Filme Filme europene

Nu doar despre băutură: Druk (2020)

Druk (2020) – Another Round – Încă un rând
Regia: Thomas Vinterberg
Distribuția: Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang

Există două filme diferite în ‘Another Round’ (titlul în limba daneză este ‘Druk’ pe care Google îl traduce ca ‘Băutură excesivă’), filmul din 2020 al lui Thomas Vinterberg. Unul este despre alcool, efectele sale pozitive și negative, și felul în care băutura este o parte integrantă din viața socială și cultura comunității și poate a unui întreg popor. Celălalt este despre o criză de mijloc de viață a patru profesori de liceu care au ajuns, fiecare în felul său, în impasuri în viețile lor personale și profesionale. Poate reprezenta alcoolul o soluție? Până la ce nivel de alcoolemie? Poate fi evitata mahmureala din dimineața de după beție?

Eroii filmului sunt patru profesori dintr-un oraș danez de provincie. Băutura pare a face parte din cultura locală și viața de zi cu zi, într-o țară în care elevii de liceu consumă nenumărate beri la evenimente sociale și în care scandalurile provocate de aceștia la beție sunt privite cu indulgență ca niste ștrengării ale tinereții. Nici profesorii nu evită paharele, și chiar și filosofii par să propună un nivel de alcoolemie de 0,05% ca fiind normal. Cei patru profesori încep un ‘test psihologic’ de viață și exercitare a profesiei de pedagog în condiții de permanentă alcoolizare. Rezultatele par pentru o vreme foarte pozitive. Martin (Mads Mikkelsen), profesorul de istorie pe care îl vom urmări cel mai de aproape, recâștigă atenția clasei și le inspiră elevilor interesul pentru subiectul pe care îl predă. Chiar și viața sa particulară pare a se reîntoarce pe un făgaș uitat din cauza rutinei.

Profesorul de muzică își îndeamnă elevii din cor să se asculte unii pe alții și să pună suflet în muzica pe care o cântă. Profesorul de sport își mobilizează echipa de fotbal și îl transformă în scorer pe băiețelul ochelarist intimidat de colegii sai. În fine, profesorul de psihologie găsește căile de a-l ajuta pe elevul terorizat de examene. Problemele apar când experimentul progresează, dozele de alcool cresc, și inevitabil, apar efectele negative ale alcoolului, inclusiv trezirea după nopți de beție excesivă. Dar este vorba doar despre alcool sau numai despre alcool? Poate că alcoolul, cel puțin la început, este doar un pretext pentru a depăși crizele inerente ale rutinei profesionale, de familie, sau de viață în general?

Scenariul are sensibilitatea și subtilitate și evita capcanele extremelor. ‘Another Round’ nu este nici o pledoarie pentru și nici o poveste moralizatoare împotriva consumului de alcool, desi pot ghici că spectatorii danezi în special au un prilej de a reflecta în legătură cu rolul și locul băuturii în societatea lor. Studiul de caractere este subliniat de interpetarea actoricească extrem de nuanțată, în special desigur al lui Mad Mikkelsen care adaugă încă un rol deosebit carierei sale și colaborărilor cu Thomas Vinterberg. M-a impresionat și tehnica cinematografica imaginata de regizor și de directorul de imagine – aparatul de filmat, fix la început, capătă mobilitate pe măsură ce povestea avansează (împreună cu creșterea procentului de alcool) pentru a deveni haotic în momentele de criză și apoi a lărgi perspectiva și schimba luminozitatea în final. Confruntarea fiecăruia dintre eroi cu experimentul este diferită și deznodământul nu este fericit pentru toți.

Dramă socială și studiu psihologic, poveste subtilă și lipsită de ostentație despre vârsta de mijloc și despre scoală, profesori și elevi, ‘Another Round’ se încheie totuși pe un neașteptat ton de optimism. Recomandat – unul dintre filmele cele mai frumoase ale acestui început de an.

”Another Round” va avea un număr limitat de proiecții în avanpremieră în România începând cu 5 martie, fiind distribuit de Bad Unicorn.

Nota: 9/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, Impawards.com, Bad Unicorn)

Articole similare

Saptamana malteza – 5 / Pe strazile orasului Valletta

Dan Romascanu

Prin blogosfera cinefilă (16 – 22 noiembrie 2015)

Jovi Ene

Admission (2013)

Mihaela

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult