi!

Nota: 8/10

Articole similare

El método (2005)

Jovi Ene

O telenovelă despre o telenovelă despre ”conflict”: Tel Aviv on Fire (2018)

Dan Romascanu

The Tourist (HBO, 2022) – un serial care te lasă în ceață

Corina Moisei-Dabija

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult