Filme Filme europene

Matisse Live (2014)

Matisse Live (2014)
Regia: Phil Grabsky

Seria ‘Exhibition on Screen’ ne-a prilejuit ieri vizionarea în sala cinematecii locale a expoziției lucrărilor lui Matisse din ultima perioada a vieții sale, organizată acum cinci ani în colaborate de Tate Modern din Londra și de MoMA din New York. Regizorul Phil Grabsky, un specialist al genului filmelor despre artă și muzică a realizat cu această ocazie documentarul ‘Matisse Live’ (cunoscut sub titluri diferite cum ar fi ‘Matisse from Tate Modern and MoMA’). O delectare.

Formula este aceeași cu cea folosită în alte documentare din această serie. Avem ocazia de a vizita prin intermediul aparatului de filmat expoziția (în acest caz expozițiile, organizate în colaborare de cele două mari muzee) în orele dinainte de deschidere. Grabsky ne poartă din sală în sală, astfel încât experiența este aproape de realitate virtuală. Directorii celor două muzee, curatorii și alți experți explică în detalii lucrările expuse. Avem de a face cu experiența unei vizite ghidate de o calitate concurează cu experiența reală, și nu sunt sigur care dintre ele oferă mai mult.

În ultima perioada a vieții sale, acoperită de expoziție, între 1941 și 1954, Matisse a fost imobilizat la pat. Departe de a se lăsa învins de limitările impuse de boală, artistul a căutat alte mijloace de exprimare – în special colajele, dar și proiectarea de spații arhitecturale (biserica din Vence) și conceperea de vitralii. A avut șansa să fie filmat destul de des, și secvențe prețioase de film își fac loc și în documentar, împreună cu interviuri cu două dintre asistentele sale din ultima perioada a vieții. ‘Matisse Live’ devine astfel nu numai o lecție în artă, dar și o lecție despre dorința și voința de a crea, despre puterea spiritului de a învinge limitările materiei. Un documentar pe care îl recomand cu căldură.

Nota: 9/10

Articole similare

Sectanții, de Vasile Ernu

Jovi Ene

Zootropolis (2016) – Zootopia

Mihaela

Dans la maison (2012) – 2

Delia Marc

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult