Filme Filme europene

Prea inteligent pentru a fi adevărat: HPI – Haut Potentiel Intellectuel (2021-2023)

HPI – Haut Potentiel Intellectuel (2021-2023) – Morgane, geniul investigațiilor
Creatori: Stéphane Carrié, Alice Chegaray-Breugnot, Nicolas Jean
Distribuția: Audrey Fleurot, Mehdi Nebbou, Bruno Sanches

Serialul francez „HPI – Haut Potentiel Intellectuel” („Potenţial intelectual înalt”) a debutat în 2021 – anul pe care majoritatea dintre noi l-am petrecut acasă cu oportunităţi de divertisment foarte limitate. Aceasta a fost de fapt o șansă pentru emisiuni și seriale de televiziune și ale companiilor de streaming și cred că de această conjunctură a beneficiat și acest serial. „HPI” este un serial polițist francez, dar nu unul clasic, având drept personaj principal o anchetatoare cum nu am mai văzut până acum. Combinația dintre enigmele polițiste și comedia de personaje și de situații funcționează foarte bine, mai ales că i se adaugă și ceva romantică. „HPI” se află acum la al patrulea sezon în Franța, eu am văzut și scriu aceste aprecieri după primele trei sezoane. Producătorii au reușit să păstreze intactă echipa de actori – cinci polițiști și șase membri ai familiei eroinei principale și aceasta contribuie la popularitatea serialului. Intrigile polițiste sunt destul de interesante, personajele de devin familiare și le urmărim aventurile sentimentale pe lângă cele polițiste, iar ideea principală este destul de comică și de trăsnită pentru a crea un interes escapist în aceste vremuri incerte.

Fiecare episod propune o anchetă a echipei de poliție criminală din Lille, compusă dintr-o șefă simpatică și competentă, un anchetator priceput însă cam uscat ca fire (inspectorul Adam Karadec), un polițist și o polițistă mai tineri care învață secretele meseriei. Lor li se adaugă, dintr-o întâmplare comică descrisa în episodul pilot, Morgane Alvaro, o tipă extraordinar de inteligentă și extraordinar de extravagantă. Morgane are un fabulos IQ 160, mult peste limita care descrie o persoană cu Potenţial Intelectual Înalt, adică posesoarea unei inteligenţe cognitive mult mai ridicate decât a persoanelor din grupa lor de vârstă. Are însă și o personalitate dificilă, nu acceptă autoritatea, se îmbracă precum o punkistă și se comporta mai rău. Este divorțată, de fapt la o a doua căsătorie, primul bărbat fiind dispărut în circumstanțe ne-elucidate. Crește trei copii și este obligată să presteze tot felul de munci sub nivelul ei. În primul episod o găsim lucrând că femeie de serviciu la poliție, dar la sfârșitul episodului este deja angajată drept consilier. Memoria formidabilă, cunoștințele enciclopedice, capacitatea de a face legături neașteptate între detaliile anchetei și lumea științei fac ca Morgane să devină un factor decisiv în rezolvarea cazurilor celor mai încâlcite. Problema este că inteligența sa rațională este însoțită de imaturitate socială și o lipsa totală de respect fata de convențiile sociale. Din acest motiv este considerată un ‘caracter dificil’ și va trebui să se confrunte permanent cu probleme și la noul loc de muncă și în viața personală.

Aproape fiecare episod din cele trei sezoane pe care le-am văzut până acum începe cu un cadavru descoperit de obicei la orele dimineții. Este cazul pe care inspectorul Karadec și Morgane îl vor rezolva până la sfârșitul orei cât durează episodul. În paralel urmărim complicațiile vieții lui Morgane și a familiei sale, inclusiv misterul dispariției primului ei soț, și suntem martorii aproprierii dintre Karadec și Morgane care are șanse să se transforme într-o improbabilă poveste de dragoste. Totul are loc în orașul Lille din nordul Franței și în împrejurimile sale, care devin cu timpul un decor familiar. De-a lungul celor trei sezoane intrigile polițiste – fără a dispărea – scad în interes și mai multa atenție este acordată părții romantice și de comedie și problemelor de familie ale lui Morgane, care de la un moment încolo devin parte din cazuri. Cei care vor urmări serialul vor evita greu să nu o îndrăgească pe detectiva prea inteligentă pentru lumea din jurul ei. Actrița Audrey Fleurot este spumoasă și cuceritoare în rolul lui Morgane, iar Mehdi Nebbou joacă excelent, în contrapunct emoțional și profesional, rolul inspectorului Karadec. Al patrulea sezon al lui „HPI” a început să fie transmis în Franța, nu am văzut încă niciun episod din el, dar le aștept cu nerăbdare. Un serial recomandat, tocmai bun pentru cei care caută puțin escapism în vremuri sumbre. 

Nota: 7/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, https://www.thetimes.co.uk/article/french-tv-show-convinces-parents-their-offspring-are-geniuses-rdhh96v8g)

Articole similare

Un remake cu surprize: Secret in Their Eyes (2015)

Dan Romascanu

Când Roberto a întâlnit-o pe Ingrid: Stromboli (Terra di Dio, 1950)

Dan Romascanu

Ho Ho Ho 2: O loterie de familie (2012)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult