Filme Filme europene

Oameni ”răi” îndrăgostiți: La balance (1982)

La balance (1982)
Regia: Bob Swaim
Distribuția: Nathalie Baye, Philippe Léotard, Richard Berry

‘La Balance’, lansat pe ecrane în 1982, regizat de Bob Swain, un american cu o lungă poveste de dragoste cu cinematografia franceză, este un film care pare foarte modern. Care este secretul? Acțiunea filmului se petrece pe străzile Parisului care din anii ’50 încoace reprezintă decorul optim potrivit filmelor de orice gen, de la comedii romantice până la filme de acțiune sau de suspense. Povestea este caracteristică genului ‘film noir’ în combinație cu o intrigă de dragoste fără speranță, cu personaje bine conturate care nu-i lasă indiferenți pe spectatori. Distribuția este extrem de solidă și bine aleasă, chiar dacă nu conține numele niciuneia dintre marile vedete ale ecranului francez. Intriga simplă și sinceritatea emoțională a scenariului, împreună cu redarea exactă și colorată a mediului, reprezintă în opinia mea cheia succesului de acum aproape 40 de ani când acest film a fost proiectate pe ecrane și a actualității sale pentru spectatorii de astăzi. Aș putea spune că dacă polițiștii și gangsterii din film ar avea telefoane portabile, filmul ar putea fi un film contemporan. Unul bun.

Nicole este o prostituată care lucrează pe trotoarele Parisului. Dédé este ‘peștele’ ei. O singură problemă. Cei doi sunt îndrăgostiți unul de celălalt. O dragoste imposibilă și nepermisă în acest mediu, de care profită și răufăcătorii mai importanți din jurul lor, dar și poliția care dorește să-i transforme în informatori (‘balanțe’) pentru a pune mâna unul dintre capii mafiei. Dragostea este un handicap într-o lume violentă și coruptă – această idee este exploatată foarte bine pentru a construi o intrigă care rezonează pentru mulți dintre spectatorii filmului.

Distribuția este excelentă. În rolul lui Nicole apare Nathalie Baye, în excelentă formă, care în același an 1982 juca în ‘Întoarcerea lui Martin Guerre’ alături de Gerard Depardieu, unul dintre roluri de vârf ale carierei sale. Dédé este Philippe Léotard, actor extrem de popular și de activ în acei ani, dispărut prea devreme, la nici 61 de ani. Remarcabilă este și prezența lui Maurice Ronet, unul dintre marii actori ai ecranelor franceze din anii ’50 și ’60, într-unul dintre ultimele sale roluri. Străzile Parisului sunt filmate în permanentă mișcare, cu procedee moștenite de la Noul Val, foarte adecvate stilului de acțiune alertă al întregului film. Bob Swain este un profesionist discret, care nu dorește să epateze și își pune meșteșugul în slujba filmului și a spectatorilor săi. La 38 de ani de la premieră ‘La Balance’ reușește să rămână proaspăt, interesant, sincer și amuzant.

Nota: 7/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, Cinemadequartier.com)

Articole similare

O cosmogonie sarcastică: „Omul din eprubetă”, de Nichita Danilov

Dan Romascanu

Prin blogosfera literara (30 septembrie – 6 octombrie 2013)

Dan Romascanu

Restituirea prin reconstituirea istoriei: ”Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” (2018)

Delia Marc

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult