Filme Filme europene

Dragoste amânată: Sur mes lèvres (2001)

Sur mes lèvres (2001)
Regia: Jacques Audiard
Distribuția: Vincent Cassel, Emmanuelle Devos, Olivier Gourmet

Thrillerul este un gen cinematografic care atrage spectatorii și vinde bine bilete. Producătorii îl iubesc și mulți scenariști și regizori au ambiția să realizeze thrillere bune. Unii reușesc, alții mai puțin. Jacques Audiard, regizorul și co-scenaristul filmului din 2001 ‘Sur mes lèvres’ (titlul englez este ‘Read My Lips’) pare să-și fi propus mai mult decât a realiza doar un thriller bun. Acest film, al treilea lungmetraj dintr-o carieră care avea să continue cu câteva succese remarcabile, începe ca o dramă comică de birou și evoluează ca un thriller noir, dar de la primele secvențe este clar că pe regizor îl interesează mai mult cele două personaje principale ale sale. Avem de-a face cu o poveste romantică cu o încărcătură erotică puternică și bine reprimată în același timp. Consumarea fizica a legăturii dintre eroii filmului este mereu amânată și bine că este așa. Justificarea a ceea ce ar fi fost o scenă banală și aproape obligatorie dacă filmul ar fi fost scris altfel, devine esența întregii povesti.

Carla este funcționară într-o întreprindere de construcții. Are vreo 30 de ani, dar se îmbracă și arată ca și cum ar fi cel puțin cu zece ani mai bătrână. Este ștearsă și timidă, dar această timiditate are ca sursă un handicap pe care-l ascunde – este aproape surdă. Când patronul îi propune să ia un ajutor, cel care apare să se angajeze este Paul, un bărbat cu câțiva ani mai tânăr decât ea, eliberat condiționat din închisoare. Cei doi par cea mai nepotrivită pereche posibilă, dar îi unesc singurătățile și pozițiile dezavantajate față de lumea din jur. După un început complet greșit, legătură dintre ei se construiește prin solidaritate. Paul se îmblânzește și învață să-și exprime sentimentele altfel decât prin violență, în timp ce Carla își descoperă frumusețea și își va transforma handicapul în avantaj. Complicațiile par să continue într-un lanț nesfârșit. Transformarea melodramei romantice într-un thriller de jaf ar putea părea neverosimila dacă nu ar fi validată de evoluția legăturii dintre cei doi eroi.

Rolurile principale sunt interpretate de doi dintre actorii mei francezi preferați, aflați atunci în plina ascensiune. Emmanuelle Devos își construiește personajul învăluindu-l la început într-o carcasă de domnișoară bătrână în devenire, pentru a se debarasa treptat de complexe și a deveni o femeie îndrăgostită și capabilă de multe pentru a fi alături de improbabila sa pereche. Vincent Cassel joacă încă odată un rol de băiat rău, cum mai avusese câteva în acea perioadă a carierei sale. Și el se vă dezbăra de carcasa de asocialitate și se va angaja în legătura care îl recuperează moral (dar nu și legal). Sinceritatea interpretărilor cucerește. Cei doi alcătuiesc o pereche gen ‘Bonnie & Clyde’ care reușește să-i facă pe spectatori să le pese de ei. ‘Sur mes lèvres’ devine în final o poveste romantică deghizată în thriller de crimă.

Nota: 7/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, https://www.netflix-news.com/nouveautes/sur-mes-levres/)

Articole similare

L’armée des ombres (1969)

Dan Romascanu

Medicina înainte de toate? – Première année (2018) la Festivalul de Film Francez 2019

Carmen Florea

Babycall (2011)

Iulia Dromereschi

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult