Filme Filme europene

Fascinanta lume a unei fete-detectiv: Enola Holmes (2020)

Enola Holmes (2020)
Regie: Harry Bradbeer
Cu: Millie Bobby Brown, Henry Cavill, Sam Claflin, Frances de la Tour, Helena Bonham Carter

Într-adevăr, se pare că Netflix este de neoprit în ceea ce privește realizările cinematografice și lansarea lor una după cealaltă. Chiar și în acest an, măcinat de probleme mult mai grave, casa de producție și distribuție de film nu s-a dat deloc înapoi de la a-și promova realizările cu parcă și mai multă asiduitate. După Ratched și The Devil All the Time, vine rândul unui alt gen de film, de data aceasta ceva mult mai ușurel și oarecum mai superficial, dar nu lipsit de farmec și valoare artistică – Enola Holmes. Fiind dedicat nu doar adulților, ci și tinerilor, pelicula regizată de Hary Bradbeer se bazează pe romanul The Enola Holmes Mysteries – The Case of the Missing Marquess, parte a seriei dedicate de Nancy Springer surorii lui Sherlock Holmes. Din păcate, nu am avut ocazia să mă bucur de proza fantastico-polițistă a autoarei, însă pot să afirm că ceea ce am văzut pe Netflix nu a făcut altceva decât să mă bucure ca un copil.

Un film precum Enola Holmes nu poate decât să aducă o bucurie simplă și frumoasă celor care îl privesc. În primul rând, datorită poveștii fermecătoare și, totodată, nelipsită de suspans și, desigur, datorită binecunoscutului și îndrăgitului umor britanic, fără de care povești precum cele ale lui Sherlock sau Poirot nu ar fi ceea ce sunt. Trebuie să recunosc că în momentul când am văzut trailerul acestui nou hit Netflix, nu am fost foarte convins nici de valoarea sa artistică ori comercială, nici de necesitatea unei astfel de producții. Până la urmă, există atâtea variante și adaptări ale poveștilor lui Conan Doyle, Sherlock a fost atât de exploatat, adus în contemporaneitate, i s-au schimbat destinul și înțelesul și câte și mai câte. Așadar, apare întrebarea – „de ce încă un film cu Sherlock Holmes?”. Ei bine, Enola Holmes folosește detectivul britanic și lumea sa doar ca pretext și ca background, căci reușește să impună publicului un alt personaj poate chiar la fel de fascinant ca Sherlock – sora lui cu mult mai mică, Enola. Inevitabil, crescând într-o familie în care IQ-ul depășește cu mult norma, cu un frate detectiv, un altul diplomat și politician strălucit (Mycroft Holmes) și o mamă pasionată de mistere, de chimie, de fabricarea explozibilului și de puzzle-uri nenumărate, cum altfel putea crește un copil decât devenind un nou membru cu apetit uriaș pentru rezolvarea enigmelor și pentru salvarea celor mai mult sau mai puțin nevinovați? Așadar, pot afirma liniștit că Enola Holmes poate deveni un succes de public destul de însemnat, mai ales pentru segmentul de public tânăr și adolescent, dar cu siguranță nu va fi trecut cu vedere nici de adulții care și-au păstrat în suflet acea fărâmă atât de importantă a copilăriei lor și a entuziasmului specific acelei vârste.

Mai mult, regizorul Harry Bradbeer a făcut inspirata alegere de a aduna în distribuția filmului său câteva nume foarte sonore și foarte iubite de spectatorii Netflix și nu numai. În primul rând, oricine a urmărit Stranger Things, va fi bucuros să o descopere pe Millie Bobby Brown într-un rol cu totul și cu totul diferit, cel al Enolei Holmes însăși. Cu toate că ceea ce face în pelicula lui Bradbeer nu se aseamănă cu rolul din serialul sus-menționat, Millie reușește să te facă să o urmărești cu sufletul la gură și devine foarte credibilă prin performanța ei care, trebuie să recunosc, m-a uimit și m-a luat prin surprindere, dar care mi-a oferit o satisfacție specială, tocmai datorită acestei surprize. Am descoperit o potențială viitoare actriță de marcă a Hollywood-ului, o tânără care, cu siguranță, se va transforma într-o femeie frumoasă, interesantă și care va aborda roluri cu totul neobișnuite – căci se întrevede deja că nu i se potrivesc roluri normale, superficiale (să spunem de comedii ușoare sau drame lacrimogene).

Alături de ea, îl putem regăsi pe Henry Cavill, de asemenea abordând un rol diferit de cel din The Witcher, dar nu îndepărtat de cel în care s-a lansat, din The Tudors. Întotdeauna am crezut că este un actor care poate face cu mult mai mult decât a arăta bine și decât „a da bine” pe ecran (așa cum s-a întâmplat în Superman). Și iată că încă o dată mi se confirmă această părere, căci am descoperit un alt Sherlock decât cel pe care îl știam, un bărbat care are sentimente puternice pentru familia sa, chiar dacă le ascunde și le controlează. Cu toate că latura sa de detectiv nu este deloc prezentă în Enola Holmes, celebrul personaj al lui Conan Doyle nu-și pierde niciun strop de farmec, devenind chiar mai interesant. Sam Claflin se alătură și el distribuției, creând un personaj oarecum negativ, în orice caz detestabil – Mycroft Holmes. Și o face cu multă eleganță și cu rafinamentul acela tipic englezesc, dar și cu onoarea tipică fratelui lui Sherlock. Nu în ultimul rând, Helena Bonham Carter poate părea că interpretează doar un rol episodic, însă nu este deloc așa. Numeroasele referiri la figura maternă din familia Holmes făcute prin intermediul flashback-urilor fac din personajul actriței unul cât se poate de prezent, activ și care influențează alegerile și destinul Enolei. Desigur, Helena Bonham Carter nu este cu nimic mai prejos decât în oricare alt rol pe care l-a interpretat, demonstrând că este una din artistele de marcă, de referință ale școlii de actorie britanice. De remarcat în roluri secundare sunt și Frances de la Tour, Fiona Shaw, Adeel Akhtar și Louis Partridge.

Pe lângă aceste interpretări frumoase și notabile, filmul lui Bradbeer oferă o perspectivă proaspătă atât asupra conservatorismului britanic ce poate duce la tragedii și catastrofe (nu pot să nu mă gândesc că este o înțepătură foarte subtilă la adresa Brexit-ului și a dorinței britanicilor de a rămâne în „bula” lor străveche), cât și asupra transformărilor prin care trece un copil în drumul său către adolescență și, mai apoi, spre maturitate. Îndrăznesc să spun că suntem în fața unui bildungsroman în imagini – și unul chiar foarte reușit și atractiv. Cu siguranță, Enola Holmes nu este un film de ratat, nici pentru copii și tineri, dar nici pentru părinți și bunici, căci va crea oricui îl vede o stare de bine, de bucurie și entuziasm tineresc.

Disponibil pe Netflix din 23 septembrie.

Nota: 8.5/10

(Surse foto: www.imdb.comwww.reportdoor.com, www.popculturetimes.com)  

Articole similare

Se7en (1995)

Jovi Ene

Call Me By Your Name (2017) – Strigă-mă pe numele tău

Iulia Dromereschi

Povestea omului care a câștigat pentru Orson Welles singurul premiu Oscar adevărat din cariera sa: Mank (2020)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult