Filme Filme asiatice Recomandat

Sixty and the City (2010): Festivalul de Film Evreiesc-24 iunie (I)

Evenimentul nr. 18 – ora 16 – Cinema Studio
Sixty and the City (2010)
Israel
Regia/Scenariul: Nili Tal

Hm, aratati-mi mie o femeie divortata, singura, sarita bine peste cincizeci de ani, care nu doreste si nu spera sa-si gaseasca o pereche alaturi de care sa traiasca si sa imbatraneasca. 🙂 Unele zac acasa, cu fundul pe camasa, se lamenteaza si asteapta sa le sune “EL” la usa. Altele insa, au initiatiiiiiiiiva!!!

Si nimic nu este mai edificator decat chiar cuvintele lui Nili Tal:

„Sunt o regizoare de film israeliană, divorţată, cu doi copii, cinci nepoţi, un câine şi o pisică. La 60 de ani am decis că nu vreau să îmbătrânesc singură. Mi-am făcut poze provocatoare şi le-am postat pe diferite site-uri matrimoniale. Am primit 1342 de răspunsuri de la bărbaţi între 20 şi 80 de ani. Mi-am achiziţionat o cameră video profesionistă şi am pornit la drum.
În Israel şi în străinătate am cunoscut peste 50 de barbaţi. Am plecat într-o croazieră pentru celibatari pe Riviera Mexicană şi m-am bucurat de fiecare moment. Încă nu mi-am găsit un partener, dar cu cele 250 de ore filmate am produs acest film. Vizionare plăcută.”

Una peste alta, am avut parte de o pelicula savuroasa, mustind de umor si de o viziunea  dulce-amara asupra acestei „probleme”. Pentru ca dupa o scurta prezentare pe un site de specialitate, cuprinzand pasiunea lui Nili pentru jocul de table si pentru Clint Eastwood si necesara fotografie sobra, feed backul a fost egal cu zero. Niciun repondent, niciun amator. Asa ca Nili intoarce foaia si posteaza o fotografie provocatoare, realizand faptul ca nu conteaza ce scrii despre tine, ci cum arati :). Drept pentru care 1320 de barbati cu varsta cuprinsa intre 20 si 80 de ani, au dat navala pe e-mail.

Nili Tal

Si pentru ca la intalnirile sale cu „barbatii” acestia, a existat si un martor, camera de filmat, s-a nascut filmul „Bat Shishim Mechapeset Ahava”, adica: „femeie de 60 de ani   cauta dragoste” 🙂

Una peste alta, Nili intalneste multi barbati, o galerie ciudata de exemplare masculine, intr-o lume globalizata in cautarea totusi  – mereu – a iubirii. Iubirea – o fictiune? Iubirea – o necesitate? Iubirea – un dat? – Iubirea – un dar? Nevoia de comunicare, nevoia de a prelungi tineretea, nevoia de a uita de batranetea care bate la usa. Oamenii omunica din ce in ce mai mult pe internet, dar sunt tot mai singuri. Femeile sunt mai curajoase, sunt gata sa incerce, sa initieze, sa mearga mai departe, barbatii se retrag, vor la batranete – tinerete, dragoste si sex pana la moarte :). Nili si prietena care o insoteste in croaziera pe Riviera Mexicana, nu sunt patetice, nu sunt disperate, nu sunt speriate de batranete, ele inteleg sa isi joace insa cartea pe care o au in mana: sunt inca frumoase si atragatoare, sunt inteligente, sunt implinite profesional, au copii, au nepoti si la urma urmei isi doresc ceva firesc, un om alaturi, un suflet, un partener. Fara a fi o feminista, insa galeria masculilor care musca la anunturi, este deplorabila, o sursa cum spuneam, de rasu’-plansu’! Delicioasa introspectie socio-psihologica! Si in final, o Nili care se cunoaste mai bine pe ea insasi si isi accepta viata, lasand inca un firicel de speranta pentru viitor.

FESTIVALURI:

International Women Film Festival, Israel 2010
Washington Jewish Film Festival 2010
Palm Beach International Film Festival 2010
New York Jewish Film Festival
New Zealand Edge Documentar Film Festival
Krakow Documentar Film Festival

Nota: 9.5/10

Articole similare

Ființelor omenești le este frică de trei lucruri: moartea, alți oameni și propria lor minte – „Minți împrăștiate”, de Gabor Maté

Delia Marc

The Hobbit: An Unexpected Journey (2012)

Deea

La camara oscura (2008): Festivalul de Film Evreiesc-22 iunie (I)

Delia Marc

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult